TIMISOARA. Cele patru universitati timisorene de stat au primit de la Ministerul Educatiei cifrele de scolarizare pentru admitere, anul 2012/2013. Numarul de locuri a fost impartit in functie de categoria din care face parte fiecare universitate.
Cele mai multe locuri pentru anul I le-a primit Universitatea Politehnica Timisoara pentru ca face parte din categoria I – Universitati de cercetare avansata si educatie. UPT i-a revenit 2.800 (din care 4 pentru romi) + 16 locuri pentru tineri de origine romana din Republica Moldova cu diploma de bacalaureat obtinuta in Romania + 65 locuri pentru tineri de origine romana din Republica Moldova, din tari invecinate si diaspora.
Celelalte trei istitutii de invatamant superior de stat din capitala Banatului fac parte din categoria II-a – Universitati de educatie si cercetare stiintifica.
Astfel, Universitatii de Vest din Timisoara i-au revenit 2.000 (din care 30 pentru romi) + 15 locuri pentru tineri de origine romana din Republica Moldova cu diploma de bacalaureat obtinuta in Romania + 143 locuri pentru tineri de origine romana din Republica Moldova, din tari invecinate si diaspora.
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara a primit 630 (din care 2 pentru romi) + 5 locuri pentru tineri de origine romana din Republica Moldova cu diploma de bacalaureat obtinuta in Romania + 24 locuri pentru tineri de origine romana din Republica Moldova, din tari invecinate si diaspora.
Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara va avea 580 (din care 3 pentru romi) + 3 locuri pentru tineri de origine romana din Republica Moldova cu diploma de bacalaureat obtinuta in Romania + 29 locuri pentru tineri de origine romana din Republica Moldova, din tari invecinate si diaspora.
Celor 4 universitati timisorene le-au revenit peste 6.000 de locuri. Ministrului Educatiei, Liviu Pop, a emis ordinul privind repartizarea cifrei de scolarizare pentru universitatile de stat, pe ciclul de licenta, in vederea admiterii in anul universitar 2012-2013, care a fost publicat in Monitorul Oficial. Cele mai multe locuri finantate de stat le-a primit Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (4.870 de locuri), urmata de Universitatea Politehnica Bucuresti (4.750) si de Universitatea din Bucuresti (4.650).