Membrii Blue Dragons incearca sa promoveze acest sport nautic, aflat la inceput la Timisoara. Barca-dragon cu zece vaslasi, un carmaci si un tobosar este folosita pentru antrenamente, dar poate fi pusa la dispozitie doritorilor si pentru plimbari.
Dragon Boat-ul a aparut in Romania de putin timp, insa in strainatate barcile-dragon sunt folosite in concursuri de foarte mult timp. „Ca disciplina sportiva, Dragon Boat-ul exista de foarte mult timp. La nivel mondial este foarte dezvoltata, afara, lumea cunoaste multe despre Dragon Boat. Participand la Campionatul Mondial de anul acesta am observat inca o data acest lucru, Canada a venit cu peste 300 de sportivi, America, Australia, China, la fel. Aceste tari au selectii nationale pentru a se participa la concursuri de Dragon Boat, pana acolo s-a ajuns. In Romania, in urma cu un an si ceva s-au desfasurat primele competitii”, a explicat Laurentiu Micu, unul din membri clubului Blue Dragons, din cadrul Clubului Sportiv Nautic Timisoara.
Ambarcatiunile Dragon Boat au fost prezente prima oara pe Bega anul trecut cu ocazia Bega Bulevard, iar primul concurs cu barci-dragon a avut loc la Timisoara in aprilie, anul acesta. Sportivii timisoreni au apelat insa, de fiecare data, la barci de imprumut, neavand la dispozitie propiul Dragon Boat. Cu toate acestea mai multi sportivi de la CS Nautic Banat Timisoara au facut parte din echipa Romaniei la Campionatul Modial de Dragon Boat, desfasurat in urma cu o luna si jumatate la Szeged. „Romania a fost reprezentanta cu patru echipaje la Szeged, un echipaj de fete care a fost sustinut de Decatlon, un echipaj mixt, deschis pentru toate categoriile de varsta, unde am fost si patru fete de la Nautic Club Banat Timsioara, eu, Carmen Spataru, Codruta Sofron si Georgiana Coclea alaturi de inca 8 baieti de la cluburile din Arad, a mai fost prezent din partea Romaniei un echipaj de baieti format din aradeni si inca un echipaj masculin la categoria seniori, unde s-a luat si o medalie de bronz. Iar noi, cu echipajul de mixt am ocupat doua locuri 5 ceea ce pentru noi a fost foarte bine, tinand cont ca nu am avut barci pe care sa ne antrenam, iar Romania a fost pentru prima oara la un astfel de campionat”, a spus Olga Badoiu, fosta sportiva a clubului CSS 1 la caiac canoe, iar in prezent componenta a Clubului Nautic Banat.
Membrii clubului de Dragon Boat din Timisoara, cu sprijinul lotului national de Dragon Boat si in colaborare cu Corporate Games Romania au reusit recent sa aduca pe Bega o barca-dragon pe care sa o poata folosi pentru a se antrena in perspectiva campionatelor nationale de peste doua luni. Pentru a populariza insa, acest sport in Timisoara, cei de la Blue Dragons au decis sa puna barca la dispozitie timisorenilor pentru plimbari. „Principala problema cu care ne-am confruntat in aducerea barcii a fost suportul logistic, insa am gasit bunavoita la Federatia Romana de Dragon Boat cei care s-au oferit sa ne dea aceasta barca sa ne putem antrena pentru editia de anul acesta a Corporate Games si sa promovam acest sport la Timisoara. Incercam sa gasim cat mai multi adepti ai acestui sport si toate semnalele noastre sunt pozitive. Orice persoana care s-a urcat in barca a venit si a doua oara si a treia oara si tot asa.Nu trebuie sa fii profesionist pentru a merge cu o astfel de barca, desi majoritatea dintre membrii clubului de Drago Boat din Timisoara sunt fosti sportivi de performanta din caiac, canoe sau canotaj. Insa, noi facem plimbari si cu persoane care nu s-au urcat niciodata in barca si care poate chiar au o oarecare teama de apa. Este foarte sigura barca, avem toate normele de siguranta si riscurile sunt minime. Cel mai mare risc ar fi sa faci o intindere, daca nu te incalzesti bine inainte de a incepe sa vaslesti. Este o activitate foarte placuta si este singurul sport din lume in care pot intra intr-o barca nepoti, copii, bunici, strabunici. Se poate practica la orice nivel de la ludic, la inalta performanta”, a spus Laurentiu Micu.
VEZI FOTO pe www.fortaviola.ro!
„Nu am inceput a luam taxe pentru plimbarea cu Dragon Boat-ul, deocamdata promovam sportul acesta, poate, pe viitor, o sa fie un program cu taxare, dar deocamdata noi venim aici pentru ca ne place ce facem, suntem pentru distractia noastra si pentru miscare”, a mai spus Laurentiu.
O ambarcatiune Dragon Boat de genul celei aflate la Timisoara costa in jur de 5 mii de euro, ajunge la o lungime de 12 m lungime, are in jur de 250 de kg. Aceasta este insa o barca-dragon din categoria ‘small’, fiind prevazuta pentru zece vaslasi, un carmaci si un tobosar. Barcile-dragon din categoria standard fiind de 20 de persoane plus carmaci si tobosar. Ca sport, Dragon Boat-ul este diferit de oricare alta disciplina a sporturilor nautice:„Doar miscarea de vaslit aduce cu miscarea din canoe si faptul ca avem o pagaie in mana, dar in rest tehnica este total diferita, lungimea palei, dimensiunile pagaii sunt diferite„, a explicat Laurentiu Micu.
Dragon-Boat-ul este si un sport foarte spectaculos, nu doar datorita design-ului barcii, cu capul si coada de dragon, ci si prin prezenta in cadrul echipajului a tobosarului, cel care are un rol foarte important in concursuri. „Tobosarul da ritmul, da indicatii, este parte din echipa, cu sarcini bine determinate. Putem spune ca este un fel de capitan al barcii, trebuie sa ridice moralul colegilor, sa-i tina ca si echipa”, a explicat Olga Badoiu.
Dragon Boat-ul nu este in prezent inclus in concursurile din cadrul Jocurilor Olipice, insa sunt sanse mari ca pe viitor sa fie inclus intre sporturile olimpice. „La Campionatele Mondiale de la Szeged a venit cativa reprezentatnti ai CIO si au dat sperante ca la editiile viitoare, Dragon Boat-ul ar putea fi inclus la Jocurile Olimpice, pentru ca acest sport indeplineste multe din criteriile sporturilor olimpice”, a spus Laurentiu Micu.
Pana la urmatorul concurs la care vor participa cu Dragon Boat-ul, sportivii de la Blue Dragons sunt pregatiti sa faca spectacol si la defilarea de anul acesta de la Bega Bulevard.