TIMISOARA. Timisoara are un buget. Consilierii locali au votat sumele de bani alocate pe 2018 fara prea multe discutii, insa cu mici amendamente.
Timisoara va avea un buget de aproape 300 de milioane in 2018, iar consilierii locali si-au dat acordul pentru sumele cuprinse in buget, dar si pentru unele modificari. Bugetul a trecut cu 21 de voturi pentru si o abtinere, cea a lui Marius Dugulescu.
Consilierii PSD au venit cu mai multe propuneri de obiective ce au fost introduse in buget si acceptate. Este vorba de mai multe studii de fezabilitate si alte documentatii pentru crese, gradinite, sali si terenuri de sport, precum si fantani de cartier, dar si pentru un camin de batrani:
SF+PT+DDE construirea unei sali de sport la Gradinita cu program prelungit 32(zona Girocului) – 20.000 de lei
SF+PT+DDE construirea unei crese-gradinita in Soarelui – 20.000 de lei
SF+PT+DDE construirea unei gradinite in Steaua – 20.000 de lei
SF+PT+DDE construirea unei sali de sport pentru Gen.19 pe bulevardul Cetatii – 20.000 de lei
SF+PT+DDE construirea unei scoli cu clasele 1-8 in Calea Aradului – 20.000 de lei
SF+PT+DDE – construirea unui teren de sport multifunctional in Freidord – 50.000 de lei
SF Privind construirea unui teren de sport in incinta CNB – 10.000 de lei
construirea a 3 fantani cu apa potabila pe Munteniei(colt cu Martir Cernaianu),str. Cernea(Stadion, Negoiu si Vasile Parvan) si str. Rascoala din 1970 colt cu str. Romaniei – 75.000 de lei
SF+PT Camin de batrani – 50.000 de lei
In total, suma rezervata pentru aceste propuneri a fost de 285.000 de lei, bani ce vor proveni din disponibilizari din sectiunea de Dezvoltare, in capitolul Lucrari noi.
Un alt proiect care a trecut a fost cel al realizarii unui studiu de fezabilitate si a proiectului tehnic pentru modernizarea unui scuar din Piata Mocioni, pentru suma de 15.000 de lei, proiect propus de Lucian Caldararu.
O propunere care a fost inclusa in buget, tot pentru studiu de fezabilitate si proiect tehnic, in vederea achizitionarii de containere ce vor fi folosite pentru sali de clasa la liceul Waldorf. Propunerea i-a apartinut lui Adrian Orza. Aici ar fi nevoie de 6 containere, asemanatoare celor aduse deja la Scoala Generala 30.
Au fost insa si propuneri ale social democratilor care au picat la aceasta discutie.
„Avem si alte propuneri, ca si contrapondere la studiul de fezabilitate metrou, care e de 30 de ori mai ieftina. Avem un tren urban feroviar. Exista o linie de cale ferata pe sud, iar un km de cale ferata costa 700.000 de euro. Ar fi o legatura intre Giroc, unde va fi sala polivalenta, si sa vina spre Remetea si Aeroport. Sa se disponoibilizeze 145.000 de lei studiul de fezabilitate realizarea unui transport in comun tip metrou, pentru ca eu cred ca e chiar utopic… Sa se elimine PT+ Executie fantana ornamentala si venim si cu o alta idee. Mai bine sa facem o multime de fantani de mici dimensiuni in toate cartierele. Fantani mici cum vedem in Italia, Spania, sa se bucure si in alte zone, nu numai in zona Soarelui„, a spus liderul grupului PSD, Dan Idolu.
Acestea propuneri nu au fost insa acceptate, iar in buget vor ramane sumele alocate pentru fantana muzicala si metrou.
„Dumneavoastra puteti persevera in greseala de a sustine construirea Salii Polivalente in Giroc, eu lupt pentru Timisoara pentru ca eu am in spate puncte de vedere ale unor arhitecti de mare reputatie. Pe de-o parte, arhitectii romani care au elaborat planul urbanistic general al Timisoarei, pe de alta parte arhitectii de la BAM. Daca asemenea specialisti spun ca in Timisoara trebuie facuta si agreeaza inclusiv locatiile date de noi. Au facut simularea pe calculator a campusului sportiv, atunci dati-mi voie sa cred in viabilitatea si oportunitatea acestei solutii. Dar puteam sa avem pareri diferite, si atunci transam lucrurile prin vot. Colegii sustin aceste puncte de vedere, care vin de la specialisti, nu sunt nascute din vreo ambitie personala. Deci mergem inainte cum am anuntat„, a spus primarul Nicolae Robu.
Bugetul Timisoarei pe 2018 este de aproximativ 300 de milioane de euro.