Ministrul Justitiei, Titus Corlatean a luat aceasta decizie ca urmare a declaratiilor „total nefundamentate” facute de Bala pe tema unor presupuse tentative de evadare ale unor interlopi, planuri dejucate insa de autoritati.
„Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a decis astazi, 30 mai 2012, demiterea din functie a directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Ioan Bala, si preluarea atributiilor de conducere de catre comisar-sef de penitenciar Marian Stancovici”, a anuntat Ministerul Justitiei, intr-un comunicat de miercuri.
Potrivit documentului citat, declaratiile lui Bala pe tema unor presupuse tentative de evadare, „declaratii publice total nefundamentate facute de domnul Bala in cursul zilei de astazi (miercuri, n.r.)”, au reprezentat motivul demiterii acestuia din functie.
In legatura cu aceste declaratii, ministrul Justitiei, Titus Corlatean, citat in comunicat, precizeaza ca „nu exista elemente care sa conduca la concluzia agravarii, in ultima perioada de timp, a fenomenului criminalitatii organizate in tara noastra”.
„Potrivit informatiilor puse la dispozitie de institutiile abilitate in materie, fenomenul criminalitatii este controlat cu profesionalism de institutiile cu competente in domeniu si nu exista riscuri ca el sa se consolideze”, se precizeaza in comunicatul Ministerului Justitiei in care este anuntata demiterea lui Bala.
In finalul documentului, institutia afirma ca ministrul Justitiei „dezavueaza astfel de declaratii” si spune ca acestea „au potential de a ridica semne de intrebare asupra capacitatii institutiilor statului de a gestiona fenomenul criminalitatii” si „pot aduce grave atingeri imaginii Romaniei in plan extern”.
Prezent miercuri la Vaslui pentru inaugurarea penitenciarului din localitate, Bala a declarat ca autoritatile romane au reusit sa impiedice punerea in aplicare a trei planuri ale unor retele teroriste care incercau eliberarea unor lideri interlopi inchisi in penitenciarele din Romania.
Ioan Bala a afirmat ca destructurarea acestor retele teroriste s-a facut in baza unor informatii obtinute inainte ca membrii acestor grupari sa reuseasca sa actioneze. „Planurile acestor grupari teroriste erau de eliberare a unor lideri interlopi aflati in sistemul de detentie. Detinem informatii ca aveau masini inscriptionate cu insemnele Politiei si cu dotarile corespunzatoare, fiind imbracati chiar si in tinute de politisti. Din fericire, am reusit la timp destructurarea acestor retele, mai ales ca nu s-ar fi sfiit sa foloseasca si arme de foc”, a declarat directorul ANP.
El a precizat ca au existat trei astfel de actiuni, ultima fiind in Bucuresti.
Anterior anuntului MJ privind demiterea sa, Bala si-a nuantat afirmatiile facute la Vaslui.
„Am vorbit despre grupari de crima organizata, de interlopi, nu despre grupari de teroristi”, a declarat Bala. El a precizat apoi ca nu a vorbit despre fapte, despre „actiuni” ale acestor grupari in scopul eliberarii anumitor lideri interlopi din penitenciare, ci despre „planuri ale acestora”.
„Buna colaborare dintre structurile statului a dus la prevenirea unor astfel de actiuni, n-au ajuns la faza de actiune, au fost contracarate de la nivel de plan”, a explicat Bala.
Desi a fost intrebat insistent despre ce lideri interlopi inchisi era vorba, care sunt gruparile care doreau sa-i ajute sa evadeze pe acestia si ce masuri au fost luate de autoritati impotriva celor implicati in astfel de planuri sau actiuni, Bala a refuzat sa nominalizeze.
„Multi dintre cei inchisi au planuri sa evadeze, iar lucrurile despre care am vorbit s-au intamplat in ultimii cativa ani”, a mai raspuns Bala.