TIMISOARA. S-a incheiat votarea pentru reamenajarea Parcului Central. Timisorenii au putut sa-si exprime optiunea in cadrul unui sondaj despre cum sa arate pe viitor Parcul Scudier si au avut de ales intre 2 variante pe site-ul Primariei. Prima propunea o gradina vieneza, iar a doua una englezeasca. Intre Schonbrunn si Buckingham, timisorenii au ales prima solutie. In total, la sondaj si-au exprimat optiunea 2195 de persoane, din care 1518 au mers pe varianta vieneza, iar restul de 677 ar fi vrut sa se simta in Parcul Central ca la Londra.
Sondajul a fost lansat de reprezentantii Primariei Timisoara in 5 noiembrie, iar planurile de reamenajare au fost si ele postate pe site-ul municipalitatii.
Parcul vienez s-ar potrivi perfect Timisoarei, considera reprezentantii Primariei. Ar insemna pastrarea sistematizarii initiale a amenajarii existente, in proportii aproximative: 75% peluza si 25% amenajare geometrica a axelor principale de compozitie. Este vorba despre mozaicuri florale care ar urma sa fie inlocuite in functie de sezon, cu specii permanent verzi de forme geometrice si plante in vase ornamentale din piatra.
Gradina englezeasca ar fi insemnat restaurarea peisagera si accentuarea stilului geometric existent al parcului. Stilul englezesc presupunea peluze intinse si aerisirea spatiala a Parcului Central. Arbustii ar fi urmat sa fie dusi la periferia parcului, iar in gazon sa fie create pete de culoare din vegetatie persistenta, de mica inaltime.
Odata stabilita varianta vieneza, vor urma doua saptamani pentru integrarea sugestiilor facute de timisoreni in Studiul de Fezabilitate, iar apoi vin fazele normale ale unui proiect: aprobarea studiului, intocmirea proiectului tehnic si lansarea in executie. Momentan, nu se stie suma necesara reamenajarii parcului, aceasta urmand sa fie dezvaluita dupa realizarea studiului de fezabilitate, ce va cuprinde si o estimare a acesteia. Cel mai probabil insa, reamenajarea va intra pe bugetul anului 2014.
Initial, Parcul Central a fost amenajat in stil englezesc, cu peluze intinse, in anul 1860, de catre generalul Anton Scudier. Dupa cele doua razboaie mondiale insa, parcul a fost reorganizat prin plantarea de copaci si largirea spatiului destinat locului de promenada.