TIMISOARA. Anunt important facut la Timisoara de ministrul Apararii Nationale Mihai Fifor.
Timisoara este luata in calcule pentru a deveni baza militara NATO, in cazul in care Romaniei ii va fi atribuit comandamentul de 3 stele de tip – Land Command Component. Alianta Nord Atlantica intentioneaza sa organizeze noi astfel de comandamente in Europa, iar tara noastra s-a oferit sa gazduiasca unul consacrat mobilizarii rapide a fortelor aliate pe teritoriul Europei sau un centru de operatii cibernetice.
Mihai Fifor a spus sambata ca in acest caz cateva sute de ofiteri NATO ar putea fi cantonati la Timisoara pentru a-si desfasura activitatea in zona bazei aeriene din Giarmata Vii.
„Este vorba de cel putin 400 de ofiteri NATO care ar urma sa isi desfasoare activitatea. Inseamna o dezvoltare a zonei in care se afla, inseamna ca Alianta recunoaste capacitatea Romaniei sa organizeze un comandament. Inseamna scoala, gradinita, infrastructura, dezvoltare economica. Incercati sa imaginati o baza militara de 400 de ofiteri carora trebuie sa li se puna la baza toate facilitatile necesare, dar este prematur„, a spus ministrul Apararii Nationale”.
Chiar daca totul este deocamdata parte dintr-o propunere, Mihai Fifor a inspectat Baza Militara Aeriana de la Timisoara.
„Am fost astazi si am vazut baza. Aici vom avea cat de curand si avioane IAR 99 care vor efectua misiuni si de pe Timisoara, plus, ca am disacutat cu cei care opereaza aeronavele din dotarea bazei vizavi de programul pe care Romania si-l doreste pentru innoirea flotei aeriene cu elicoptere„, a precizat ministrul Apararii.
Mihai Fifor anunta si ca in urmatoarea perioada se vor face angajari masive in Armata la Timisoara.
„Avem nevoie de o crestere de cateva sute de cadre militare in ganizoana Timisoara. Cand spun asta ma gandesc la o evolutie pe urmatorii 4-6 ani. Nevoia acuta se resimte mult la baza aeriana. Avem nevoie de incadrare rapida. Stim ca nu se face asta peste noapte, dar sunt luate masuri sa putem atrage spre baza aeriana specialistii de care aveam nevoie. Suntem intr-o analiza foarte serioasa, astfel incat, daca Romaniei ii va fi atribuit comandamentul de 3 stele, una dintre optiunile plauzibile in care acesta si-ar putea desfasura activitatea este Timisoara. Dar suntem inca intr-o faza de analiza„, a subliniat Fifor.
La Baza Aeriana Timisoara mai sunt doar cateva elicoptere
Regimentului 93 Aviatie de la Giarmata, a luat fiinta in anul 1953, dupa ce o intreaga unitate de la Ianca (judetul Braila) a fost mutata langa Timiaoara. Regimentul avea in dotare avioane PO-2, IAK-11 ai IAK-17
In vara si toamna anului 1953 principalele activitati ale unitatilor dislocate pe aerodrom au fost: instalarea pe aerodrom a echipamentelor tehnice ai a mijloacelor de deservire, organizarea locurilor de dispunere a avioanelor, remontarea ai disponibilizarea avioanelor ai organizarea locurilor de dispunere a subunitatilor.
Din 1955 intra in dotarea unitatii avioanele MIG-15 si MIG-15 bis, iar pana in 1958 tot personalul unitatii va lucra pe aceste avioane. In 1959 se schimba denumirea regimentului, acesta devenind “Regimentul 93 Aviatie Vanatoare”. In 1962 intra in dotarea unitatii avioanele MIG-21, devenind prima din tara care folosea supersonicele, iar in 1963 este infiintat grupul tehnic al unitatii. Din 1968 regimentul participa la misiuni de insotire a avioanelor prezidentiale care survoleaza teritoriul national.
In 1992, Escadrila a II-a Aviatie Vanatoare este dotata cu avionul MIG-23 MF, care vor inlocui vechile modele. Din acel an, regimentul avea doua escadrile echipate cu avioane MIG-23 si o escadrila echipata cu avioane MIG-21 MF.
In luna iunie a anului 1995, Regimentul isi inceteaza activitatea si se constituie Baza 93 Aeriana, cuprinzand personalul tehnic si de deservire si tehnica de lupta care au apartinut regimentului. Escadrila 31 Aviatie Cercetare isi inceteaza activitatea in anul 1998, avioanele fiind redistribuite in cadrul programului de modernizare a avionului MIG-21 Lancer.
Unitatea de la Giarmata a fost desfiintata in 2003, cand avioanele MIG 23 ai UB au fost lasate definitv la sol.
In zilele noastre nu mai exista niciun MIG care sa decoleze, iar Fortele Aeriene Romane mai pastreaza doar Escadrila 712 Giarmata, dotata cu eclicoptere IAR-330 Puma, scrie arpia .ro.