TIMISOARA. Incercarile administratiei Fritz de a gasi un alt furnizor de gaz pentru Colterm au esuat.
Negocierile purtate cu mai multe companii s-au dovedit un esec, astfel ca, la ora 12.00 a zilei de marti, dupa o amanare de o zi, E.On a oprit robinetul, asa cum anuntase inca de saptamana trecuta.
53.000 de abonati, intre care spitale, scoli si alte institutii raman fara caldura si apa calda.
Primarul Dominic Fritz explica ce va urma. La orele 15.00 a fost convocat Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta la Timisoara
„Compania Delgaz Grid a oprit distributia gazului si compania E.On a sistat furnizarea gazului pentru Colterm. Noi am primit pana acum 2 ore, am stat in negocieri cu ultimul furnizor de gaz, care pana la urma ne-a dat un raspuns negativ. Asta inseamna ca momentan Colterm nu are o companie care sa vrea sa furnizeze gaze naturale. Asta vine intr-un context de criza de gaze la nivel european. Majoritatea companiilor spun ca nu au cantitatile necesare pentru a furniza constant.
Sunt cateva companii care au spus ca pot sa furnizeze prin sistm de plata in avans si ei la randul lor incearca sa cumpere gazul pe care il gasesc pe piata si pot sa ni-l furnizeze noua. Dar la preturile actuale, de cateva milioane de lei pe zi, nu avem cum sa semnam contractul.
Asta inseamna ca in Timisoara in jur de 50.000 de gospodarii vor ramane fara caldura si, si mai rau, toate spitalele vor ramane fara caldura si apa calda. Situatia este, din fericire, mai buna la Victor Babes, care are o centrala proprie, si la fel si Maternitatea Odobescu, care are o centrala care se va porni.
Am informat si prefectul si ministrul Energiei si sunt in contact cu ei pentru a gasi o solutie in aceasta situatie. La ora asta se discuta si in parlament o solutie pentru CET-urile Romaniei.
Voi convoca o sedinta a Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta la ora 3.00 , la care am invitat si managerii de spitale pentru a discuta situatia si binenteles ca in continuare suntem in discutii cu furnizorii si incercam sa gasim solutii. Aceste solutii se pot baza pe 3 surse de finantare – tariful platit de populatie, bugetul local si bugetul de stat.
Cautam solutii pentru a reduce cat de mult se poate consumul de gaz si sa trecem cat mai mult pe carbune. Am cerut carbune si din rezerva de stat.
Scopul este sa incercam sa negociem o cantitate de gaz mult mai mica, sa incercam sa functionam pe carbune si sa reintram cu niste intervale in care Colterm ar putea sa produca caldura si apa calda.
Stiu ca este o veste devastatoare pentru multi timisoreni, pentru cei care sufera in spitale, pentru medici si asistenti, care oricum sunt epuizati, pentru toti cei care stau acasa, si pot sa spun ca vom face tot posibilul pentru a trece peste aceasta perioada si sa repornim caldura in Timisoara cat de repede posibil”, a declarat primarul Timisoarei Dominic Fritz.
Depasit de situatie, primarul face un apel public la companii nationale sa ajute Colterm si reaminteste ca trebuie sa dubleze facturile timisorenilor la caldura si apa calda.
„Fac un apel catre furnizorii de gaz din Romania, mai ales catre companiile de stat, Romgaz, Electrica, de exemplu, sa ne ajute in aceasta situatie. Eu sunt dezamagit de decizia E.On, dupa ani de zile in care timisorenii au platit facturi. Sunt dezamagit de aceasta decizie crunta, care are consecinte pentru multi dintre timisoreni.
In acelasi timp, astazi instanta a si deschis procedura de insolventa pentru Colterm. Insolventa inseamna ca acum compania poate sa se concentreze tocmai pe plata facturilor curente si nu mai trebuie sa dea banii ce-i are pe datoriile istorice si sper ca asta ne va ajuta sa gasim inclusiv o solutie.
Eu sunt foarte constient ca in acest context, sa anunt si o propunere de majorare a tarifului poate sa para absurd, dar tocmai pentru ca Colterm a vandut mult sub pretul pietei ne-a adus in situatia in care suntem. Tocmai faptul ca aceasta diferenta a fost rostogolita, a fost lasata ca datorii, asta e motivul pentru care s-a intrat acum in insolventa.
Cred ca este necesar sa adaptam tariful, Colterm a facut un calcul si a spus ca ar trebui sa se tripleze, e destul de evident ca o triplare nu ar fi realist sau suportabil de catre populatie, de aceea propunerea mea este de o dublare, ceea ce stiu ca inca este mult, dar cred ca este un pas necesar pentru a creste increderea furnizorilor ca Colterm poate sa incaseze si sa plateasca pretul real„, a mai spus Dominic Fritz.
Intrebat ce le transmite pacientilor si medicilor, primarul Dominic Fritz a recunoscut ca nu are solutii, dar ca… le cauta si ca ar sta el insusi in frig de-ar putea sa ‘castige’ macar o zi de caldura pentru spitale.
„Cladirea Primariei este si ea legata de Colterm, o sa fie frig si aici. Cum sa zic, as sta saptamani intregi in frig eu, daca cu asta as putea sa cumpar o zi de caldura pentru un spital din Timisoara„, a declarat Dominic Fritz.
Primarul a subliniat ca doua dintre unitatile sanitare, Victor Babes si Maternitatea Odobescu, apartinand Primariei Timisoara au centrale proprii si nu sunt dependente de Colterm.
„Avem 2 spitale care se pot alimenta dintr-o centrala proprie, cu celelalte spitale….i- am invitat pe manageri la intalnirea Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta si vom incerca sa gasim solutiile cele mai bune. Nu este o varianta sa stam zile si saptamani fara caldura in spitale.
Noi vorbim inclusiv cu firme care pot furniza solutii temporare. Daca ar exista solutii pe care… daca eu sau altineva le ar putea scoate, am face-o.
Este o situatie dramatica. Asta spun de saptamani intregi, ca este o catastrofa umanitara, pe care trebuie sa o evitam cu orice. Tocmai de asta eu fac un apel pentru a evita asta„, a spus Dominic Fritz.
Inrebat si ce ar trebui sa faca timisorenii cu copii, cu batrani, care vor ajunge acasa si vor gasi locuintele neincalzite, edilul a oferit un raspuns halucinant.
„Eu nu cred ca timisorenii asteapta de la mine, foarte concret, ce sa faca in momentul in care intra in casa. Eu incerc, cu toate parghiile pe care le am la dispozitie, sa fie din nou caloriferele incalzite.
Eu, daca as avea o solutie tehnica cu care as putea fara Colterm sa incalzesc tot, binenteles, ca ne-am folosi de ea. Daca viata ar functiona fara Colterm, n-am fi in aceasta sitautie
Noi cautam in continuare solutii, inclusiv temporare, ca aceasta situatie sa fie una scurta. Locuitorii nu au o solutie sa isi incalzeasca caloriferele, daca sunt racordati la colterm„, a mai spus Dominic Fritz.
Primarul a subliniat in mai multe randuri, marti, ca nu e momentul sa fie cautati vinovati pentru situatia dezastruoasa in care a ajuns Colterm.
„Sunt constient ca vor fi multi care vor incerca acum sa puna responsabilitatea sau vina pe umerii mei si este un cost politic de platit. Imi asum orice cost politic, daca depasim aceasta criza. Eu sunt pregatit sa platesc orice cost politic daca spitalele din Timisoara si timisorenii vor avea caldura din nou.
Solutia cea mai rapida ar fi o alocare din fondul de rezerva din care putem sa platim facturile. Acum se discuta de o subventie din bugetul de stat. Exista si varianta unei achizitii centralizate de gaz pentru toate CET-urile din Romania. Nu stiu cat de realista e, luand in cosiderare lipsa de gaz de pe piata. La Bucuresti, pretul de gaz este de 150 de lei, noi avem un pret de peste 600 de lei„, a mai spus Dominic Fritz.
Vom reveni cu amanunte!
Va reamintim, dupa o pasuire de inca 24 de ore, E.On a decis sa opreasca alimentarea cu gaz a companiei de termoficare la Timisoara, aceasta dupa ce cu o saptamana in urma primarul Dominic Fritz anunta intrarea Colterm in insolventa.
FOTO: Virgil Simonescu