Toata lumea stie ca, din ziua de gratie 17 octombrie 2023, Timisoara are un nou Plan Urbanistic General, dar nu toti cetatenii orasului sunt la curent cu faptul ca acesta este, de fapt, unul ramas cu 10 ani in urma. Mai precis, ca se raporteaza la starea de lucruri existenta in 30 iulie 2013, data la care Consiliul Local Timisoara adopta hotararea numarul 428 “privind aprobarea etapei a 3-a elaborare PUG – propunerile preliminare ce vor fi supuse spre avizare ale Planului Urbanistic General”.
Cu alte cuvinte, documentatia noului PUG fusese deja aprobata de consiliul local in vara lui 2013, ceea ce s-a votat luna trecuta fiind varianta aprobata inca de-acum zece ani plus modificarile rezultate din solicitarile avizatorilor, orice alta schimbare fiind exclusa.
O dezbatere publica doar cu numele
N-o spunem noi, ci a spus-o chiar arhitectul-sef al Timisoarei, Gabriel Almajan, in intalnirea pur formala pe care dumnealui si reprezentantii altor institutii au avut-o, in 27 septembrie 2023, cu cetatenii prezenti in sala de consiliu a Primariei Timisoara. Sa-i dam, deci, cuvantul domnului Almajan (atasat si video): “Dezbaterea de astăzi, de fapt, este impropriu numită dezbatere, precum v-am spus. Soluțiile, concepția, organizarea funcțională și așa mai departe au traversat, conform legii și prevederilor legale, toate aceste consultări și acestea au fost finalizate și prin aprobarea unor forme preliminare, care apoi au intrat în avizare. Ulterior avizării, au mai fost elaborate modificări din cerințele avizatorilor. Așa este procedura de întocmire a unui plan urbanistic general și, de fapt, astăzi, propunerea noastră este să ne axăm pe ceea ce înseamnă operaționalizarea planului urbanistic general”.
Hocus-pocus cu limita intravilanului
Pornind de la afirmatiile categorice ale arhitectului-sef, formulam, prin intermediul acestui articol, o intrebare: cum este posibil ca limita intravilanului, propusa prin noul PUG si aprobata prin HCLT nr. 457/17.10.2023, sa fie stabilita in interiorul Padurii Verzi IN MOD DIFERIT fata de varianta aprobata prin HCLT nr. 428/30.07.2013?
Concret, in plansa din documentatia preliminara aprobata in vara lui 2013 – care nu se mai regaseste pe site-ul Primariei Timisoara, dar pe care v-o prezentam noi in acest articol -, intravilanul fusese extins in Padurea Verde cu 2 cvartale a cate 15 hectare fiecare (suprafata unui cvartal apare mentionata in Strategia dezvoltarii spatiilor verzi a municipiului Timisoara 2010-2020, document elaborat de primarie: “Padurea Verde, situata in nord-estul Timisoarei, este un masiv forestier cu suprafata de circa 724 ha, amenajata sistematic in careuri de 15 ha, apartine orasului”).
Ulterior, in plansa din documentatia finala aprobata in 17 octombrie 2023, intravilanul apare extins in Padurea Verde cu 4 cvartale in plus, insumand circa 60 de hectare, fata de varianta aprobata in 2013! Adica s-a ajuns de la o extindere cu 30 de hectare la o extindere cu 90 de hectare a intravilanului in Padurea Verde, desi acest lucru nu mai era posibil decat daca ar fi fost cerut de avizatorii noului PUG.
Or, cu siguranta, nimeni nu poate crede ca extinderea in Padurea Verde a intravilanului cu inca 4 cvartale insumand 60 de hectare a fost solicitata de avizatorii PUG!
Si inca o intrebare: cati dintre consilierii locali care au votat, in 17 octombrie 2023, noul Plan Urbanistic General al Timisoarei au stiut ca voteaza si extinderea intravilanului cu cele 60 de hectare din Padurea Verde?
FOTO: Limita intravilanului in zona Padurii Verzi, conform plansei PUG-ului elaborat in 1998 si aprobat in 2002
FOTO: In plansa din documentatia noului PUG, aprobata in 30 iulie 2013, se observa ca in intravilan fusesera incluse doar doua cvartale a cate 15 hectare fiecare
FOTO: In plansa din documentatia noului PUG, aprobata in 17 octombrie 2023, se observa ca in intravilan au fost incluse, prin incalcarea HCLT 428/2013, inca 4 cvartale a cate 15 hectare fiecare, in total 600.000 de metri patrati
FOTO: Varianta din Google Maps a limitei intravilanului stabilite in 2002
Foto: Varianta din Google Maps a extinderii intravilanului cu 30 de hectare (suprafata colorata cu galben)
FOTO: Varianta din Google Maps a extinderii intravilanului cu inca 60 de hectare (suprafata colorata cu albastru), prin incalcarea HCLT 428/2013
Raspunsuri smulse cu forcepsul
La momentul prezentarii noului PUG in sedinta din 20 iulie 2023 a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si de Urbanism (CTATU) a Primariei Timisoara, unul dintre membrii comisiei, arhitecta Catalina Bocan, a sesizat extinderea intravilanului in Padurea Verde si a solicitat lamuriri. Astfel, dumneaei i-a adresat sefului echipei de proiectanti ai noului PUG, Eugen Panescu (Planwerk), prezent la sedinta, urmatoarea intrebare: „Pe plansa pe care o vedem aici, limita de intravilan este jumatate in Padurea Verde?”. Dupa vreo trei-patru secunde de tacere, doamna Bocan se reorienteaza: “Sau poate ne ajuta Gabi (n.r. – arhitectul-sef Gabriel Almajan) sa ne zica de ce”. Din nou, nici o replica din partea celor interpelati, iar dupa alte patru secunde, Catalina Bocan insista: “Padurea Verde este sau nu este in teritoriu (n.r. – teritoriul intravilan)?”.
In sfarsit, Gabriel Almajan emite primele sunete: “Nu, nu”. Nelamurita in urma raspunsului monosilabic al arhitectului-sef, doamna Bocan doreste o dezvoltare a explicatiei: „Nu e integral sau cat se vede ca nu este?”.
Provocat sa ofere o lamurire mai elaborata, domnul Almajan se conformeaza: “Nu. Teritoriul intravilan este exact ceea ce vedeti in plansa aceasta si in plansa avizata – pe care acum nu o avem in fata – de la oficiul de cadastru, ca suprafata si ca limite, la care se adauga cateva trupuri care au fost deja, sa spunem, operate ca intravilan, in urma PUZ-urilor adoptate. Deci, de la faza de avizare preliminara a acestui moment si pana la aprobarea PUG-ului s-au produs modificari”. Atasat aveti inregistrarea video a intregului schimb de replici.
Care plansa? Care PUZ-uri?
Acum, fara sa stim daca interlocutoarea domnului Almajan s-a multumit cu explicatiile acestea sau, pur si simplu, n-a mai dorit sa preseze pe subiect, noi ne declaram la fel de nelamuriti.
In primul rand, credem ca arhitectul-sef al Timisoarei ar fi trebuit sa prezinte si „plansa avizata de oficiul de cadastru” ca sa vada atat membrii CTATU, cat si toti cetatenii orasului cum arata teritoriul intravilan “ca suprafata si ca limite”.
In al doilea rand, nu intelegem la ce se referea in mod concret Gabriel Almajan cand vorbea despre “cateva trupuri care au fost deja, sa spunem, operate ca intravilan, in urma PUZ-urilor adoptate”. Din moment ce subiectul discutiei era extinderea intravilanului in Padurea Verde, domnul arhitect-sef se referea, oare, la planuri urbanistice zonale realizate in Padurea Verde?! Cum ar putea fi, insa, posibil asa ceva? Iar daca acele PUZ-uri adoptate intre momentul avizarii preliminare (iulie 2013) si momentul adoptarii noului PUG (octombrie 2023) nu aveau nici o legatura cu Padurea Verde, care a fost sensul invocarii acestora? In al treilea rand, de ce aceasta negare a evidentei din partea arhitectului-sef?! In acest context, dincolo de extinderea din pix, peste noapte, a intravilanului Timisoarei cu 60 de hectare, ridica mari semne de intrebare si ocolirea unui raspuns clar coroborata cu deturnarea obiectului discutiei.
Cui prodest?
Dar, pana la urma, poate ca ar trebui sa fie clar pentru toata lumea care este diferenta intre teritoriul intravilan si teritoriul extravilan si, in acest sens, vom reproduce definitiile din Legea 350/2001 amenajarea teritoriului şi urbanismul. Astfel, teritoriul intravilan este compus din “totalitatea suprafetelor construite si amenajate ale localitatilor ce compun unitatea administrativ-teritoriala de baza, delimitate prin planul urbanistic general aprobat si in cadrul carora se poate autoriza executia de constructii si amenajari”, iar teritoriul extravilan cuprinde “suprafata cuprinsa intre limita administrativ-teritoriala a unitatii de baza (municipiu, oras, comuna) si limita teritoriului intravilan”.
Asadar, teritoriul intravilan reprezinta o suprafata construibila, adica o suprafata pe care poti construi, evident, in conditiile legii, in baza unei autorizatii de construire, in timp ce pe teritoriul extravilan nu poti construi (exceptie facand amenajarile simple, de gen sopronului sau constructiilor similare folosite in cadrul exploatatiilor agricole).
Acum, care este scopul pentru care au fost introduse pe furis in intravilan cele 60 de hectare din Padurea Verde si in folosul cui a fost facuta operatiunea respectiva sunt intrebari la care, la fel ca la cele puse mai sus, doar administratia Fritz are raspunsurile.
De la o vulnerabilitate la alta
Si am mai avea o intrebare de final: nu cumva modificarea limitei intravilanului prin incalcarea hotararii nr. 428 din 30 iulie 2013 a Consiliului Local Timisoara este o reglementare functionala in masura sa vulnerabilizeze documentatia PUG in ansamblu si HCL-ul de aprobare din 17 octombrie 2023?
Ne intrebam acest lucru pentru ca am urmarit cu deosebit interes detalierea oferita de arhitectul Razvan Negrisanu (presedintele Comisiei pentru dezvoltare urbanistica, amenajarea teritoriului si patrimoniu din cadrul CLT), in sedinta de consiliu local de luna trecuta in care a fost aprobat Planul Urbanistic General – Municipiul Timisoara si Regulamentul Local de Urbanism aferent.
Iata ce spunea domnul Negrisanu in 17 octombrie 2023 (atasat video): “Eu vreau sa fac o precizare legata de aceste amendamente. Amendamentele trebuie impartite in doua, adica vorbim de amendamente care tin de procedura functionala si sunt amendamentele care tin de reglementare functionala. Sunt doua lucruri distincte si foarte importante. Amendamentele care tin de reglementare functionala, daca le facem acuma, fara o documentare foarte buna, vulnerabilizam documentatia in ansamblu. De aceea, propunerea mea este sa separam lucrurile, adica sa nu facem amendamente care tin de reglementari functionale, inaltimi, dimensiuni si asa mai departe… Daca noi modificam acum chestiuni care tin de functiuni, vulnerabilizam documentatia in ansamblu, adica vulnerabilizam HCL-ul de aprobare, si propunerea mea este sa lasam categoriile functionale asa cum sunt acum, sa aprobam acest document si ulterior sa venim cu un HCL pentru indreptarile de eroare materiala. Pentru ca exista cazuri, asa cum a zis si domnul arhitect, in care s-au facut aceste lucruri si au trecut, si exista cazuri in care n-au trecut. Adica exista HCL-uri de indreptare materiala in tara care au fost revocate in instanta. Eu nu vreau să ajungem in faza in care sa fie revocat HCL-ul de aprobare a PUG-ului”.
Daca modificarea reglementarilor functionale gen regimul de inaltime al cladirilor vulnerabilizeaza hotararea de consiliu local prin care s-a aprobat noul PUG, sa se calculeze cat de mult ar vulnerabiliza aceeasi HCL modificarea limitei intravilanului, in sensul extinderii acestuia, cu 600.000 de metri patrati…