TIMISOARA. Cea mai cunoscuta, iubita si mediatizata floare din lume va fi celebrata si la Timisoara, supranumita orasul Rozelor, in 26 mai. Timisorenii sunt chemati sa sarbatoreasca Ziua Trandafirului, in cadrul mai multor actiuni sustinute de elevi si de studenti.
Timisorenii vor putea afla istoria si evolutia trandafirilor moderni de gradina, care se caracterizeaza prin acumularea de material genetic, ceea ce a dus, in final, la crearea de mii de soiuri. Timisoara este cunoscut ca si „Orasul florilor”, „Orasul trandafirilor” si „Orasul Rozelor”.
„Inima municipiului este marcata de Parcul Rozelor, amplasat foarte aproape de punctul de reper al kilometrului zero. Parcul Rozelor are o istorie incredibila si doar eforturile unor oameni deosebiti, eforturi depuse mai bine de un secol”, spune Vasile Ciupa, seful Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara.
Parcul a fost realizat in anul 1918, dar intentii de amenajare existau inca de prin 1900. Avea sa fie inaugurat abia in 1934, dar si astazi, farmecul lui este dat de multimea de roze, dar si de alte soiuri valoroase, precum si de alte amenajari realizate de-a lungul anilor.
Statisticile vremii consemneaza ca la finele deceniului al treilea al secolului XX, se cultivau in Timisoara aproximativ 500.000 exemplare din circa 2.000 de varietati. Din necesitatea de a prezenta publicului aceasta imensă colectie, in anul 1928 a fost amenajat, prin stradania neobosita a familiei col. I. Sambateanu, Parcul Rozelor – cel mai mare rozariu din Romania. Preparativele de organizare ale rozariului le-a condus cel mai de seamă rozerist al tarii la acea vreme Arpad Muhle, impreuna cu directorul Horticulturii Mihai Demetrovici, ajutati de horticultorii banateni.
Actiunea de repopulare a locului cu trandafiri a pornit, cu poticniri, inca din 1953, cand s-au plantat in zona 43 de varietati de roze. Dupa mai bine de un deceniu, in 1965, se realizeaza o inventariere si un catalog cu varietatile prezente in parc. Sunt inregistrate peste 1200.
Productia Horticulturii era de 75.000 de fire de trandafiri in 1965, zeci de mii de exemplare fiind destinate Parcului Rozelor, dar au fost plantate si pe strazile din oras, necesarul fiind atunci de 130.000 de exemplare.
In prezent, colectia de trandafiri este formata din 300 de soiuri, aleile sunt deteriorate, mobilierul este necesar a se schimba. Tocmai de aceea, municipalitatea a semnat un contract prin care il va moderniza cu bani de la Uniunea Europeana, de 5,6 milioane de lei.
„Regina florilor” – trandafirul este sarbatorit in fiecare an, incepand cu anul 2009, in ultima joi a lunii mai. Prin evenimentul din 26 mai, reprezentantii Primariei Timisoara vor sa-i faca pe timisoreni sa constientizeze despre valoarea istorica si stiintifica a Parcului Rozelor.