TIMISOARA. Muncitorii care reabiliteaza zona istorica a Timisoarei au pus deja primele pavaje pe mica straduta dintre Piata Sf. Gheorghe si Piata Libertatii, dupa cum anunta luni opiniatimisoarei.ro. Potrivit primarului Nicolae Robu, straduta e deschisa pentru ca timisorenii sa paseasca pe piatra cubica si sa isi spuna parerea, daca sunt incantati de solutia gasita de proiectant. Asta inainte ca sistemul de pavare sa fie intins si pe alte strazi din oras.
Reporterii opiniatimisoarei.ro au trecut pe langa Strada Fara Nume, pe care nu este permis insa accesul. La intrarea dinspre liniile de tramvai se afla un gardulet, iar la cealalta intrare accesul nu este posibil, pentru ca strada Enrico Carusso este blocata de muncitori.
Oricum, solutia gasita de proiectanti nu este nici pe placul primarului. Edilul le poarta de grija si timisorencelor care poarta tocuri, care cu certitudine nu pot pasi fara sa riste o entorsa pe piatra cubica mult prea distantata pusa de muncitori pe alee.
„Sunt nelinistit, pentru ca nu as vrea ca pavajul care va rezulta sa fie unul care sa ne provoace chinuri atunci cand iesim sa ne plimbam pe strazile si prin pietele din zona Cetate. Am cerut arhitectilor, pentru ca ei au facut proiectul, evident, sa aiba in vedere, pe de o parte, sa se confere zonei aerul de vechime, un aspect frumos, dar pe de alta parte, si ca acel pavaj sa reziste in timp, sa nu ajungem sa constatam ca pietrele se misca dupa cativa ani, si sa se asigure comoditate la mersul pe jos prin zona, la plimbare. Am convenit sa se faca pavari in mai multe variante, pentru ca cetatenii sa le poata vedea, sa le poata incerca si la mers si sa ne spuna parerea”, a explicat, marti, primarul Timisoarei.
„Strada Fara Nume este deschisa. Noi am facut niste obiectii si trebuie refacut pavajul, parte din el, pentru ca este prost facut de catre executant. S-au mai facut niste incercari cu toate tipurile de pavaj, cu tehnologii diferite”, a dat asigurari Aurelia Junie, sefa Directiei de Dezvoltare din cadrul Primariei Timisoara si manager de proiect.
Cu toate astea, pe strada Fara Nume se poate observa clar ca nu sunt mai multe tipuri de pavaje, ci doar 2. Unul spre margini, langa ziduri, unde s-a pus piatra cubica de mici dimensiuni, si un altul, in mijloc, unde e piatra de dimensiuni standard. Intre bucatile de piatra s-a pus rasina amestecata cu nisip.
„Dupa toata aceasta zbatere, n-as vrea ca la sfarsit sa fiu paratraznetul nemultumirilor timisorenilor, datorita unor idei nepotrivite ale unor proiectanti. Pe de alta parte, eu trebuie sa actionez legal si trebuie sa pun in practica solutii care sunt reflectate de un proiect. Sper ca proiectantii sa dea dovada de intelepciune si sa accepte, acolo unde e cazul, modificari ale proiectelor. Se pot face modificari chiar daca este proiect pe fonduri europene. Am fost in orase cu centre istorice cu pavaj, unde totul arata minunat. Daca te uiti la poze, daca te uiti la filmulete, arata impecabil. In momentul in care te plimbi pe pavajul respectiv, devine totul un calvar. Sunt pietre care nu sunt plane, care se mai si misca”, a mai spus Robu.
In orice caz, chiar daca acel gardulet de la intrarea pe strada va fi indepartat, timisorenii care vor dori sa testeze pavajul nu prea au cum sa anunte Primaria Timisoara ca sunt sau nu multumiti, pentru ca nu s-a discutat despre niciun sistem de feedback.
Ramane de vazut cum vor putea sa-i spuna acestia primarului ca nu le place. Cu siguranta edilul ii va invita sa ii transmita mesajele pe pagina personala de Facebook, acolo unde posteaza fel de fel de sondaje. Este bine de mentionat ca un sondaj referitor la pavaj nu a aparut inca pe Facebookul lui Nicolae Robu.