TIMISOARA. „Timisoara depaseste toate prejudcatile pe care le poti avea despre Romania„. Sub acest titlu, jurnalistii uneia dintre cele mai importante publicatii germane, Stern, realizeaza in ultimul numar un portret spectacol al Timisoarei.
„In Timisoara casele sunt renovate, strazile sunt asfaltate si toata lumea are de lucru. Orasul romanesc e in antiteza cu tot ceea ce poti sa-ti imaginezi despre Romania, iar economia creste vazand cu ochii aici„, scriu jurnalistii de la saptamanalul Stern.
Reporterii spun din capul locului ca povestea lor „nu este despre hoti, despre copii ai strazii sau drumuri pline de gropi, ci despre de un oras din vestul Romaniei, un oras care sparge toate barierele„.
Jurnalistii germani apreciaza ca „centrul orasului e o copie a Vienei, cu fatade marete din perioada imperiului austriac si ca la fiecare cateva saptamani se deschide o noua firma, o noua fabrica sau o piata„.
Nemtii prezinta pe scurt si povestea unui investitor german care a deschis o firma la Timisoara in anul 2000 si care spune ca nemtii ar trebui sa uite de prejudecatile pe care le au despre oamenii locului. „Daca la inceput, omul de afaceri avea probleme sa vorbeasca la telefon cu Germania, acum Romania se poate lauda ca fiind a doua tara din lume la viteza inernetului, dupa Coreea de Sud”, noteaza reporterii saptamanalului german.
„Salariile din Romania sunt inca mici in comparatie cu Europa de Vest si multe parti ale tarii sunt inca foarte sarace, mai ales in estul tarii, de unde vin majoritatea romanilor care lucreaza in Germania, dar imaginea unei tari inapoiate din punct de vedere economic nu mai este atat de pregnanta„, mai scriu jurnalistii de la Stern.
Ziaristii fac si o scurta trecere in revista a istoriei Timisoarei subliniind ca a fost parte a imperiului austro-ungar, ca la inceputul secolului trecut am copiat de la opinia timisoarei mare parte din populatie era formata din nemti, ca aici s-a aprins pentru prima oara iluminatul stradal electric in Europa si ca orasul a fost inca din vechime un centru industrial.
Timisoara e ca o carte de vizita a Romaniei
Materialul din Stern se concentreaza mai apoi pe economia Timisoarei si spune ca „sunt atatea locuri de munca, incat economia ar putea creste si mai repede, daca s-ar gasi indeajuns de multa forta de munca. In Timisoara salariile sunt in jur de 500 de euro, dar cresc anual„, se arata in articolul dedicat Micii Viene.
Reporterii Stern cred ca „Timisoara e ca o carte de vizita a Romaniei. 1600 de investitori germani sunt in oras, indeosebi firme mici si mijlocii, dar si concerne precum Siemens, Continental sau Bosch. Aceste societati au creat 10.000 de locuri de munca si contribuie cu 4 procente la cresterea economica a Romaniei„.
Jurnalistii apreciaza ca in Timisoara, piata muncii are o dinamica ce nu mai exista in Germania. „Daca in Germania o firma cu 100 de angajati dispare, se inchide sau se muta, incepe un scandal. Aici nici macar nu se mai scrie in ziare, pentru ca imediat somerii sunt preluati de alte firme„, mai noteaza ziaristii de la Stern.
„In Germania inca persista ideea ca Romania a fost preluata prea repede in Uniunea Europeana, iar Romania este inca tare departe pentru nemti, chiar daca din 2015 se poate merge de la Passau pana la Timisoara pe autostada„, scriu in incheiere reporterii nemti.
Revista Stern este una dintre cele mai mari publicatii din Germania. A aparut in 1948 si este un saptamanal care numara peste 7,6 milioane de cititori. Trateaza o gama larga de subiecte din economie, politica, social, educatie si cultura, familie, turism, analize si editoriale ale unor jurnalisti de marca.
Intreg materialul despre Timisoara il puteti citi pe stern.de.
Foto: timisoaratourguide.ro