Opinia Timisoarei

Timisoara se intoarce in istorie cu 1000 de ani, intr-o sarbatoare a Cetatii. Are loc primul Festival Medieval al Castelului Huniade, cu cavaleri, mestesugari si bucatari. Va fi reconstituita o mare batalie

TIMISOARA. Dueluri cavaleresti, mestesugari si chiar reconstituirea unei batalii din urma cu mai bine de un mileniu. Toate acestea, dar si multe alte surprize, ii asteapta pe timisoreni la prima editie a Festivalului Medieval al Castelului Huniade, care va pune orasul pe harta celor in care se organizeaza astfel de evenimente mult gustate de public si aducatoare de turisti.

CITESTE SI: ‘Vin asa multe la noi, pentru ca suntem oameni buni’. Satul sfant din Timis in care berzele au strada lor. Foto si video 

Festivalul va fi organizat la finalul saptamanii, in Parcul Castelului, iar timp de 3 zile timisorenii vor intra in atmosfera Evului Mediu.

Ordine cavaleresti din trei tari isi vor pune tabara in Parcul Castelului, mesteri din alte vremuri vor deschide ateliere de fierarit, ceramica, croitorie medievala, intretinerea armelor si armurilor, curelarie, prelucrare de pergament si hartie.

Jocurile uitate ale Evului Mediu vor fi organizate din nou, dupa multe secole, in Parcul Castelului, iar aromele Evului Mediu ii vor îmbata pe cei care vor participa la concursurile de gatit.

Cel mai impresionant moment al festivalului va fi insa reconstituirea bataliei de la Vadul Nisipurilor, care a avut loc in urma cu 1085 de ani. Locul bataliei nu este stabilit cu exactitate de istorici. Unii sustin ca aceasta ar fi avut loc undeva in apropierea Lugojului din zilele noastre, in timp ce altii o plaseaza langa Foeni. Cert este ca in 934, triburile maghiare trec Tisa si Aranca si isi continua inaintarea pe teritoriul Banatului din zilele noastre. La Vadul Nisipurilor le iese in cale insa ducele Glad, cu o armata formata din pecenegi, romani si bulgari. Trupele ducelui pierd insa batalia, iar Glad se refugiaza mai intai la Kovin si apoi la Orsova, iar in cele din urma incheie pacea cu maghiarii. Glad si urmasii sai aveau sa continue sa conduca insa ducatul pana in jurul anului 1004.

Festivalul Medieval al Castelului Huniade va avea loc in perioada 9-11 august, iar pe langa atelierele si duelurile cavaleresti, in fiecare dintre seri vor avea loc concerte.

Iata programul complet, pe ore!

Vineri

21:30 – Parada cu făclii – deschiderea festivalului pe următorul traseu: Parcul Castelului – str. Alba Iulia – Piața Libertății – str. Alecsandri – Piața Unirii – Piața Țarcului – str. Savoya – Piața Libertății.

Sambata

10:00 – Trezirea la viață a taberelor medievale, prin:

12:00 – Animație Peregrinii

12:30 – Prezentare Hrafnabroethr

13:00 – Aromele Evului Mediu: deschiderea concursului internațional de bucătărie istorică

13:30 – Prezentare Hrafnabroethr și Borivoj (SK)

14:00 – Competiția de luptă pe puncte

15:00 – Animație Peregrinii

15:30 – Cercul Vânătoresc Sfântul Hubert – Introducere în lumea vânătorii medievale 16:15 – Prezentare Hrafnabroethr

16:45 – Competiția internațională de luptă pe pod (Bridge Fight 5 vs 5)

18:00 – Aromele Evului Mediu: Ospățul lui Ahtum – prezentarea bucatelor în cadrul reconstituirii unui banchet medieval, jurizarea concurenților, muzică medievală cu Peregrinii, dans.

19:00 – Reconstituire istorică: Bătălia de la Vadul Nisipurilor

20:30 – PASTICHE – SUFLETUL CODRULUI Un spectacol inspirat din vechile basme și datini, prezentat de o trupă ce-și croiește drumul artistic prin compoziții muzicale proprii cu aer de legendă și ritmuri energice.

21:15 – IRDORATH LIVE Cultura Europei vechi, păstrată în muzică și incantații, este punctul de plecare al concertului exploziv al trupei IRDORATH, o avalanșă fantasy-folk cu accente medievale și gotice.

22:00 – PEREGRINII & DEEP6 – VOLUNDR, LEGENDA FĂURARULUI Una din cele mai vechi povești păstrate în mitologia Bătrânului Continent, cea a fierarului legendar din vremea valkyriilor, este istorisită de muzicienii de la Peregrinii și actorii teatrului pirotehnic Deep6 Project într-un spectacol vizionar de muzică și foc – un poem despre furie și trădare, cruzime și curaj, o saga veche din evul întunecat, luminată de flăcări și îmbrăcată în vechi cântece .

Duminica

10:00 – Trezirea la viață a taberelor medievale, prin:

11:00 – Animație Peregrinii

11:30 – Arena Arcașilor (Concurs de tir cu arcul și ArcheryTag)

12:30 – Infanteria Evului Mediu: formații și tehnici de luptă (prezentare Compania Dragonului, Compania Ursului Brun, Deus Vult, Beli Orlovi, ȘoimanArt)

13:30 – Animație Peregrinii

14:00 – Jocuri Războinice (Banca, Lupta Oarbă, Cercul Onoarei, Cercul Trădării, Cercul Apocalipsei)

15:30 – Gala HMB : Halebarde, Spadă Lungă, Spadă și Scut

17:00 – Reconstituire istorică: Cruciada Târzie, Buhurt All vs All

 

Exit mobile version