Timisorenii vor fi nevoiti sa plateasca facturi mai mari la apa calda si caldura, cuprinse intre 15 si 32 de lei, in functie de numarul de camere. Asta pentru ca aproape un an de zile in instanta a fost blocata o hotarare de Consiliu Local privind marirea pretului la gigacalorie de la 162 la 187 de lei. Hotararea a fost atacata in instanta de prefectura Timis si de Federatia Asociatiilor de Locatari din Timisoara in septembrie 2009, iar procesul a durat pana in vara lui 2010.
In luna iunie a anului 2010, magistratii Curtii de Apel Oradea au decis ca hotararea CLT a fost adoptata legal. Acum, la jumatate de an de la acea hotarare, societatea de termoficare a transmis catre Asociatiile de locatari din Timisoara adrese prin care le cere acestora sa plateasca facturile la caldura retroactiv, din iunie 2010 si pana astazi cu 187 lei/gigacalorie si nu cu 162., cu cat au fost facturate pentru caldura.
„La data de 3 iunie 2010, Curtea de Apel Oradea s-a pronuntat definitiv si irevocabil in dosarul 5220/30/2009, prin care prefectul judetului Timis si Federatia Asociatiilor de Locatari Timisoara au atacat in instanta HCL nr. 272/28.07.2009 privind pretul local al energiei termice facturata populatiei. Respectiva hotarare stabilea o majorare a pretului de facturare a energiei termice, cu incepere de la data 1 august 2009, de la 162,2 lei/Gcal la 187 lei/Gcal. Suntem in situatia in care, de la data de 3 iunie 2010, trebuie sa punem in aplicare HCL 272/28.07.2009. Avand in vedere ca populatia din Timisoara nu poate fi impovarata acum cu o noua cheltuiala din cauza iresponsabilitatii actiunii prefectului si a Federatiei Asociatiilor de Locatari, dar si situatia Colterm SA, Primaria Municipiului Timisoara analizeaza posibilitatea de a se adresa instantei pentru recuperarea prejudiciului de 17.260.845 lei de la cei care au atacat fara temei în contencios hotararea de Consiliu Local 272/2009 – respectiv Prefectura Timis si FALT. De asemenea, persoanele fizice sau juridice care vor fi nevoite sa achite diferenta de suma potrivit hotararii de consiliu local in vigoare vor putea sa cheme in garantie prefectul judetului Timis si Federatia Asociatiilor de Locatari Timisoara cu privire la aceste sume”, se arata in adresa primisa la FALT.
Directorul regiei de termoficare din Timisoara, Aurel Matei, spune ca banii blocati de instantele judecatoresti trebuie platiti de cetatenii Timisoarei, pentru ca „eu trebuie sa-mi recuperez banii din marfa vanduta”. Matei a mai precizat ca societatea Colterm are de recuperat in acest moment 22, 5 milioane de lei. „Este o suma importanta pe care noi trebuie sa o recuperem, pentru ca, cu acesti bani nu s-au putut plati taxe la stat, sau factura la gaz metan pe o luna. Oricum eu va spun ca aceste pierderi se vor plati de cei care au blocat hotararea in instanta, adica prefectura si FALT pe care intentionam sa-i actionam in instanta”, a mai precizat Matei.
De partea cealalta, preesedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara le recomanda timisorenilor sa nu plateasca acesti bani.
„Nu inteleg inca ce adresa este asta. Ne-au trimis o hartie de toata jena sa platim ca au castigat procesul…cea de anul trecut era o adresa corecta pe lege. Singura solutie este ca nici o asociatie de proprietari sa nu achite aceste restante. Nu mi se pare normal ca noi cetatenii sa platim pierderile lor. Inca este neclar, vom vedea ce vom face in contiunuare”, spune Petru Olariu, presedintele FALT.
Prefectul Mircea Bacala: „Ii cer public domnului Matei demisia. In calitate de cetatean al Timisoarei”
Prefectul Mircea Bacala, cel care a atacat in instanta Hotararea Consiliului Local, spune ca s-a ajuns la situatia ca timisorenii sa plateasca aceasta factura din cauza managementului prost de la Colterm. Bacala recunoaste totusi ca ce face Colterm nu este ilegal, dar ca este cea mai dura masura pe care societatea de termoficare putea sa o ia. Din acest motiv ii si cere demisia directorului Aurel Matei.
„In calitate de cetatean al Timisoarei ii cer demisia public directorului Aurel Matei. Noi cetatenii Timisoarei trebuie sa platim gaurile unui management defectuos. Eu am atacat hotararea pentru ca la votarea sa nu s-au tinut cont de mai multe norme legislative, ceea ce si instanta spune in motivatia deciziei. In acea decizie nu se spune clar ca tmisorenii sunt obligati sa plateasca acele resante si nici nu a spus ca noi, Prefecturta suntem vinovati”, a declarat prefectul de Timis.
Cum se vor calcula noile facturi care vor cuprinde diferentele de pret?
Reprezentantii Colterm anunta ca pe langa factura obisnuita, timisorenii vor primi o a doua factura, vreme de 10 luni, in care se vor regasi sumele restante din perioada 1 august 2009 – 13 august 2010, impartite in 10 rate egale.
Conform calculelor facute de specialistii de la Colterm, timisorenii vor trebui sa plateasca 15,20 lei pentru un apartament cu o camera, 21 lei pentru un apartament cu doua camere, 27,5 pentru trei camere si 32,20 la un apartament de 4 camere.