Timisoreanul Teodor Trasca, singurul roman ales intr-un comitet care coordoneaza 60 de universitati de stiintele vietii din Europa

TIMISOARA. Un timisorean, cadru didactic al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, a fost ales in conducerea unui organism international care coordoneaza activitatea a zeci de universitati de stiintele vietii din intreaga Europa.

Este vorba despre prodecanul de la Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare din cadrul USAB Teodor Trasca care recent a fost ales reprezentantul pentru zona est- europeana in Comitetul International Executiv al Asociatiei mondiale de stiinte agricole si stiintele vietii, din care fac parte cele 60 de universitati agronomice sau de stiintele vietii din Europa.

Concret, toate cele patru universitati de stiinte agricole din Romania, cea de la Timisoara, cea de la Cluj, Iasi si Bucuresti, fac parte dintr-o Asociatie europeana de stiintele vietii (ICA), alaturi de alte zeci de universitati din Europa, cu acelasi profil. Mai trebuie spus ca la randul ei, aceasta asociatie, face parte dintr-o alta Asociatie, mondiala, de data aceasta, pentru stiinte agricole si stiintele vietii (GHICERA)

La nivel european, aceasta Asociatie are o retea pentru invatamant superior care se ocupa strict numai de universitati si de inovare in invatamant superior. Aceasta retea se numeste Reteaua internationala pentru inovare in invatamantul superior. A fost infiintata in 1992 si are scopul de a crea un cadru pentru dezbateri, evaluari si propuneri de abordari inovative de predare in invatamantul de stiintele vietii. Cand spui inovativ te gandesti la inventii si cercetare. Nu aceasta este ideea, ci modul inovativ de predare, adica noi metode de predare pentru studenti, deoarece ne adresam studentului secolului XXI„, a declarat Teodor Trasca.

Aceasta retea pentru invatamant superior are un Comitet International Executiv, cu un mandat de trei ani. Ei, bine, in componenta acestui Comitet a fost ales timisoreanul Teodor Trasca.

Alegerile au avut loc la Zagreb, in Croatia.

Principiul alegerii acestui comitet international executiv este de reprezentativitate pe zonele Europei, adica sa fie cate un reprezentant din zona central-europeana, nord-europeana, est-europeana si sud-europeana, deci in total sunt 5 membri in acest comitet executiv international. La adunarea de la Zagreb s-a ales Comitetul International Executiv pe mandatul 2017- 2020. Am fost ales ca unic reprezentant din Romania si din zona est europeana, alaturi de alte patru cadre didactice din Croatia pentru zona sud- europeana, Finlanda pentru zona nord- europeana, din Belgia pentru zona central- europeana si presedinta Comitetului este profesor si prorector la relatii internationale pe stiintele vietii a Universitatii din Viena„, a declarat prodecanul Teodor Trasca.

Practic, pentru timisorean, alegerea in acest for este o recunoastere a activitatii sale din ultimii zece ani.

Profesorul Trasca a trebuit sa se prezinte succint si sa faca unele propuneri pentru actualul mandat.

Dar cu ce se ocupa acest Comitet? Cu metode inovative de predare pentru studenti. Ideea este ca profesorii sa atraga studentul in dezbateri si idei interesante si nu sa ii predea la modul clasic, cu creta pe tabla.

Cu ocazia alegerilor, am definit si viitoarea retea de dezvoltare a ICA – EDU pe perioada 2018 – 2020 si ceea ce avem ca obiectiv este studentul secolului XXI. Incercam sa convingem membrii comunitatilor academice in legatura cu meta invatarea studentului XXI. Acest concept a fost dezvoltat in Marea Britanie la centrul pentru redefinirea curiculei si noi, prin activitatea noastra, trebuie sa-l raspandim si sa-l aplicam. Studentul trebuie sa intruneasca 3 componente: ce stie si ce intelege, pe de-o parte, ce aptitudini are si ce caracter are, cum se comporta in raport cu mediul inconjurator. Si trebuie sa transformam mentalitatea cadrelor noastre didactice de a nu se adresa doar la ceea ce predau studentului, ci sa se raporteze la ceea ce va sti absolventul. Din start, sa vedem studentul ca pe un absolvent„, spune Teodor Trasca.

Si, pentru a veni in sprijinul cadrelor didactice, va fi infiintat un site unde dascalii vor putea invata metode noi de predare.

Am stabilit 5 obiective pentru acest lucru, obiective care presupun si aplicarea de proiecte. Dorim sa aplicam un proiect international, cu finantare europeana, prin care, fiecare cadru didactic din cele 60 universitati, pe baza unui username si a unei parole, sa aiba acces la acest site, unde vor fi modele de bune practici de predare. Din pacate nu toate cadrele didactice sunt si cei mai buni pedagogi. Vor fi exemple de bune practici ale modului de a preda si moduri inovative de a preda, fiindca de mult nu mai suntem la stadiul de creta pe tabla. De exemplu, daca observ un student ca sta pe telefon in timpul cursului, nu trebuie sa ii iau telefonul si sa il pun deoparte, ci trebuie sa imi dau seama de ce este pe telefon. Si obiectivele stabilite pana in 2020 sunt sa mentinem o retea activa in cadrul Asociatiei europene. In al doilea rand, noi, contribuim la agenda europeana si la cea globala pentru industrie alimentara si mediu, pentru imbunatatirea curiculei universitare in stiintele vietii. In momentul in care UE propune startegii de imbunatatire a curiculei, cei care fac modificari sunt cei din Comitetul Executiv International„, a mai explicat Trasca.

Prodecanul Facultatii de Tehnologia Produselor Agroalimentare mai spune ca de multe ori, dascalii mai in varsta, cei care au mai multa experienta, sunt deschisi noilor metode de predare, fata de cei mai tineri, preocupati adeseori de urcarea in ierarhia universitara.

Mandatul este unul de trei ani, in acest Comitet, insa se poate prelungi cu inca trei ani. Sunt cel mult doua mandate pentru fiecare membru.

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Suntem mândri de toate performanțele din Universitatea noastra.