UE admite maximum 7 depasiti pe an, or in Timisoara indicatorii au ajuns la peste 50 de depasiri!
Statiile de monitorizare ale calitatii aerului din Calea Sagului si Calea Aradului au aratat cat de prafuit este orasul. Anul trecut, desi nivelul maxim admis de depasiri pe an intr-un oras european este de 7, in Calea Sagului au fost 51, iar pe Calea Aradului, 40 de depasiri. Sanctiunea aplicata de Garda de Mediu pentru Primaria Timisoara a fost un avertisment, dar si acesta este grav, conform comisarilor de mediu.
„Vor fi din nou probleme in acest an daca nu vom convinge Primaria sa spele acum strazile. Pe strazi este praf, iar maturarea nu ajuta la nimic. Nu inteleg cum in alte mari orase din Romania nu este atata praf. Nici la Bucuresti nu sunt asemenea depasiri la indicatorul PM 10. Praful putea fi colectat o data cu zapada adunata la marginea strazii, pentru ca s-au strans gramajoare. Primaria nu a avut fonduri si pentru colectat zapada, iar acum praful sta colectat la marginea bordurii”, a declarat Silviu Megan.
Marian Eperies, prim comisar la Garda de Mediu Timis, a precizat ca pentru depasirile la indicatorul PM 10 – pulberi de praf, administratia locala a primit avertisment, cu gandul ca autoritatile s-au implicat, dar nu s-au rezolvat toate problemele. In plus, s-a mers pe varianta avertismentului pentru ca banii de amenda mai bine ar fi folositi pentru remedierea problemelor.
„Pentru 2011, se stiu problemele in amanunt, pe fiecare strada. Saptamanal au loc actiuni de verificare a zonelor cu risc. Primaria Timisoara a cerut un ragaz pana in aprilie pentru ca lucrarile pe care le vor incepe sunt ample. Dupa 1 mai, vom mai face o analiza la sange. Am mai dat si noi amenzi anul trecut, agentilor economici, firmelor care au lucrat la drumuri. Si Primaria a aplicat sanctiuni, dar trebuie sa si controleze ce fac firmele daca tot dau autorizatii”, a spue Eperies. Un motiv pentru care praful sufoca Timisoara este ca municipalitatea face lucrari ample in aceleasi zone, in paralel.