TIMISOARA. Mai multe asociatii din Romania s-au coalizat pentru apararea parcurilor si a spatiilor verzi si au scris mai multor institutii responsabile, precum si Administratiei Prezidentiale, dar si Comisiei Europene, incercand sa traga un semnal de alarma.
Scandalul taierii copacilor la Timisoara a inceput imediat dupa instalarea Administratiei Robu, care motiva taierea arborilor foarte simplu: „erau iesiti din durata de viata” sau „stateau in calea dezvoltarii orasului„.
Timisoara se afla deja pe lista neagra alaturi de Arad, Bucuresti, Iasi, Targu Mures si Cluj. Organizatiile semnatare, printre care si Asociatia Peisagistilor din Romania – ASOP, filiala Vest, cer celor responsabili sa stea cu ochii pe primarii si sa impuna corectii, acolo unde este cazul.
„La Timisoara, administratia primarului Nicolae Robu a taiat abuziv, in 2013, peste 30 de arbori, unii cu valoare ecologica foarte mare, in baza proiectului de <<Reamenajare geometrie intersectie Piata Balcescu>>, chiar daca societatea civila si asociatiile de profil si-au exprimat dezacordul, incercand chiar stoparea lucrarilor si gasirea unei solutii alternative. Reprezentantii din teritoriu ai Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice au intarziat sa ia vreo pozitie sau au intervenit prea tarziu. Astfel, o piata importanta, cu un fond construit valoros, format din cladiri istorice, cu vegetatie matura, s-a transformat intr-un sens giratoriu anonim, lipsit de locuri pentru oameni si compromis ca spatiu public. Aceeasi administratie, in cadrul proiectului <<Reabilitarea Spatiilor Publice din centrul istoric>> a demarat inlaturarea abuziva a vegetatiei din Piata Libertatii, nerespectand un proiect autorizat, avizat de mediu si finantat prin fonduri europene. Concret, Piata Libertatii, in mai putin de doi ani de la inceperea lucrarilor de reabilitare, a pierdut 90% din fondul dendrologic – 82 de arbori si 37 de arbusti, foioase si rasinoase, multe dintre exemplare cu valoare peisagistica exceptionala – in ciuda solutiei initiale de arhitectura – cea autorizata conform legislatiei in vigoare – care prevedea pastrarea a peste 60% din vegetatia originala. De altfel, administratia locala continua sa ignore si chiar sa ironizeze pozitia ferma pe care societatea civila a luat-o in legatura cu acest deznodamant”, atrag atentia peisagistii timisoreni.
„In ciuda caracterului aparent local al acestor decizii, nu putem sa nu observam ca fenomenul are intindere nationala si denota o viziune contrara noilor tendinte in urbanism. Orasul este un spatiu al oamenilor si orice decizie urbanistica trebuie, in primul rand, raportata la nevoile comunitatii. Aerul curat, spatiile verzi si dezvoltarea durabila sunt premisele unui oras sanatos”, atrag atentia semnatarii.
Scrisoarea a fost trimisa la inceputul lunii februarie Comisiei pentru mediu si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, Comisiei pentru mediu a Senatului, Guvernului Romaniei, Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, Administratiei Prezidentiale, Comisiei de Petitii a Parlamentului European, dar si Comisiei Europene.
O puteti consulta aici!
CITESTE SI: