TIMISOARA. Timisorenii vor avea inca o distractie, incepand de anul viitor, cand in capitala Banatului va avea loc prima editie a Festivalului Florilor. Se va numi Timfloralis si va fi organizat de Primaria Timisoara, prin Casa de Cultura a orasului.
De ce are nevoie Timisoara de un astfel de festival? Ne-o spun reprezentantii primariei, care motiveaza necesitatea organizarii acestuia.
„Timisoara este cunoscuta ca Orasul florilor, Orasul trandafirilor sau Orasul rozelor. Chiar in inima municipiului a fost amenajat in urma cu 80 de ani un parc care a reunit cele mai rare soiuri de trandafiri. Potrivit statisticilor furnizate de administratia locala, inaintea inaugurarii acestui parc, in Timisoara erau cultivate aproximativ 500.000 de exemplare de trandafiri, iar numarul de soiuri depasea 2.000. Astfel, a aparut nevoia de a amenaja un parc dedicat acestei flori, care astazi poarta numele de Parcul Rozelor”, se arata in referatul ce insoteste proiectul de hotarare.
Cu toate ca in timp numarul de trandafiri s-a diminuat, Parcul Rozelor a fost reamenajat in anul 2012, cu fonduri europene. Atunci s-au plantat peste 9.000 de roze din 900 de soiuri diferite. In prezent, ne asigura conducerea primariei, colectia de flori este formata din 1.200 de soiuri de trandafiri, doar 300 fiind din vechea colectie.
Timisoara are nevoie de un astfel de festival, incearca sa ne convinga alesii locali, deoarece dupa anul 1850, in capitala Banatului exista o adevarata industrie.
„In Elisabetin erau marile intreprindere horticole ale familiilor Muhle, Niemetz sau Agatsi, se editeaza adevarate cataioage de flori si reviste speciale pentru trandafiri. Moda daliilor, a crizantemelor aduse din Japonia si a trandafirilor devine o afacere foarte rentabila, anual, inainte de Primul Razboi Mondial, gradinile din Timisoara produceau peste doua milioane de flori si erau trimise in toata Europa. In 1904, aici are loc o expozitie de crizanteme insa dupa razboi, aces tip de industrie isi pierde clientela. Timisoara devine oras al parcurilor, iar odata cu daramarea zidurilor vechii cetati, pe tot malul Begai se planteaza copaci si se amenajeaza aceste oaze cu iarba si flori”, se mai arata in referat.
Pentru ca prima editie a Timfloralis sa aiba loc anul viitor, consilierii locali vor trebui sa aprobe organizarea acestui festival. Potrivit proiectului de hotarare care se va afla saptamana aceasta pe mesele consilierilor locali, Timfloralis ar trebui sa aiba loc in fiecare an, in prima saptamana a lunii iunie, timp de 3 zile. Totodata, alesii trebuie sa aprobe si bugetul necesar pentru anul viitor: suma de 300.000 de lei, adica aproape 68.000 de euro.
Nicio vorba insa despre locul de desfasurare al festivalului sau despre program, acestea urmand sa fie stabilite de angajatii primariei in termen de 90 de zile de la adoptarea hotararii. Ceea ce se stie clar este ca participantii vor avea acces gratuit, iar comerciantii vor putea vinde flori. Este foarte probabil ca festivalul sa aiba loc in Parcul Rozelor.