Ca de fiecare data, la final de an, Consiliul Local Timis a facut bilantul si i-a rasplatit cu diplome, trofee, dar si cu bani, pe sportivii care au adus cinste orasului, in cadrul ”Galei Sportului Timisorean”.
Toate ramurile sportive au fost reprezentate la festivitatea care a avut loc la sala Operei din Timisoara. Sportivii, antrenorii si reprezentantii cluburilor timisorene care au obtinut rezultate deosebite in plan national si international in 2012 au urcat, pe rand, pe scena pentru a fi premiati. ”Ii vom rasplati pe cei care produc performanta, pe performerii nostri. Am avut parte de rezultate deosebite in sport in acest an si speram ca in 2013 sporivii nostri sa ne aduca performante si mai frumoase”, a spus primarul Nicolae Robu, care alaturi de viceprimarul Dan Diaconu au inmanat distinctiile sportivilor.
Un buget de 639.000 lei a fost alocat de Consiliul Local pentru ”Gala Sportului Timisorean 2012”, cea mai mare parte din aceasta suma, 242.600 lei, revenind echipei de rugby RCM Timisoara, care a fost desemnata ”Echipa anului 2012” in Timisoara. Premiul vine ca urmare a faptului ca trupa lui Chester Williams a reusit sa aduca titlul in Banat, dupa o pauza de 40 de ani. Gruparea timisoreana a fost reprezentata la festivitatea de joi, de presedintele Sorin Doda, dar si de o parte din componentii lotului, cu aceasta ocazie fiind prezentat in premiera si imul oficial al RCM-ului. Titlul de ”Echipa anului 2012” nu a fost singura distintie acordata clubului de rugby la ”Gala Sportului Timisorean”, vicepresedntele, Dan Dinu fiind desemnat ”Finantatorul anului”, iar antrenorul Chester Williams primind si el o distinctie speciala pentru aportul adus in sportul din Timisoara.
Nici prim-divizionara de baschet BC Timisoara, vicecampioana in sezonul trecut si finalista a Cupei Romaniei nu a fost uitata, la fel ca si echipa de fotbal ACS Poli, care, desi a fost pusa pe picioare doar in aceasta vara, a reusit sa se claseze pe loc promovabil la finele turului. Golgheterul echipei antrenate de Vali Velcea, Nicu Boldea primind si el un premiu special din partea municipalitatii.
”Nu m-am asteptat, eram in vacanta, acasa, la Oravita si am primit un telefon de la cei din conducerea clubului care mi-au transmis sa vin la premiere. Chiar m-a luat prin surprindere. Cred ca este cel mai bun an din viata mea, numai vesti bune si surprize, a fost nemaipomenit pentru mine!”, a spus Boldea.
La capitolul ”cele mai bune echipe timisorene de juniori”, au fost remarcate baschetbalistele de la CSS Bega Timisoara, campioane naţionale de juniori la U18, antrenate de Veronica Gavrila, la aceasta categorie fiind nominazilate si echipele feminine de baschet U17 şi U16 de la CSS Bega, echipa de baschet baieti U17 a CSS Bega, echipa de fotbal, juniori nascuti in 1995 a LPS Banatul si echipa de minifotbal CSS Bega. Mentiuni speciale au primit si juniorii de ACS Poli, RCM Timisoara si echipa de cricket a Scolii Generale nr.25. In total, pentru aceasta sectiune a fost alocata suma de 90.400 de lei.
La echipele pe sporturi individuale, castigatoarea titlului de ”Echipa anului” a revenit echipei masculine de lupte libere de la CSM Timisoara, care a castigat titlul de campioana a Romaniei in concursul de seniori. Nominalizate au mai fost: echipa feminina de lupte libere a CSM-ului, echipa masculina de sah a CS AEM Luxten, campioana nationala, echipa feminina din cadrul aceluiasi club, care a fost vicecampioana in 2012, echipele de floreta seniori/tineret a CS Universitatea si echipa de tineret badminton a CSM Timisoara, premiile in bani pentru aceasta categorie fiind de 140 000 de lei.
De asemenea, au mai fost premiati si sportivii convocati la echipele nationale: Cristian Fenici si Andrei Grasu de la echipa de handbal CSU Politehnica, Dragoş Andrei de la BC Timisoara, Christina Zidaru si Adina Stoiedin de la BCM Danzio, precum şi Larisa Sarbovan, Claudia Bistrian si Denisa Heisu, de la echipa de fotbal feminin, CFR Timisoara.
Cel mai performant club timisorean in 2012 a fost desemnat CSS Bega pentru rezultatele reusite in competitiile de juniori in acest an, la baschet si cantonaj. Celelalte cluburi nominalizate fiind CSM, CS Universitatea, LPS-CSS Banatul si CSS 1.
Nici sporturile individuale nu au fost uitate de Primaria Timisoara. La sporturile olimpice, titlul de”Sportivul anului” i-a fost acordat canotorului Marian Florin Enache, de la CSS Bega, iar antrenoarea sa, Elvira Vascut a fost desemnata cea mai buna antenoare la o disciplina sportiva individuala olimpica.
”Premiul acesta este foarte important pentru mine, a fost multa munca, suferinta, transpiratie si multi kilometri. Dar totul a meritat, in momentul in care castigi, uiti de orice durere, nu-ti mai pasa de nimic, doar sa fi campion. 2012 a fost un an foarte bun pentru mine, trei titluri nationale, locul trei la campionatul mondial de juniori…si sper la mai multe. Cel mai mult ma gandesc la Olimpiada de la Rio si sunt foarte sigur ca o sa ajung acolo, trec peste orice durere pentru asta”, a spus Marian Florin Enache.
Pe scena au mai urcat pentru a primi distinctii si reprezentantii celorlalte ramuri sportive olimpice: atletism, caiac-canoe, badminton, scrima, gimnastica artistica, natatie, lupte libere si greco-romane, tenis, box, haltere şi tir. Alexandru Salau a fost desemnat cel mai bun sportiv la caiac-canoe, Andra Olariu, la badminton, Adrian Popa, la gimnastica, Radu Vaipan, la natatie, iar Adelinei Pastor a castigat titlul de cea mai buna atleta din Timisoara in 2012. ”In 2009 si in 2010 am fost cea mai buna sportiva a judetului Timis, in 2011 am venit pe locul doi, iar acum in clasamentul general pe toate sporturile individuale olimpice, m-am clasat pe locul trei in Timis. La atletism sunt insa pe locul 1, de fapt, la atletism, am fost mereu pe primul loc in ultimii ani. Anul acesta, rezultatul de care m-am bucurat cel mai mult a fost locul patru la campionatul mondial in sala, de seniori. Per total, sunt destul de multumita de rezultate, regretul este ca echipa de stafeta a fost prima sub linie si nu s-a calificat la Jocurile Olimpice. Dar nu este nimic, mergem mai departe, ne pregatim si speram ca la urmatoarea Olimpiada sa ajungem undeva departe. Iar, pe termen mai scurt, in 2013 as vrea un loc intai la Europenele de tineret”, a spus Adelina Pastor.
La discipline sportive individuale ne-olimpice, titlul de ”Sportivul anului” i-a revenit sahistei Cristina Foisor, de clubul AEM Luxten Timisoara, iar titlul de cel mai bun antrenor la o disciplina sportiva individuala ne-olimpica i-a revenit lui Sergiu Grunberg, tot de la clubul de sah AEM Luxten. ”Sahul nu este o profesie, nu este o corvoada. A juca sah, pentru mine este o placere. Ceea ce mi-as dori ar fi ca sahul sa nu mai fie doar o ”cenusareasa” a sportului, ci sa aiba locul pe care il merita. Si mi-as mai dori ca sa dominam sahul in lume, nu doar in Romania, speram ca pe viitor sa aducem si medalia care lipseste din vitrina”, a spus Cristina Foisor.
Pe scena au mai urcat si au primit premii la categoria disciplinelor sportive individuale ne-olimpice si cei de la arte martiale, navomodelism, motociclism, automobilism, ciclism, alpinism si dans sportiv.
Distinctii speciale au fost acordate si celor care au fost ambasadorii sportului timisorean, in lume, fiind prezenti in acest an, la Olimpiada de la Londra. Gimnasta Diana Bulimar, gimnastul Vlad Cotuna, canotorul Cristian Parghie si caiacistul Bogdan Mada au fost premiati alaturi de Octavian Ispas, cel care a fost antrenorul lotului olimpic de caiac-canoe al Japoniei. Un premiu i-a fost trimis si lui Alexandru Olah, timisoreanul care evoluează de trei ani in NCAA, Campionatul Universitar de baschet din Statele Unite, la echipa Northwestern University Wildcats.
Pe langa distinctii, atat sportivii de la sporturile olimpice, cat si ne-olimpice au primit si cate un premiu in bani, suma alocata, in total, pentru sporturile individuale de catre Primarie fiind de 150 de mii de lei.
Sportivii de la Special Olympics nu au fost uitati. De asemenea, Consiliul Local a mai acordat mai multe premii pentru intreaga activitate unor personalitati din sportul timisorean, precum si reprezentantilor mass-media din orasul de pe Bega.