In prezent, tesuturile prelevate la Timisoara sunt transportate in capitala, la singura banca de tesuturi din tara noastra. Transporturile costa intre 500 si 600 de euro. Daca Timisoara ar avea o asemenea banca insa, s-ar economisi banii de transport, iar tesuturile ar fi prelucrate si stocate in orasul nostru.
„Odata ce ai nevoie de un tesut, trebuie sa-l ceri de la Bucuresti, dupa ce l-ai mai trimis acolo. Ele vin in containere speciale, la minus 80 de grade. Costul unui transport ajunge la 600 de euro. Pe de alta parte, este mult mai avantajos ca atunci cand ai un pacient cu arsura, sa ai pielea la indemana si sa o poti transplanta in intervalul imediat urmator. Este un avantaj din punct de vedere al pacientului”, ne-a explicat Dan Ilincariu, coordonatorul Sectiei de Transplant din cadrul Spitalului Judetean din Timisoara.
Banca de tesuturi ar trebui sa fie construita pana in 31 octombrie. Consiliul Judetean, Directia de Sanatate Publica si reprezentantii Spitalului Judetean au stabilit deja locatia pentru banca, intre Clinica de Ortopedie si blocurile ANL in care locuiesc medicii timisoreni.
Cladirea va fi ridicata pe un teren de 200 de metri patrati si va avea doua nivele. Conform proiectului, va fi o constructie cu materiale usoare, care nu necesita aprobari speciale de constructii. Potrivit lui Dan Ilincariu, nu este necesara fundatie, pentru ca imobilul ar semana cu niste containere.
„Ma gandesc ca o asemenea constructie se ridica in doua luni. Din cate stiu eu au fost si licitatiile pentru aparatura, deci nu e o problema asta. Banii vin de la Guvernul Romaniei. Totul este aprobat deja, deci in principiu nu ar trebui sa fie probleme, dar traind in Romania, ne gandit ca ar putea sa apara probleme in permanenta”, ne-a mai spus coordonatorul de Transplanturi din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta.
Astfel de banci de tesuturi ar urma sa se infiinteze si la Bucuresti, Targu Mures si la Iasi.