TIMISOARA. Timisorenii sunt sfatuiti de Aquatim sa nu isi conecteze burlanele, rinele, santurile sau rigolele pentru dirijarea apelor de ploaie la canalizarea publica ci sa colecteze si sa gaseasca utilizari ale apei provenite din precipitatii.
De exemplu apa de ploaie colectata poate fi folosita la udatul gradinilor.
In acest fel timisorenii vor beneficia si de scutirea de la plata taxei pentru apa pluviala.
Pentru cei care locuiesc la casa acest lucru ar insemna o economie eficienta. Dupa realizarea unor astfel de sisteme care sa conduca apa de ploaie spre gradina sau spre alte sisteme de colectare, utilizatorii vor trebui sa actualizeze contractul cu Aquatim, specificand noua suprafata de pe care apa provenita din precipitatii ajunge la canalizare.
Din cauza extinderii spatiilor betonate ca urmare a expansiunii urbane, apele de ploaie antreneaza in sistemul de canalizare nisip, resturi de constructii si deseuri menajere aruncate la intamplare, ceea ce duce la colmatare si la evenimente neplacute de genul inundatii, refulari. Astfel, ploile tot mai abundente din ultimii ani duc la suprasolicitarea conductelor si de foarte multe ori si la colmatarea cu deseurile antrenate.
De aceea, este important sa facem tot ce depinde de noi pentru ca apele pluviale sa nu mai ajunga integral in reteaua de canalizare. Mai mult, un debit cat mai mic de ape pluviale preluate de canalizare ajuta si la buna functionare a statiei de epurare a apelor uzate din Timisoara, insemnand costuri mai mici de exploatare si riscuri mai putine.