TIMISOARA. 2013 a fost un an plin pentru timisoreni. Multi au capatat curaj si au indraznit sa se ridice impotriva primarului, pe care l-au acuzat ca face doar ce vrea el in oras. Sa ne amintim de momentul palmierilor si de momentul interzicerii biciclistilor in centrul orasului sau chiar de toamna acestui an, cand mai multi timisoreni l-au acuzat pe Nicolae Robu de un „masacru ecologic”, dupa ce acesta a dat dispozitii sa fie taiati o sumedenie de copaci din oras. Primarul i-a taxat de indata, dupa principiul „Cine nu-i cu noi e impotriva noastra!” si i-a numit „isterici” si „penibili”.
La final de an tragem linie si punem in valoare reusitele si nereusitele Timisoarei, pentru ca pana la urma sunt ale Timisoarei, nu ale primarului. Promisiuni au fost multe, au fost si realizari. Multe si marunte, cum am observat ca-i place edilului Nicolae Robu sa spuna, devenit deja specialist in inaugurari. Fie ca este vorba despre un strat de asfalt, fie ca este vorba de o lucrare mai complexa.
In ianuarie, Primaria Timisoara a cumparat freze de zapada, cu aproape 20.000 de euro. Le-a dat asociatiilor de proprietarii, dar trotuarele tot au fost pericol pentru trecatori.
Tot in ianuarie ne promitea ca in 2013 incep lucrarile la pasajul Jiul. Nu prea se gaseau bani in buget, asa ca Robu anunta ca face credite in banci si indatoreaza primaria. A trecut insa anul si pasajul tot asa arata, iar promisiunea edilului s-a amanat… cu un an.
In prima parte a lui 2013, primarul deborda de idei. Visa la un muzeu tehnic pe 10 hectare, la un institut multicultural al Primariei, la autobuze cu motor electric, desi nu dorea sa investeasca in tramvaie noi, la statui ecvestre si cate si mai cate. Ideile au fost lansate usor, insa au ramas la stadiul de idei, pentru ca nu s-a facut nimic in acest sens. Nicolae Robu promitea ca prima statuie ecvestra noua va fi pe strazile Timisoarei. Iata ca nu este!
Tot in prima parte a anului, Timisoara a capatat un „nou” sistem de parcare. De fapt, era un sistem mai vechi, insa putin modificat. Tot ce a avut de facut primarul a fost sa scoata tichetele de parcare din ecuatie, asa ca soferii pot parca legal doar prin intermediul telefonului mobil. Un sistem vechi imbracat in haine noi: TimPark. Promisiunea era ca vom parca exact ca-n San Francisco, insa ne-am pierdut pare-se pe drumul spre America.
Stiam inca de la inceputul anului ca, daca avem un primar liberal, din USL, nu inseamna ca Bucurestiul ne priveste cu alti ochi. Nici la bugetul local pe 2013 nu am primit vreun leu de la bugetul de stat.
In februarie, primarul a anuntat ca muta Clinica de Dermatologie din centrul orasului si in locul ei, in cladire, aduna toate centrele culturale straine si face un centru pentru tineret. Nu i se parea nimic dificil. A durat ceva vreme pana sa fie gasita o locatie, iar prin toamna am aflat ca e nevoie de peste 2 milioane de euro pentru amenajarea acelui spatiu in Complexul Studentesc. Floare la ureche? Poate in anii urmatori, cand s-or gasi bani in buget.
Cat despre tramvaiele noi, prin februarie, Robu s-a decis ca Timisoara NU are nevoie de tramvaie noi. Sunt prea scumpe. Asa ca cele vechi vor merge la reconditionat, dar nu s-a intamplat prea rapid asta. In 2014, ni se spune acum, ca e programata deja licitatia.
Tot in februarie 2013 am aflat ca banii tuturor timisorenilor, care se duc in bugetul local, vor fi investiti pentru repararea cladirilor istorice din Piata Victoriei, pentru ca proprietarii nu dispun de suficiente fonduri sa le reabiliteze. S-a aprobat pana si un proiect de hotarare in acest sens, primarul chiar ne spunea ca pana la sfarsit de an intra in santier prima cladire. Poate si aceasta la anul…
Tot in acea perioada s-au stabilit si amenzi pentru timisorenii care isi scutura hainele, paturile si carpetele pe fereastra sau pe balcon. Vorbim de sanctiuni de pana la 2.500 de lei.
Noua administratie a descoperit, la inceput de an, ca firma care se ocupa de semaforizarea orasului castiga bani frumosi din bugetul local, dupa ce a impanzit Timisoara de indicatoare rutiere si stalpisori verzi. S-au facut verificari la Rosign, dar functionarii din Primarie care au semnat acele receptii la lucrari, din birou, n-au mai fost pana la urma trasi la raspundere.
Anul acesta, Primaria Timisoara, prin Consiliul Local, a decis ca timisorenii care cresc animale de companie trebuie sa plateasca doua taxe: una pe mai multe animale, iar alta pe nesterilizare. Avem si un regulament de gestionare a cainilor.
Timisoara are, din 2013, primul city manager din istoria orasului. Sorin Dragoi a castigat concursul organizat de Primarie.
In aprilie s-a impartit bugetul Timisoarei, de aproape 300 de milioane de euro. Peste 2 milioane de euro s-au dus pe sport.
Ne-am ales si cu o noua promisiune, tot in aprilie: prize pe strazi, pentru masinile electrice. La ce folos cand in oras avem un singur autoturism care se incarca precum telefonul mobil?
Primarul Timisoarei a fost inventiv in 2013: a vrut sa puna taxa pe turnulet pe care sa o plateasca romii ce si-au transformat casele in palate. Pana la urma s-a razgandit. Dupa ce i-a iesit porumbelul, avea sa afle ca e doar…ilegala.
In luna mai, Primaria Timisoara a mai instituit alte doua taxe: Taxa de tranzit si Taxa de mediu, pe care sa le plateasca soferii de tiruri si poluatorii.
In iunie, primarul a mai lansat o bomba: vrea metrou in Timisoara. Edilul viseaza sa mute in subteran calea ferata care taie orasul, cale ferata care apartine oricum CFR, societate falimentara ai carei sefi nu stiu pe unde sa scoata camasa cu banii, daramite sa investeasca in ceva ce, evident pentru ei, nu este defel prioritar.
Iunie a fost o luna plina. Atunci, Timisoara si-a capatat statutul de Palmisoara, dupa ce primarul a umplut bulevardul I.C. Bratianu de palmieri. Zeci de tineri l-au luat la misto pe primar, considerand ca in mod sigur climei din Timisoara nu i se potrivesc de nicio culoare palmierii. Au iesit asadar la plaja sub palmieri, intr-o zi torida de vara. Robu i-a umilit si pe politistii locali in episodul palmierilor, dupa ce i-a pus sa-i pazeasca 24 de ore din 24. N-a fost deajuns insa, asa ca primarul a anuntat ca mai vrea sa aduca o tura de palmieri, in 2014. Inca nu s-a decis unde sa-i planteze. Dar ne asigura ca ii vom vedea negresit pe strazi.
Tot in iunie, Nicolae Robu a mai lansat o idee: transport public gratuit pentru toata lumea in Timisoara. Greu de pus in practica insa, pentru ca legea nu permite asa ceva. Se pot acorda gratuitati doar unor categorii de persoane. In decembrie, Primaria Timisoara a facut o incercare si i-a numit „defavorizati” pe cei care castiga mai putin de 2.000 de lei, brut, lunar. Ei pot circula gratuit pana in 15 ianuarie cu toate mijloacele de transport in comun, dar doar daca au buletin sau flotant de Timisoara.
Pe la sfarsitul verii, primarul a inceput sa-si adune nemultumitii. Le-a interzis biciclistilor sa mai pedaleze prin centrul orasului, intr-un anumit interval orar. A pus punct proiectului Timisoara Mica Viena, motivand ca nu are public. A facut un film de prezentare a orasului, care pana la urma s-a dovedit a fi foarte putin apreciat.
In septembrie, tot primarul lansa o noua idee: sa vopseasca trecerile de pietoni in violet sau in rosu. Pana la urma s-a ales combinatia de culori alb cu rosu, dar ideea tot n-a mai fost pusa in practica pana la final de an.
Tot atunci, primarul ne-a marturisit o noua idee: autobuze chinezesti cu motor electric, ca la Barcelona. In plus, avea un plan nou pentru tramvaiele 1 si 2: sa circule pe o noua linie de tramvai, pe Republicii.
Octombrie a fost luna in care timisorenii s-au aratat nemultumiti de taierile de copaci din oras. A inceput un scandal intre primar si peisagistii, care il acuzau pe acesta de un „masacru ecologic” in Piata Balcescu, unde taiase toti copacii. Acolo opiniatimisoarei.ro avea sa descopere ulterior si o trecere de pietoni trasata spre nicaieri.
Nicolae Robu le-a declarat razboi si ciorilor care si-au facut casa in parcul din spatele Catedralei. Mai in gluma, mai in serios, cineva ii sugera edilului pe Facebook sa puna anticonceptionale in graunte. Primarul ar fi vrut insa impuscaturi in aer, apoi focuri de artificii, apoi aparate care sa emita sunete asemanatoare cu cele ale animalelor de prada, ca ciorile sa se sperie si sa plece. Pana la urma, voluntarii Salvo au distrus cuiburile pasarilor si acestea s-ar fi speriat de acel dispozitiv.
Anul 2013 a fost un an de calvar pentru soferi. A fost inchisa intersectia de la Michelangelo pentru consolidarea podului, a fost inchisa cea din Balcescu pentru refacere, iar in iarna a intrat in santier si zona Cetate. S-au inchis mai multe strazi, au devenit inaccesibile locurile de parcare, dar primarul ii ruga pe soferi sa aiba inca putina rabdare si sa fie calmi.
Putem spune cu usurinta ca 2013 a fost si anul scandalurilor in Primaria Timisoara. Primarul Nicolae Robu si viceprimarul Traian Stoia si-au aruncat vorbe grele, Robu fiind comparat cu Berlusconi, dupa ce Robu ceruse PSD sa-i retraga sprijinul politic viceprimarului. PSD n-a vrut sa cedeze nicio palma de pamant si a ramas de neclintit, asa ca incet incet, cei doi s-au facut ca ploua. Pana putin inainte de Craciun, cand Stoia a fost obligat de PSD sa emita un comunicat prin care retracteaza anumite afirmatii. Primarul tot n-a fost multumit insa.
Isterici, penibili sunt doar doua din apelativele pe care Nicolae Robu le-a adresat timisorenilor nemultumiti de ideile lui. Taierea pomilor, transformarea Pietei Unirii in carosabil si parcare, un fleac, crede Robu. Orasul trebuie sa se modernizeze, este replica primarului, de fiecare data. Zeci de copaci au fost taiati in 2013 in zona Balcescu, in Soarelui, in Piata Libertatii.
2013 a fost anul in care romii au reusit sa evacueze o sectie a Spitalului de Copii, dupa ce Primaria Timisoara n-a miscat un deget sa negocieze chiria sau sa mute sectia inainte ca micutii bolnavi, medicii si asistentele sa fie scosi in strada. Pana la urma, proprietarul, Vladimir Carpaci, a mers sa se intalneasca cu conducerea Primariei Timisoara, dar nu s-a rezolvat nimic. A pus mana pe cladire.
La sfarsit de an am primit inca o veste proasta de la Guvern: niciun ban pentru Timisoara in bugetul national din 2014. Capitala Banatului n-a avut loc pe buget, iar autoritatile locale s-au resemnat, desi in campania electorala promiteau bani cu duiumul pentru proiectele importante ale urbei, doar voturile sa vina!