Opinia Timisoarei

Timisorenii care locuiesc in 111 cladiri istorice de patrimoniu vor plati impozite marite cu pana la 500% anul viitor pentru ca nu s-au apucat sa le renoveze

TIMISOARA. Se pregateste supraimpozitarea celor care stau in 111 imobile din patrimoniul arhitectural al Timisoarei. Primaria solicita CLT sa aprobe majorarea cu 500% pentru cei care nu s-au apucat sa faca lucrari de reabilitare.

CITESTE SI: Investitii de sute de milioane de euro si lucrari in Timisoara si in tot judetul. Bilantul Aquatim la sfarsit de 2023

Prin programul de sprijin al municipalitatii, initiat in 2016 in vremea lui Nicolae Robu si modificat si imbunatatit de catre administratia Fritz, pana acum doar 3 dosare au fost depuse pentru finantare in vederea renovarii de imobile.

In acest an, locatari sau presedinti de asociatii din 54 de cladiri ce trebuie renovate au cerut consiliere specialistilor care coordoneaza programul de sprijin financiar al Primariei Timisoara.
Cei care fac lucrari de reabilitare pot beneficia de scutire de la plata impozitului pe cladire pentru 5 ani, cu conditia sa respecte conditiile de eligibilitate din HCL privind taxele si impozitele locale.

In afara programului municipalitatii, pentru 18 imobile istorice au fost emise Autorizatii de Constructie, unde locatarii isi fac reabilitarile pe banii lor.

Primaria Timisoara a actualizat regulamentul pentru supraimpozitarea cladirilor istorice in 2022, in baza caruia impozitul pe imobil poate fi majorat cu 300-500%. Multi proprietari au inceput sa se conformeze si au demarat lucrari de reabilitare a cladirilor pe care le detin. Peste 700 de cladiri clasate au fost verificate in ultimii 2 ani.

Doar anul acesta, echipele primariei au analizat 554, din care la 167 s-au trimis somatii si la 111 se aplica masura de supraimpozitare.
Proprietarii care isi reabiliteaza cladirile beneficiaza de facilitati fiscale pentru 5 ani.

Pe lista de supraimpozitare in 2024, se afla imobile aflate pe strazile Ghe Lazar, 1 Decembrie, Republicii, Palanca, Paul Chinezu, Piata Victoriei, Piata Adamachi Vasile, Feldioara, Ghe Doja, Martir Sorinel Leia, Memorandului, Mihai Viteazu, 16 Decembrie, Ady Endre, Piata Mocioni, Odobescu, Anton Seiller, Brasov, 3 August, Anton Pann, Piata Aurel Vlaicu, Baader, Badea Cartan, Constantin Titel Petrescu, Costache Negruzzi, Dacilor, Dr Gh Marinescu, Ecaterina Teodoroiu, I.L. Caragiale, Episcop Joseph Nischbach, Mihail Kogalniceanu, Splaiul Nistrului, Petre Ispirescu, Petru Rares, Piata Romanilor, str Scolii, Stefan cel Mare, Take Ionescu, Timocului, Piata Traian, Zavoi, str Sibiu, Splaiul Nicolae Titulescu, Rusu Sirianu, Grivitei, Emile Zola, Brancoveanu, Closca, Porumbescu, BP Hasdeu.

 

Exit mobile version