TIMISOARA. Mai in gluma, mai in serios, primarul Nicolae Robu ii sfatuieste pe cei care critica lucrarile la pasajul subteran de la Michelangelo sa nu treaca cu masina prin el de indata ce va fi gata. Macar pentru trei luni. Edilul este vizibil deranjat de timisorenii sceptici care cred ca pasajul fie nu va fi gata la timp, fie nu va fi gata niciodata.
Vineri, in plenul consiliului local, alesul PC Nistor Geana a facut haz de necaz de situatie, mai ales ca in urma ploilor din ultima perioada pasajul s-a umplut de apa. „Care e situatia cu Michelangelo, poate ne luam si noi o pluta si ne plimbam prin pasaj?”, a spus Geana.
Robu a rabufnit imediat. „Legile fizicii fac ca atunci cand ploua, intr-o groapa sa se adune apa. Aici vorbim despre proiecte serioase, facute de specialisti, care se pun in practica si in Timisoara, si in alte locuri in Romania, si pe tot mapamondul. O parte mica dintre timisoreni trateaza aceasta problema ca si cum in Timisoara s-ar face primul experiment de realizare a unui subpasaj din lume”, i-a replicat edilul-sef, care le-ar cam interzice celor nemultumiti sa foloseasca o perioada pasajul, atunci cand va fi gata.
„Am spus in gluma, dar aceasta gluma are substratul ei. Este incorect ca, de cand a inceput aceasta lucrare, care este cea mai grea si cea mai complexa lucrare care s-a facut in Timisoara, ea sa fie mereu criticata, in jurul ei sa se creeze tot felul de povesti, de legende. Am venit si am spus ca cei care critica mereu aceasta lucrare in mod nedrept si cei care sunt sceptici in privinta realizarii ei, ca si acum sunt unii care spun ca nu va fi niciodata subpasaj acolo pentru ca s-a si abandonat ideea, sa isi ia angajamentul ca daca se finalizeaza cu succes lucrarea, macar trei luni de cand se da in folosinta, ei nu-l vor folosi”, a explicat Nicolae Robu.
Lucrarile decurg normal, spune primarul, care a tinut sa precizeze ca muncitorii au scos deja apa din viitorul pasaj subteran. Se va trece la scoaterea pamantului, apoi la introducerea conductelor pentru apele fluviale.
„Cred ca a si inceput scoaterea pamantului, joi s-a evacuat toata apa din tot subpasajul, n-ar trebui sa mai fie apa acolo. Ar trebui sa se inceapa sa se scoata pamantul. Mai intai se scoate pamant pentru a se face loc conductelor de colectare a apelor pluviale si dupa ce se monteaza conductele, care vor fi si ele la o anumita adancime, se sapa acolo pana la 11 metri, nu e chiar jucarie, sunt conducte de diametru foarte mare. Dupa aceea se face fundatia, pe deasupra lor, trebuie sa se scoata restul pamantului pentru asta”, a completat edilul.
In conditiile in care vremea tine cu noi, se va lucra si ziua si noaptea, pentru ca pasajul subteran sa fie numai bun de circulat in 29 septembrie, atunci cand este termenul de finalizare a lucrarilor. Primarul spera ca nu va fi nevoie de o prelungire pe perioada de iarna.
„Daca vremea este buna, aceste operatiuni se pot face si ziua si noaptea. Exista si posibilitatea de a se prelungi lucrarile cu perioada de iarna, noi nu vrem sa recurgem la prelungire, facem tot posibilul sa finalizam lucrarea pana la 29 septembrie. Insa nu ar fi o incalcare a regulilor de finantare daca s-ar recurge la o prelungire pe perioada cat e vremea rea”, a concluzionat Robu.
Foto: Eyeinthesky