TIMISOARA. La final de an tragem linie si punem in valoare reusitele si nereusitele Timisoarei, intr-un 2012 electoral. Asadar, autoritatile locale au avut ceva de lucru. Campania electorala de la alegerile locale i-a scos in strada chiar mai mult decat trebuie pe cei din Executivul Primariei Timisoara. Fostul primar, Gheorghe Ciuhandu, a taiat panglici dupa panglici si a pus pietre de temelie dupa pietre de temelie. La fel a facut si actualul primar, Nicolae Robu, care in fiecare saptamana gasea cate o panglica de taiat chiar inainte de alegerile parlamentare. Practica nu s-a incheiat.
In februarie am votat bugetul Timisoarei, cel mai mare din ultimii ani, de 1 miliard de lei, echivalentul a 225 de milioane de euro.
Anul electoral 2012 a inceput cu promisiuni. Primaria Timisoara anunta in februarie ca in vara incep lucrarile la pasajul subteran de la Michelangelo, o lucrare importanta, pe bani europeni, de aproape 16 milioane de euro. In mai, in plina campanie electorala, s-a pus piatra de temelie. Ne si vedeam cu un mega-pasaj subteran si cu pasarela de sticla de toata frumusetea pentru studenti, dar n-a inceput insa nicio lucrare, proiectul fiind acum o mare investitie anuntata de primarul Robu pentru 2013. In martie a fost pusa piatra de temelie si la Incubatorul de Afaceri de pe Circumvalatiunii. Si atat!
Aprilie a inceput cu noi concedieri la RATT si a continuat cu noi amanari in cazul mult asteptatelor parcari subterane. Alesii locali n-au fost de acord cu unele firme care au vrut sa se asocieze cu municipalitatea pentru construirea parcarilor. Inca se cauta investitori.
Un plus pentru Primaria Timisoara il reprezinta unul dintre marile proiecte pe bani europeni, extinderea strazii Closca la 4 benzi. Santierul a fost deschis in luna mai, insa Anul Nou ne va prinde cu utilajele pe strada, pentru ca va fi gata complet abia anul viitor.
Piata Iosefin a fost iarasi un subiect controversat. Am primit atatea promisiuni ca ne vom face cumparaturile acolo ba de la 3 august, ba din septembrie, ba de Craciun, ca abia in ianuarie 2013 se va deschide timisorenilor. Sau cel putin asa suna ultima promisiune.
Pietre de temelie au mai fost puse inainte de alegeri, una fiind ingropata de Ciuhandu chiar in Piata Unirii, pentru marele proiect de reabilitare a centrului istoric si transformarea a 10 strazi din Cartierul Cetate in strazi pietonale. Abia de la anul s-ar putea insa sa inceapa lucrarile.
Noroc cu anul electoral, ca asa se bucura si prichindeii timisoreni de Parcul Copiilor, care a fost modernizat si redeschis dupa ani buni in care a stat cu lacatul pus, la 1 iunie. S-au investit bani frumosi, aproximativ 2,5 milioane de euro, dar n-au lipsit nici problemele. Cu cateva saptamani inainte, in luna mai s-a redeschis si Parcul Rozelor, dupa modernizari de 1,3 milioane de euro.
In iunie, Executivul Primariei Timisoara s-a laudat cu prima strada din Romania care se spala singura. Vorbim despre strada Vacarescu, care a fost refacuta complet si pe care au fost montate cateva tasnitoare de apa, cu bani europeni, bineinteles, aproape 6 milioane de lei.
Tot in iunie s-a inaugurat si prima parcare subterana din oras, cea de langa Piata 700, din fata Directiei de Finante. Si asa s-a cam terminat cu laudele.
Din 10 iunie timisorenii si-au ales un nou primar, pe Nicolae Robu, care a castigat alegerile cu 49,76% din voturi. Promisiunile facute in campanie au fost concretizate in… noi discutii. Noul edil sef al orasului s-a apucat de cateva lucruri: a inceput sa discute despre mai toate promisiunile si anunta idei dupa idei, dar fara sa stie cam ce implica fiecare si de unde face rost de bani pentru ele. „Bani sunt pe planeta”, este afirmatia preferata a primarului.
Anul acesta a fost un an electoral si emotionant la Primaria Timisoara. La cateva zile dupa alegeri, dupa 16 ani petrecuti in Primarie, fostul edil Gheorghe Ciuhandu si-a luat „catrafusele” si a plecat acasa, sa-si vada de familie. Viceprimarul Sorin Grindeanu a ramas pe functie, iar locul lui Adrian Orza, care a pierdut alegerile locale pentru fotoliul de primar, a fost luat de liberalul Dan Diaconu. Grindeanu paraseste si el institutia de pe C.D. Loga, dupa ce a castigat un mandat de parlamentar.
Imediat dupa instalarea pe functie, primarul Robu a inceput lupta pentru unele promisiuni electorale. Cea mai importanta: demolarea acvariului, promisiune care nu s-a infaptuit inca. In plina sarbatoare a Craciunului, Robu a facut un adevarat eveniment din scoaterea primului surub al acvariului, „cladire in curs de demolare”. A reusit asadar sa dea jos doua usi de sticla, iar restul a promis ca va demola dupa Revelion, motivand ca aproape 200 de timisoreni au platit ca sa-si petreaca noaptea dintre ani acolo.
Prin primarie s-au modificat cateva lucruri, au inceput renovari ale birourilor, s-au mai cerut acte in plus de la timisorenii care aveau nevoie de diverse autorizatii, angajatilor municipalitati le-a fost interzis sa mai faca afaceri cu institutia si altele. Primaria a ramas fara purtator de cuvant, odata cu numirea lui Flavius Boncea ca si consilier local, primarul Robu fiind un iubitor al camerelor video si al aparatelor foto, preferand sa discute personal cu jurnalistii.
Cu ceva vreme inainte de Ziua Timisoarei, primarul a fost luat in colimator de unii dintre timisoreni, pentru ca a adus-o pe Inna sa concerteze in Piata Unirii. Scandalul a determinat-o pe cantareata sa doneze onorariul primit de la Primarie, de 15.000 de euro, Centrului medical „Cristian Serban” din Buzias.
Poate una dintre cele mai bune idei, apreciata de timisoreni, este transformarea strazii Marasesti in strada pietonala. A fost pusa in valoare asadar o strada pe care nu prea circula nimeni. S-a intamplat in septembrie, cand a fost inaugurata cu fast.
Tot in septembrie primarul Robu anunta ca Timisoara nu are neaparata nevoie de tramvaie noi, de cateva milioane de euro, si ca pot fi reconditionate cele vechi. Aquatim a inceput in acea perioada si lucrari la strazile ramase inca fara apa si canalizare din cartierele Freidorf, Ciarda Rosie, Ronat.
Anul electoral 2012 a continuat cu taieri de panglici. S-a intamplat la o sectie de geriatrie renovata, la bazinul de inot din Piata Dacia si in alte locuri, chiar inainte de alegerile parlamentare. Am aflat si vesti proaste, ca Primaria avea o datorie de 140 de milioane de lei catre RATT si Colterm. Noroc cu banii primiti de la Guvernul Romaniei, indreptati toti spre cele doua societati falimentare ale municipalitatii. Tot in toamna, inainte de alegeri, Nicolae Robu i-a asigurat pe timisoreni ca nu vor mai vedea nicio parcare ecologica noua in oras si ca in 2013 vom avea prima parcare pe verticala, de tip Smart Parking.
In anul electoral 2012 a fost amanata si inceperea lucrarilor de reabilitare a malurilor Begai, unde ar trebui investiti 50 de milioane de lei. Pe langa faptul ca ne-au fost promise vaporase pentru transportul public, nu se mai stie cate, edilul-sef al orasului a anuntat un alt proiect indraznet in care ar urma sa investeasca minimum 2 milioane de euro: un mega-spectacol de apa, lumini si muzica pe Bega. Timisorenii i-au sarit in cap pe Facebook si au criticat investitia, pe modelul: „Ce-i lipseste Timisoarei, tichie de margaritar?”. Am aratat ca banii acestia ne-ar ajunge sa construim 10 gradinite sau scoli.
Spre final de campanie electorala, primarul si consilierii locali au acordat gratuitati pe RATT tuturor elevilor, liceenilor, studentilor si pensionarilor din oras.
Putem spune ca 2013 a fost un an plin, si cu reusite si cu nereusite. Pana la urma, in urma a doua campanii electorale timisorenii au ramas si ei cu ceva.