20 de orase concureaza pentru titlul de Capitala Earth Hour, celebrat an de an in 31 martie, la ora 20:30.
Pentru ca Timisoara sa aiba sanse la titlu, Primaria trebuie sa isi construiasca o strategie pe termen mediu si lung. Asadar, responsabilii din primarie trebuie sa realizeze un dosar in care sa detalieze atat proiectele si initiativele din domeniul protectiei mediului derulate in anii trecuti, cat si pe cele ce urmeaza a fi implementate in viitorul apropiat, inclusiv planurile pentru organizarea Orei Pamantului 2012. Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, responsabilii din municipalitate nu au pus inca la punct toate detaliile pentru a castiga competitia.
Sunt vizate domenii precum infrastructura de mediu, economisirea energiei si investitii in surse de energie regenerabila, gestionarea si extinderea spatiilor verzi, educatie si comunicare in domeniu, precum si reteaua de transport in comun, conservarea biodiversitatii si aplicarea bunelor practici de mediu la sediul municipalitatii.
Conform regulamentului, orasele care vor obtine primele 3 punctaje vor intra in finala, ceea ce inseamna ca timisorenii vor trebui sa adune cat mai multe PET-uri, intr-un anume punct al orasului. Orasul in care va fi colectata cea mai mare cantitate de sticle va fi desemnat drept Capitala Earth Hour Romania 2012.
Programat pentru 31 martie, in intervalul orar 20:30 – 21:30, evenimentul numit Ora Pamantului, cea mai mare manifestare de mediu din istorie, presupune stingerea luminii in mod simbolic.
In concurs, alaturi de Timisoara, au mai intrat si Adjud, Bistrita, Botosani, Braila, Brasov, Bucuresti, Cluj Napoca, Constanta, Giurgiu, Iasi, Mizil, Panciu, Ploiesti, Ramnicu Valcea, Roman, Sighisoara, Slobozia, Suceava si Vaslui.