TIMISOARA. 571 de timisoreni au beneficiat in anul 2013 de scutiri de la plata impozitului pe cladire, dupa ce si-au facut lucrari de eficientizare energetica a blocurilor, potrivit informatiilor oferite de Primaria Timisoara.
Cei care isi anvelopeaza blocurile pe cheltuiala proprie sunt scutiti de plata impozitului si anul acesta. Vedeti ce lucrari trebuie facute!
Potrivit primarului Nicolae Robu, doar cateva blocuri au beneficiat anul trecut de scutire, in total fiind 571 de beneficiari.
„Se fac cunoscute posibilitatile cetatenilor de a fi scutiti de impozit pe cladiri pe o perioada de 7 ani daca fac interventii cu efect de eficientizare energetica asupra blocurilor de locuinta, respectiv a caselor. Conform legii 571 din 2003 exista posibilitatea scuturilor. Noi dorim sa incurajam cetatenii sa-si eficientizeze energetic locuintele”, a explicat Nicolae Robu.
Potrivit edilului, blocurile trebuie eficientizate energetic in ansamblul lor sau pe tronsoane putea fi luate in considerare scutirile.
„Nicidecum la nivel de apartamente izolate sporadice. Dosarul se depune la nivel de tronson: ori este o scara, ori este tot blocul”, a completat Robu.
Beneficiaza de scutire proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinte si ai caselor cu destinatia de locuinta care au executat, pe cheltuiala proprie, urmatoarele lucrari:
1. Lucrari de reabilitare termica a anvelopei:
– izolarea termica a fatadei – parte vitrata, prin inlocuirea tamplariei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului in blocul de locuinte, cu tamplarie termoizolanta pentru imbunatatirea performantei energetice a partii vitrate, tamplarie dotata cu dispozitive/fante/grile pentru aerisirea controlata a spatiilor ocupate si evitarea aparitiei condensului pe elementele de anvelopa;
– izolarea termica a fatadei – parte opaca, inclusiv termo-hidroizolarea terasei, respectiv termoizolarea planseului peste ultimul nivel in cazul existentei sarpantei, cu sisteme termoizolante;
– inchiderea balcoanelor si/sau a logiilor cu tamplarie termoizolanta, inclusiv izolarea termica a parapetilor, cu respectarea prevederilor art. 1 alin. (3) si art. 3 alin. (3) teza a doua din OUG nr.18/2009 actualizata;
– izolarea termica a planseului peste subsol, in cazul in care prin proiectarea blocului sunt prevazute apartamente la parter.
2. Lucrari de reabilitare termica a sistemului de incalzire;
– repararea/refacerea instalatiei de distributie intre punctul de racord si planseul peste subsol/canal termic, inclusiv izolarea termica a acesteia, in scopul reducerii pierderilor de caldura si masa, precum si montarea robinetelor cu cap termostatic la radiatoare si a robinetelor de presiune diferentiala la baza coloanelor de incalzire in scopul cresterii eficientei sistemului de incalzire prin autoreglarea termohidraulica a retelei;
– repararea/inlocuirea cazanului si/sau arzatorului din centrala termica de bloc/scara, in scopul cresterii randamentului si al reducerii emisiilor de CO(2).
3. Instalarea, dupa caz, a unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile – panouri solare termice, panouri solare electrice, pompe de caldura si/sau centrale termice pe biomasa, inclusiv achizitionarea acestora -, in scopul reducerii consumurilor energetice din surse conventionale si a emisiilor de gaze cu efect de sera si pentru care nu au fost aprobate dosarele de finantare prin «Programul privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire», in temeiul prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Mai multe informatii, pe pagina de internet a Primariei Timisoara!