Opinia Timisoarei

Timisoara intra pe lista de restrictii, dupa ce a crescut rata de infectare cu COVID. Decizia Comitetului pentru Situatii de Urgenta Timis

TIMISOARA. Comitetul Județean pentru Situatii de Urgenta s-a intrunit pentru a stabili unele masuri in mai multe localitati din Timis, unde rata de infectare cu COVID-19 a crescut sau a scazut in ultimele 14 zile.

CITESTE SI: Ziua cu cele mai multe decese din ultimele luni. 7 morti si 235 de noi cazuri de COVID la Timisoara si in judet. Localitatile in care a crescut rata de infectare cu coronavirus

Astfel, in cadrul sedintei pe anexa 2, cuprinzand localitatile cu rata de infectare mai mare de 4/1000 de locuitori si mai mica de 7,5/1000 de locuitori se afla: Denta, Secas, Giulvaz, Bucovat, Masloc.

Principalele masuri aplicate intr-o unitate administrativ teritoriala la depasirea incidentei de 4/1000 de locuitori, in conditiile in care incidenta este mai mica de 7,5/1000 de locuitori, sunt urmatoarele:
– Se interzice circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei in zilele de vineri, sambata si duminica in intervalul orar 20:00 – 5:00, cu urmatoarele exceptii:
a)deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;
b)deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta, precum si pentru achizitionarea de medicamente;
c)deplasari in afara localitatilor ale persoanelor care sunt in tranzit sau efectueaza calatorii al caror interval orar se suprapune cu perioada interdictiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, si care poate fi dovedit prin bilet sau orice alta modalitate de achitare a calatoriei;
d)deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori decesul unui membru de familie.
– Operatorii economici care desfasoara activitati de comert/prestari de servicii in spatii inchise si/sau deschise, publice si/sau private, sunt obligati sa isi organizeze si sa isi desfasoare activitatea, in zilele de vineri, sambata si duminica, in intervalul orar 5,00-18,00. În intervalul orar 18:00 – 5:00, operatorii economici pot desfasura activitatea de livrare la domiciliu.
– Se suspenda activitatea operatorilor economici desfasurata in spatii inchise in domeniul salilor de sport si/sau fitness.
Aceste masuri sunt suplimentare fata de cele care se aplica la depasirea incidentei de 3/1000 de locuitori.

Pe anexa 3 se afla, unde rata de infectare e mai mare de 3/1000 de locuitori si mai mica de 4/1000 de locuitori, in momentul de fata se afla localitatile Sag, Darova, Jebel, Criciova, Cenei, Dumbravita, Giroc.

Principalele masuri aplicate intr-o unitate administrativ teritoriala la depasirea incidentei de 3/1000 de locuitori, in conditiile in care incidenta este mai mica de 4/1000 de locuitori, sunt urmatoarele :
a) Organizarea si desfasurarea activitatii in cadrul cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte sunt interzise;
b) Organizarea si desfasurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt interzise;
c) Organizarea si desfasurarea, in aer liber, a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale sunt interzise;
d) Activitatile recreative si sportive in grup desfasurate in aer liber sunt interzise;
e) Organizarea de evenimente private (nunti, botezuri, mese festive etc.) sunt interzise;
f) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor, este interzisa;
g) Activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare este permisa doar pentru persoanele cazate in cadrul acestor unitati;
Prepararea, comercializarea si consumul produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice sunt permise in spatiile special destinate dispuse in exteriorul cladirilor, in aer liber, cu exceptia spatiilor care au un acoperis, plafon sau tavan si care sunt delimitate de cel putin 2 pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. Activitatile se vor desfasura cu respectarea masurilor de protectie sanitara stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii, al ministrului economiei, antreprenoriatului si turismului si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
În situatia in care activitatea operatorilor economici prevazuti la lit. f) si lit. g) este restrictionata sau inchisa se permite prepararea hranei si comercializarea produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice care nu se consuma in spatiile respective;
h) Activitatile in baruri, cluburi si discoteci sunt interzise;
i) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc este;
j) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de administrare a piscinelor interioare este interzisa.
k) Organizarea si desfasurarea adunarilor publice, organizarea de mitinguri si demonstratii este interzisa.
l) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitatea in spatii inchise in domeniul salilor de sport si/sau fitness este permisa fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului, cu asigurarea unei suprafete de minimum 7 mp pentru fiecare persoana.

Localitatile Livezile, Pischia, Ghilad, Padureni, Buzias, Ghiroda, Giarmata, Mosnita Noua, Sanandrei, Topolovatu Mare, Becicherecu Mic, Giera, Bara, Moravita, Timisoara, Sacosu Turcesc. Acestea au fost trecute pe anexa 4, avand o rată de infectare mai mare de 2/1000 locuitori si mai mica de 3/1000 locuitori.

Principalele masuri aplicate la depasirea incidentei de 2/1000 de locuitori, in conditiile in care incidenta este mai mica de 3/1000 de locuitori, sunt urmatoarele :
– Competitiile sportive isi pot desfasura activitatea in spatii deschise/inchise, cu participarea spectatorilor pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului, cu asigurarea unei distante de minimum 1 m intre persoane.
– Organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale, sunt permise numai cu participarea a cel mult 2500 de spectatori si cu purtarea mastii de protectie. Participarea este permisa doar pentru persoanele vaccinate, cu schema completa, persoanele care detin test negativ sau persoanele care se afla intr a 15 – a zi si a 180 – a zi ulterior trecerii prin boala. La depasirea unei incidente de 3/1000 de locuitori aceste activitati vor fi interzise.
– Sunt permise activitatile recreative si sportive desfasurate in aer liber, cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc impreuna. La depasirea unei incidente de 3/1000 de locuitori aceste activitati sportive si recreativ in grupuri vor fi interzise.
– La evenimente private (nunti, botezuri, mese festive) este permisa participarea a maxim 150 de persoane in spatii deschise sau participarea a maxim 100 de persoane in spatii inchise. La stabilirea numarului de persoane in exterior si/sau in interior nu sunt luate in calcul persoanele care au varsta mai mica de 16 ani. Se permite majorarea numarului maxim la 300 de persoane in interior si pana la capacitate maxima in exterior, doar pentru persoanele vaccinate, cu schema completa, persoanele care detin test negativ sau persoanele care se afla intr a 15 – a zi si a 180 – a zi ulterior trecerii prin boala. Daca toate persoanele sunt vaccinate cu schema completa si au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, se permite organizarea de evenimente private (nunti, botezuri), cum ar fi, fara a selimita la acestea, in saloane, camine culturale, restaurante, baruri, cafenele, sali/corturi deevenimente, pana la capacitatea maxima a spatiului in interior. La depasirea unei incidente de 3/1000 de locuitori aceste activitati vor fi interzise.
– Organizarea de cursuri de instruire, workshop-uri pentru adulti, inclusiv pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene si conferinte este permisa cu participarea a max. 150 de persoane in interior si 200 de persoane in exterior, cu respectarea masurilor de distantare si obligativitatea purtarii mastii de protectie.
– Organizarea si desfasurarea adunarilor publice, organizarea de mitinguri si demonstratii este permisa cu participarea unui numar maxim de 100 de persoane.
– Activitatea in baruri, cluburi si discoteci este permisa fara a depasi 70% din capacitatea maxima a spatiului, daca toate persoanele sunt vaccinate. La depasirea unei incidente de 3/1000 de locuitori aceste activitati vor fi interzise.
– Activitatea operatorilor economici care administreaza sali de jocuri este permisa fara a depasi 70% din capacitatea maxima a spatiului, fiind permis accesul persoanelor vaccinate cu schema completa de vaccinare.

Masurile adoptate de CJSU se vor aplica incepand de maine, 16.09.2021.

 

 

 

Exit mobile version