CFR Timisoara cauta primele puncte ale sezonului cu West Deva. Hunedorenii sunt pe podium inaintea rundei

TIMISOARA. CFR Timisoara si West Deva deschid etapa a IV-a a Ligii Nationale de fotbal in sala, prima dupa pauza prilejuita de cele doua amicale castigate de Romania in Malta.

CITESTE SI: La aproape 1 an de cand Pasajul Solventul din Timisoara trebuia sa fie gata, a ajuns abia la jumatate realizarea piesei cu care se va strapunge pamantul de sub cele 10 linii de cale ferata. Operatiunea, amanata cu o luna. Video 

Cele doua echipe se afla la poli opusi ai clasamentului. CFR-ul are cel mai slab start de sezon din istoria participarilor sale in prima liga de futsal, fara vreun punct obtinut in 3 etape si cu doar 5 goluri marcate in etapele precedente. Gruparea timisoreana este singura cu trei esecuri in acest inceput de sezon.

West Deva este la al treilea sezon in prima liga de fotbal in sala si la cel mai bun start de campionat dupa trei runde. Formatia hunedoreana are cea mai buna ofensiva a campionatului, reusind 28 de in precedentele intalniri.

Pana in prezent, CFR si West Deva s-au intanit de 7 ori in prima divizie. Timisorenii s-au impus de 7 ori, iar hunedorenii o singura data, chiar prima intalnire, in 2002. Acel meci s-a disputat la Timisoara, iar West s-a impus cu 4-2.

Duelul dintre CFR Timisoara si West Deva se disputa sambata de la ora 17:45 si va fi condus de Laurentiu Pentek, din Oradea, si Cristian Brasovean, din Cluj Napoca.

TIMISOARA. Dupa esecul la limita de la Miercurea Ciuc, CSC Dumbravita primeste o alta echipa ce bate la portile play-off-ului, SCM Slatina.

CITESTE SI: A fost o bucurie. Sute de spectatori de toate varstele la ultimul meci de pe stadionul Dan Paltinisanu. Fotbalistii ‘asaltati’ de fani dupa partida. Foto 

Dumbravita are doua victorii si tot atatea esecuri in meciurile de acasa in acest campionat, in timp ce Slatina vine pe stadionul Stefan Dobay cu a doua cea mai solida aparare a campionatului, doar 3 goluri primite. De asemenea, gruparea olteana il are in lot pe golgeterul de pana acum al Campionatului, Catalin Doman, cel care are 6 goluri in cont.

Oaspetii vin in Timis dupa o victorie clara acasa, 4-0 cu ACS Resita. Slatinenii au in lot si cativa fotbalisti pe care ii cunoaste bine bine si antrenorul Cosmin Stan.

Meciul de sambata probabil ca va fi unul de lupta, bazat mult pe dueluri fizice. Speram sa fim noi castigatorii. Cunoastem mai bine terenul, i-am si invins acum doua sezoane pe teren propriu, avem si atuuri de partea noastra in fata celor de la Slatina. Au cativa jucatori pe care i-am antrenat – Toroc, Toma, Kayondo. Jucatori pe care i-am dorit mult, care chiar au venit si au jucat foarte bine la Dumbravita, cum e cazul lui Toroc si Toma. Iar pe Kayondo l-am vrut, cred, in fiecare perioada de pauza, fie iarna, fie vara. Am purtat foarte multe discutii cu el, dar din pacate nu am reusit sa il aducem. Toti trei sunt jucatori de calitate, jucatori buni. Ca sa fac o gluma, poate reusim in iarna sa-l aducem si pe Kayondo. Dar pentru asta trebuie sa fim mai bine clasati decat ei!”, spune Cosmin Stan, antrenorul Dumbravitei.

Cele doua echipe s-au intalnit ultima data in 15 octombrie 2022, tot la Dumbravita, cand gazdele s-au impus cu scorul de 2-1. Pentru timiseni punctau actualul jucator al Slatinei, Calin Toma, si Vlad Gîsa, in timp ce pentru oaspeti inscria Luis Nitu.

Duelul din aceasta runda dintre Dumbravita si Slatina este programat sambata, de la ora 11, si va fi arbitrat de Dan Buzarnescu, din Craiova, ajutat la cele doua tuse de Cristian Ilinca, tot din Craiova, si Roberto Ciuraru, din Sfantu Gheorghe.

TIMISOARA. Actiune de proportii a politistilor de la Rutiera pentru depistarea soferilor agresivi de pe strazile din Timisoara, dar si a celor care se intrec in drifturi prin oras ori si-au modificat masinile, unii doar pentru a produce zgomot.

CITESTE SI: A fost o bucurie. Sute de spectatori de toate varstele la ultimul meci de pe stadionul Dan Paltinisanu. Fotbalistii ‘asaltati’ de fani dupa partida. Foto 

Li s-au alaturat si inspectori de la Registrul Auto Roman care, la randu-le, au facut verificari tehnice.

In doua zile, agentii de la Rutiera au impanzit strazile, au organizat filtre si au urmarit ceea ce se intampla in trafic.

Au depistat 13 soferi care conduceau agresiv, se mutau de pe o banda pe alta, dadeau blituri, claxonau ori erau pusi pe sicane.

In urma controalelor, politistii au dat peste 100 de sanctiuni in valoare de 35.000 de lei, au ridicat 60 de certificate de inmatriculare si 18 permise.

Agentii spun ca vor continua raziile de acest fel pentru a preveni accidentele rutiere produse pe fondul conducerii agresive.

TIMISOARA. Cu tribunele inchise, dar cu sute de oameni pe pista de pe marginea terenului. Asa s-a disputat duelul amical dintre echipele de old boys ale Politehnicii Timisoara si Rapidului pe stadionul Dan Paltinisanu, vineri.

CITESTE SI: La aproape 1 an de cand Pasajul Solventul din Timisoara trebuia sa fie gata, a ajuns abia la jumatate realizarea piesei cu care se va strapunge pamantul de sub cele 10 linii de cale ferata. Operatiunea, amanata cu o luna. Video 

Unii albiti de vreme si cu cateva kilograme in plus, altii care arata de parca nu s-ar fi retras, desi au pus demult ghetele in cui, fotbalistii celor doua cluburi au aratat ca inca stapanesc mingea, pot face driblinguri spectaculoase si inca pot sa inscrie si goluri. Rapidul s-a impus cu scorul de 2-1, cu reusitele semnate de Costin Lazar si Marian Vlada, in timp ce pentru alb-violeti a punctat Iasmin Latovlevici.

Putea sa fie 3-1, insa una dintre reusite a fost anulata de arbitrul VAR, Catalin Botas.

Din lotul care a intrat pe teren pentru Poli au facut parte portarii Sorin Frunza si Petru Turcas si jucatori de camp din diferite generatii precum Marcel Baban, Octavian Popescu, Leonard Naidin, Valentin Velcea, Florin Batranu, Silviu Balace, Cristian Dancia, Alin Crisanov, Sorin Vlaicu, Calin Mada, Titi Varga, Srgian Luchin sau Iasmin Latovlevici.

Foarte, foarte placut, un sentiment nostalgic sa spun asa. Chiar vorbeam intre noi, ne aducem cu totii aminte de atmosfera creata pe acest stadion. Clar, fiecare stadion are atmosfera lui, fiecare echipa are atmosfera ei aparte, aici la Dan Paltinisanu publicul era clar al 12-lea jucator. Ne lipseste aceasta atmosfera si as vrea ca intr-un viitor cat mai apropiat sa revina publicul pe un stadion nou, sa avem, o echipa de nivelul orasului, pentru ca eu am trait niste ani foarte frumosi si intregul oras trai prin aceasta echipa, prin Poli. Sper sa revina echipa unde speram cu totii, cel putin in Liga 1. Ma bucur ca ne-am revazut cu totii, cu altii adversari. Am fost diferite generatii, unii mai tineri, altii mai in varsta, dar fiecare cu propriile amintiri legate de acest club, de acest stadion si de meciuri care au facut istorie aici” a spus la final Srgian Luchin, fostul fundas al lui Poli Timisoara.

O senzatie unica credeti-ma. Imi pare rau ca acesti copii care au fost aici nu au putut sa beneficieze de bucuria pe care am avut-o noi. Ne dorim, si pentru asta am si facut acest meci, sa tragem un semnal de alarma pentru a incepe constructia noului stadion. Asta ne dorim toti. O sa vedeti ca odata venit si stadionul, o sa fie diferit aici. O sa avem si echipa, emulatia va fi foarte mare… Aici am avut clipe frumoase alaturi de colegii din vestiar. A fost un lucru senzational asta seara pentru ca si publicul a fost mai aproape, pe pista, si acest lucru il simti cand joci in teren„, a spus Calin Mada.

Pentru mine a fost mai greu pentru ca e terenul foarte mare, dar a fost frumos, in primul rand pentru ca ne-am intalnit si am adus iarasi bucurie acelor spectatori care au putut veni si o bucurie mare ca am putut sa organizam acest meci inainte de demolarea stadionului, pentru ca face parte din istoria fotbalului timisorean. Am fost chemati de la antrenori si conducatori din garda veche, cei de dupa ace generatie si cei mai tineri. Eu ma bucur ca s-a organizat…M-as bucura ca stadionul nou sa se faca si noi sa jucam in deschidere la Poli cu Rapid, in Liga 1, pentru ca ar fi un stadion frumos si plin„, a spus Marcel Baban.

Si Rapidul a venit cu fotbalisti de legenda din istoria sa: Dumitru Tartau, Stefan Nanu, Zeno Bundea, Costin Lazar, Cristian Dulca, dar si solistul Kamara.

A fost o adevarata placere, o atmosfera foarte buna. Ne pare rau oarecum pentru ca avem amintiri placute, pentru mine ca si adversar uneori neplacute aici pe Dan Paltinisanu, dar ma bucur ca o sa fie un proiect nou, si lumea are nevoie de ceva nou…Am luat Cupa Romaniei aici, am fost atunci, cred ca era cu Razvan Lucescu. Era o sarbatoare mare, mi se pare ca si confetti erau alb-violet, dar ma bucur ca am castigat. Suntem ca niste frati cu Timisoara si ne bucuram ca am fost invitati la acest eveniment. Daca ne mai duc picioarele vom veni si la viitorul stadion„, a spus Costin Lazar, castigator al Cupei Romaniei cu Rapid, in 2007, chiar pe stadionul Dan Paltinisanu.

A trecut ceva timp de atunci, de cand am fost jucator. Imi aduc aminte de stadioanele pline care erau la fiecare meci in perioada respectiva, indiferent ca jucam la Cluj, Timisoara, Satu Mare, Arad, peste tot erau stadioanele pline, ceea ce pentru un jucator era foarte important. La Timisoara tot timpul m-am simtit bine. Mie imi pare rau ca a fost ultima mea echipa, dupa care m-am lasat. Semnasem, dar m-am lasat din cauza unor probleme medicale fix de la Timisoara. Imi pare rau ca nu am apucat sa joc pentru Poli in acea perioada frumoasa cand Poli avea o echipa extraordinara. M-am simtit extraordinar si chiar am jucat bine. M-am surprins„, a spus Cristian Dulca.

Un meci foarte frumos, intre doua echipe legendare, doua echipe care au facut istorie. Acum a venit randul pentru Poli Timisoara sa isi renoveze stadionul. Sper sa se faca cat mai repede, sa aiba un stadion la fel de frumos precum il are Rapidul si sa faca istorie cu o echipa din nou in Divizia A. Eu cred ca Poli Timisoara, cu traditia pe care o are, daca se vor mobiliza autoritatile locale si sponsorii, o pot aduce acolo unde ii este locul. E inadmisibil ca Poli Timisoara sa nu fie in Liga 1„, a spus solistul Kamara.

 

Va reamintim, Consiliul Judetean Timis a decis inchiderea stadionului Dan Paltinisanu in luna februarie a anului 2022, dupa ce la un meci de liga secunda al Politehnicii Timisoara cu Petrolul Ploiesti, nocturna s-a stins de doua ori intr-o repriza. In urma acelui eveniment, alb-violetii au si pierdut acel meci la masa verde.

De atunci, pe batranul stadion s-au disputat doar meciuri amicale, cu portile inchise, ori au facut antrenamentele echipele de baieti si fete ale Politehnicii Timisoara.

In urma cu cateva saptamani a fost lansata licitatia pentru demolarea batranului Stadion Dan Paltinisanu, pentru ca in loc sa fie construita o noua arena la Timisoara.

Rezultatele unor formațiuni politice la alegerile locale și europarlamentare, dar și negocierile ulterioare dintre partide pentru a reuși să treacă pragul la scrutinul parlamentar au produs unele cutremure în interiorul acestora.

Unul dintre partidele cu asemenea probleme este REPER, partid ale cărui procente obținute în scrutinele din acest an au dezamăgit, deși formațiunea propusese alegătorilor câţiva europarlamentari care performaseră, iar la alegerile locale, profesioniști respectabili ai mediului privat.

Ultima demisie care a lăsat partidul slăbit la nivel local este cea a lui Raul Olajos, fostul candidat la funcția de primar, și actual consilier județean.

Renunțarea lui Olajos la calitatea de membru REPER e cauzată, conform propriilor declarații, la faptul că nu se regăsește ideologic într-o asociere cu Partidul Demos, dar și renunțării lui Dacian Cioloş la a mai candida pe listele REPER. Intrarea în politică a fostului candidat la Primăria Timișoara i s-a datorat lui Cioloş, la al cărui proiect politic din 2019 s-a alăturat, şi pe care l-a urmat din PLUS în USR și, apoi, în REPER. Nemulţumirea fostului membru REPER a vizat şi conducerea centrală a partidului, căreia, în opinia sa, i-a lipsit o strategie coerentă pentru cele două runde ale alegerilor de anul acesta, dar şi lipsa sprijinului pentru candidatura sa şi a colegilor din filiala judeţeană la scrutinul local.

Raul Olajos a explicat că nu se retrage de pe listele Partidului Reînnoim Proiectul European al României pentru a candida pe listele altei formaţiuni politice. Însă, având în vedere viabilitatea unor proiecte politice propuse la nivel judeţean şi care speră că vor fi continuate, nu exclude o colaborare cu alte partide după terminarea ultimului tur de scrutin din acest an.

Campusul Universității Politehnica Timișoara s-a animat vineri, 27 septembrie 2024, încă de dimineață, cu ocazia festivității de deschidere a anului universitar 2024-2025, desfășurată sub genericul „StartUPT – Bun venit în Universul Politehnicii!”, eveniment prin care conducerea instituției, facultățile și ligile studențești, alături de partenerii din mediul economic, au dorit să ofere atât celor din anul I, cât și colegilor din anii mai mari, o festivitate care să confirme reputația și prestigiul celei mai vechi instituții de învățământ superior din Timișoara, care a dat până acum 100 de generații de absolvenți.

Festivitățile au debutat vineri dimineață, pe Stadionul Știința, în prezența studenților, a cadrelor didactice, a conducerii UPT și a partenerilor din mediul economic, cu intonarea imnului academic al UPT, compus de Horea Crișovan.

În continuare, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, le-a vorbit studenților despre eforturile pe care instituția le depune pentru a le asigura condiții optime de viață și de studiu, despre programele de studiu adaptate mereu la cerințele pieței muncii, despre colaborarea excelentă cu mediul economic, dar și despre tradiția Politehnicii timișorene, care în acest an sărbătorește 100 de ani dela absolvirea primei promoții de ingineri din vestul României.

Reprezentanții mediului economic, Christian von Albrichsfeld, director general al Continental România, Sabin Totorean, director General Nokia România, Ciprian Tarnu, director în cadrul Forvia Hella Timișoara, au amintit despre provocările lumii de azi, aflată într-o continuă schimbare, i-au felicitat pe studenți pentru faptul că au ales Politehnica, o universitate care le oferă cele mai bune perspective de carieră, i-au îndemnat să studieze, dar să se și bucure de perioada studenției, iar peste câțiva ani, după absolvire, să-și aducă aportul la schimbarea lumii.

Alexandru Luca, director Departament Marketing Universitar și coordonator Campus Creativ, și Alice Cania, reprezentant al studenților în Consiliul de Administrație al UPT, i-au îndemnat pe cei din anul I, să studieze, să se distreze, dar să se implice și în activități de voluntariat, să aibe o experiență de studenție cât mai plăcută.

Prof.univ.dr.ing. Alina Dumitrel, prorector al UPT responsabil cu problemele studenților, le-a vorbit studenților despre experiența de viață pe care o oferă Universitatea Politehnica Timișoara, despre faptul că UPT încurajează dialogul cu studenții, și a înmânat, alături de rectorul instituției, Premiile „Toma Stern”, instituite ca urmare a unei donații consistente din Canada, din partea unui absolvent UPT. Acestea răsplătesc excelența în matematică, respectiv automatică și calculatoare, și au fost acordate, în acest an, studenților Răzvan Hojda, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Filip Păunescu și Luca Vasilcin, de la Facultatea de Inginerie Chimică, Biotehnogii și Protecția Mediului.

Deschiderea anului universitar 2024-2025 continuă, pe durata a patru zile, cu o serie de evenimente menite să introducă studenții în viața universitară și să-i conecteze cu mediul academic, colegii și comunitatea din Timișoara: Gala aniversară „ELITh – 100 de ani de la prima generație de absolvenți UPT”, „Noaptea Campusului Deschis”, activități introductive la facultăți, „Campus Joy powered by RedBull”, un eveniment în aer liber care aduce o atmosferă de festival, în care noii studenți pot socializa și se pot bucura de experiențe recreative alături de colegi.

TIMISOARA. Accident de circulatie pe Centura Sud Timisoara, vineri dupa-amiaza. O camioneta si un tir, in care se aflau 7 oameni, s-au izbit violent.

CITESTE SI: La aproape 1 an de cand Pasajul Solventul din Timisoara trebuia sa fie gata, a ajuns abia la jumatate realizarea piesei cu care se va strapunge pamantul de sub cele 10 linii de cale ferata. Operatiunea, amanata cu o luna. Video 

Totul s-a intamplat in apropiere de Mosnita Noua.

La locul accidentului au intervenit rapid echipaje medicale, pompierii si politistii.

Din primele date, doi oameni au avut nevoie de ingrijiri medicale, insa au refuzat transportul la spital.

Traficul in zona accidentului este dirijat de politisti.

TIMISOARA. Politistii locali au facut mai multe controale in ultima saptamana pentru a vedea daca producatorii locali de legume si fructe, dar si diferite firme respecta legea.

CITESTE SI: Amenda de 6000 de euro pentru incendierea unui carucior de copil la Timisoara 

Au fost vizate Pietele Mehala 2, Iosefin, Doina si Badea Cartan.

In Piata Mehala 2, oamenii legii l-au gasit pe un ‘producator’ din Buzau care avea la vanzare ceapa… din Ungaria. De asemenea, pe taraba politistii au gasit si alte legume care nu existau in carnetul sau de producator. Barbatul a fost amendat cu 7500 de lei.

In total, in urma verificarilor au fost aplicate 19 sanctiuni, cu o valoare totala de 17.700 lei pentru lipsa curateniei si depozitari de diverse obiecte pe caile de acces, lipsa verificarii metrologice a cantarelor, neafisarea documentelor de producator si vanzarea altor produse decat cele inscrise in carnete. Cele mai multe nereguli au fost constatate in Piata Mehala 2, cea care este destinata exclusiv producatorilor agricoli.

Politistii locali atrag atentia ca astfel de actiuni sunt organizate zilnic si ca se vor lua in continuarea masuri deoarece de modul in care comerciantii pastreaza curatenia, dar si de modul in care isi expun marfa depinde sanatatea populatiei„, au transmis reprezentantii Politiei Locale Timisoara.

TIMISOARA. O femeie a fost amendata drastic de politistii locali, dupa ce a fost prinsa in flagrant in timp ce dadea foc unui carucior pe domeniul public.

CITESTE SI: Actiune fulger la stapanii de caini periculosi din Timisoara si din judet. Au curs amenzile. Foto 

Agentii se aflau in patrulare in cartierul Kuncz, in momentul in care au vazut-o pe femeia care incendiase caruciorul pentru copii, care era gol, pe strada Zefirului, intr-o zona in care de ani de zile localnicii sunt exasperati de cei care vin sa dea foc deseurilor.

Femeia a fost amendata cu 30.000 de lei

Politia Locala Timisoara atrage atentia ca, pe langa disconfortul produs de fumul degajat, exista si un real pericol ca focul sa se extindă foarte rapid la casele de locuit din zona, motiv pentru care, desi sanctiunile aplicate sunt mari in astfel de cazuri, nu se face rabat de la a lua masurile cele mai drastice„, au transmis reprezentantii Politiei Locale.

Agentii vor continua patrularile in zona si in zilele urmatoare.

TIMISOARA. Mai multi proprietari de caini considerati de lege drept animale periculoase au fost verificati joi in Timis.

CITESTE SI: Primaria numara cainii cu stapan din 8 cartiere din Timisoara. Proprietarii se vor trezi cu recenzorii la poarta 

Politistii de la Lugoj, alaturi de colegii lor de la Buzias, dar si de cei de la Biroul pentru Protectia Animalelor de la IPJ Timis au controlat zeci de proprietari de pit bull, amstaff, rotweiller sau mastiff din Timisoara, Lugoj si din localitatile apropiate.

In urma verificarilor, agentii au verificat 83 de detinatori de animale din specii considerate periculoase si au aplicat 36 de amenzi, cu o valoare totala de 21.000 de lei. Sanctiunile au fost date pentru nesterilizarea animalelor, nerespectarea conditiilor de detinere a acestora, dar si lipsa documentelor sanitar-veterinare pentru animalele de companie.

Totodata, politistii au reamintit unitatilor administrativ teritoriale importanta respectarii obligatiilor prevazute de OUG 155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan, in vederea identificarii si capturarii acestora pentru a preintampina atacurile asupra persoanelor„, au transmis reprezentantii IPJ Timis.

TIMISOARA. Deja intr-o mare intarziere, a fost amanat cu o luna momentul in care va incepe operatiunea de strapungere a pamantului pe sub liniile de cale ferata pe santierul de la Pasajul Solventul, pasaj prin care masinile si tramvaiele ar fi trebuit sa circule inca din luna ianuarie 2024.

CITESTE SI: Peste 1 milion de euro pentru 2.214 mp de pamant si case. Au fost aprobate exproprierile pentru terenurile pe care se va construi candva Podul Solventul

Dupa ce in vara primarul Dominic Fritz spunea ca in octombrie muncitorii vor porni procedura de… gaurire a terenului, zilele trecute, intr-o filmare postata pe Facebook, edilul anunta ca asta s-ar intampla in… noiembrie.

Viceprimarul a transmis insa, vineri, ca piesa din beton cu ajutorul careia se va face strapungerea a fost realizata abia pe jumatate.

Pasajul Solventul: chesonul e la jumătate. S-au turnat circa 1.800 mc de beton„, a notat tot pe Facebook Ruben Latcau, alaturi de o filmare nocturna.

Ramane, asadar, de vazut daca cealalta jumatate a chesonului va fi realizata in timp record pentru ca operatiunea, anuntata pentru luna noiembrie de conducerea primariei, sa si inceapa.

Cand va fi gata, structura ca o caseta, de 70 de metri lungime si 28 latime, va fi impinsa pe sub liniile de tren ca sa disloce pamantul dintr-o parte in cealalta, fara ca circulatia feroviara sa fie oprita.

***

Va reamintim, Pasajul Solventul ar fi trebuit sa fie gata in ianuarie, dar reprezentantii primariei isi pun sperantele de finalizare undeva in 2025.

S-au implint deja 4 ani de la semnarea contractului si mai bine de 2 si jumatate de la deschiderea santierului,

Pasajul Solventul urmeaza sa faca legatura intre Calea Bogdanestilor si strada Garii, pe sub liniile de cale ferata.

Investitia cuprinde un drum care subtraverseaza liniile de cale ferata si include o linie dubla de tramvai, piste de bicicleta, trotuare si doua benzi pe sens pentru carosabil. De asemenea, la intersectia cu strada Garii se va realiza un sens giratoriu, care-l va inlocui pe cel existent.

Constructia Pasajului Solventul costa 132 de milioane de lei, din care 89 de milioane de lei de la bugetul local și 43 de milioane prin Programul National de Investitii Anghel Saligny. Adica aproape 27 de milioane de euro.

Grav accident de circulatie, vineri dimineata, pe o sosea din Hunedoara. Un camion si o masina s-au izbit violent pe drumul care leaga comuna Sarmizegetusa de Otelu Rosu.

CITESTE SI: Incendiu la mall in Timisoara. Zeci oameni evacuati, au intervenit pompierii. Video

Autoturismul s-a facut praf, iar soferul de 35 de ani a ramas incarcerat.

La locul accidentului au intervenit rapid pompierii.

Victima, un bărbat în vârstă de 35 de ani, a fost extrasă, conștientă și cooperantă, și i s-a acordat primul ajutor de către echipajul Serviciului de Ambulanță Județean. Bărbatul a fost transportat la spitalul din Hunedoara.
Pentru cealaltă persoană implicată, șoferul camionului, nu a fost nevoie de transport la spital.
În timpul intervenției echipajelor de salvatori circulația a fost blocată pe sensul de mers Zeicani – Oțelu Roșu„, transmit reprezentantii ISU Hunedoara.

TIMISOARA. Dupa esecul de pe terenul nou promovatei din Odorhei, Politehnica Timisoara revine in propria sala cu un meci impotriva unei alte echipe aflate in suferinta, Steaua Bucuresti.

CITESTE SI: Sagul joaca pe terenul liderului, Ghiroda cauta puncte cu Lotus Baile Felix, iar Poli Timisoara incheie runda la Peciu Nou 

Alb-violetii au castigat ambele intalniri disputate pana acum in propria sala, la doua, respectiv patru puncte diferenta. De cealalta parte, Steaua a pierdut toate meciurile disputate pana acum si este penultima in Liga Zimbrilor, insa are un atac superior formatiei timisorene, cu 122 de goluri marcate, fata de cele 93 ale banatenilor.

Steaua vine la Timisoara fara punct castigat in patru partide, dar asta nu inseamna nimic, pentru ca Steaua are o echipa buna. Nu a avut noroc cu Grbovic, care a fost selectionat in aceste saptamani si care e un jucator cheie, foarte important. Stim ca adversarii nostri detin si extreme valoroase, cu experienta, laterali buni. Este o echipa cu adevarat buna, cu Davidovic in centru, cu Bizau, cu Krsto Milosevic, cu Burlacu si cu un antrenor tanar, o echipa pe care o respectam. Pentru a castiga, trebuie sa jucam ca in primele trei etape, nu ca in cea mai recenta, cand nu am aratat nivelul dorit, mai ales nivelul din victoriile de acasa cu Focsani si Bacau. Stim cum si unde trebuie sa actionam in aceasta partida, iar esentiala este apararea. Cand jucam bine in defensiva, ne descurcam mult mai bine si in atac.”, spune Pero Milosevic, antrenor principal SCM Politehnica Timisoara.

In sezonul precedent, Poli a castigat meciul de la Timisoara la limita, 28-27, insa l-a pierdut cu 29-27 pe cel disputat in capitala.

Politehnica Timisoara si Steaua se intalnesc sambata, de la ora 15:00, in sala Constantinm Jude.

Moment festiv in pauza meciului

La pauza meciului este programat si un moment special. Rugbystii de la SCM Timisoara vor prezenta suporterilor trofeul de campioana castigat la inceputul acestei luni. Si rugbystii au jucat impotriva Stelei in Liga Nationala de rugby, echipa pe care au eliminat-o in semifinale.

Mai mult, Valentin Poparlan, antrenorul secund al campioanei Romaniei, va fi si cel care va oferi aruncarea simbolica de inceput a meciului.

TIMISOARA. Un vas din alama, cu cruce, scos la lumina de arheologi la Periam, este printre exponatele de valoare ale Muzeului National al Banatului din Timisoara.

CITESTE SI: Ritm bun pe santierele de modernizare a 5 treceri la nivel cu calea ferata. Stadiul lucrarilor CFR Infrastructura Timisoara. Foto 

Originile exacte ale sale nu se cunosc, dar vasil cu o capacitate de 2,5 litri a fost candva folosit de preoti in timpul slujbelor.

Vasul din alama a fost candva martor la transformarile lumii. Nu stim exact de unde si cum a pornit – poate dintr-un templu egiptean, cu preoti care pastrau in ea apa sacra a Nilului, sau poate a fost facuta la Constantinopol, in atelierele mesterilor bizantini, cu gandul sa fie daruita unui sef de trib barbar, un om aspru si neimblanzit, care incepea sa simta chemarea crestinismului.
Acest vas a purtat apa sfintita si a fost martor la botezuri, rugaciuni si soapte de credinta. A fost ridicat de preoti si a vazut oameni aplecandu-se asupra lui, cautand in apa lui iertare, raspunsuri, speranta. Toarta metalica si semnele de uzura spun mai mult decat am putea noi intelege despre lunga sa calatorie.
Poate a stat candva la picioarele unui altar improvizat in mijlocul unui sat de oameni abia convertiti, poate a vazut lumina lumanarilor palpaind pe fetele lor. si cumva, in toata aceasta calatorie, a devenit o punte intre doua lumi – cea a zeilor pagani si cea a unui Dumnezeu care isi facea simtita prezenta„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Vasul unic descoperit la Periam apartine sectiei de Arheologie a Muzeului National al Banatului a fost expus in cadrul expozitiei „De la zei pagani la crestinism”, in 2018, insa acesta atr putea reveni intr-o expozitie viitoare.

TIMISOARA. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Bursa de Valori București (BVB), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, organizează în data de 2 octombrie 2024, între orele 10.00 – 12.00, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din B-dul Eroilor de la Tisa nr.22, Sala Banat (et.I), un eveniment complex de informare privind:

BVB și piața românească de capital. Finanțarea economiei;

Apelul de proiecte ”Listarea la bursă a întreprinderilor” – program al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, susținut prin fonduri PNRR.

Evenimentul se adresează companiilor românești cu capital majoritar privat care vor să se finanțeze prin piața de capital și să se listeze la Bursa de Valori București, start-up-urilor și IMM-urilor (pentru care a fost creată piata AeRO) dar și antreprenorilor care au nevoie de capital pentru dezvoltare.

Agenda evenimentului:

09.30-10.00 Primirea participanților

10.00-10.10 Mesaje de bun venit

  • Florica CHIRIȚĂ, Președinte CCIA Timiș

  • Remus DĂNILĂ, Head of IR and Business Development, Bursa de Valori Bucuresti

10.10-10.40 Prezentare generală a BVB și a Programului minimis de susținere a costurilor cu listarea la bursă

  • Remus DĂNILĂ, Head of IR and Business Development, Bursa de Valori Bucuresti

10.40-11.10 Prezentare firmă de intermediere financiară / broker – Condițiile și procesul de listare

  • Ovidiu SERDEAN, Director Agenție IFB FINWEST

11.10-11.30 Studiu de caz antreprenor local listat la bursă

  • Horia Dan CARDOS, Director General AGROLAND

11.30-12.00 Sesiune de întrebări și răspunsuri / Discuții libere

Participarea este gratuită, prin transmiterea confirmării de parricipare la www.cciat.ro.

TIMISOARA. Soferul unui SUV a ignorat regulile de circulatie, dar si siguranta altor conducatori auto si a mers pe contransens, in plin centrul orasului, la Timisoara.

CITESTE SI: Incendiu la mall in Timisoara. Zeci oameni evacuati, au intervenit pompierii. Video 

Barbatul de la volan a traversat podul Mihai Viteazu, aflandu-se pe banda de circulatie catre Parcul Justitiei.

Conducatorul auto a asteptat insa culoarea verde a semaforului pentru cei care circulau spre Piata Balcescu, a apasat acceleratia si a facut virajul la stanga spre Universitatea de Vest inaintea tuturor.

Un alt sofer, uimit de iresponsabilitatea celui de la volanul SUV-ului, a si filmat intreaga scena si a postat-o pe retelele sociale.

 

TIMISOARA. CSC Ghiroda si Giarmata Vii deschide pentru reprezentantele Timisului etapa cu numarul 5 din liga a III-a cu un meci in deplasare. Celelalte patru grupari din judet vor juca sambata.

CITESTE SI: Consiliul Judetean indatoreaza Timisul cu peste 50 de milioane de euro. Creditul va acoperi cheltuieli pentru mai multe proiecte, intre care si demolarea stadionului Dan Paltinisanu sau reabilitarea Castelului Huniade 

Dupa esecul de runda trecuta de acasa in fata liderului Progresul Pecica, CSC Ghiroda si Giarmata Vii merge in aceasta etapa in Bihor, pentru meciul cu Lotus Baile Felix, formatie care inaintea intalnirii este pe locul al treilea in clasament. Aceasta este a doua partida pe teren strain din acest sezon pentru timiseni, in prima pierzand cu 4-2 la Lupeni. Bihorenii nu au pierdut vreun punct in primele doua partide de pe teren propriu, intalniri in care au inscris de 3 ori si au incasat un singur gol.

Celelalte formatii timisene vor juca sambata. Avantul Periam va evolua pe terenul Minerului Lupeni, una dintre cele doua echipe inca neinvinse in aceasta editie de campionat. Hunedorenii au 7 goluri inscrise pana in prezent, 6 dintre ele fiind inscrise in meciurile de pe teren propriu. Periamul nu a luat niciun punct in precedentele doua runde, in care a inscris doar o data, in poarta Timisului Sag.

Si daca tot am amintit de echipa de langa Timisoara, aceasta se va deplasa in aceasta etapa pe terenul celeilalte grupari invincibile din seria a IX-a, Progresul Pecica. Sagul spera sa obtina cel putin un punct in fata celei mai bune defensive a seriei, cu doar un gol incasat in 4 runde.

Runda se incheie cu un derby timisean, la Peciu Nou, unde merge Politehnica Timisoara. Ambele echipe vin dupa victorii in runda precedenta, iar diferenta din clasament dintre ele este de 4 puncte. In stagiunea trecuta, in sezonul regular, Politehnica a castigat cu 3-1 la Peciu Nou, iar in retur tot alb-violetii au luat toate punctele, dupa 1-0 pe Electrica. In play-off, Poli s-a impus de doua ori, iar ultimul meci s-a incheiat la egalitate 1-1.

Iata programul complet al etapei a V-a a seriei a IX-a din Liga a III-a.

Vineri, ora 17:00
Lotus Baile Felix – CSC Ghiroda si Giarmata Vii
Gloria Lunca Teuz Cermei – Viitorul Arad

Sambata, ora 18:00
Minerul Lupeni – Avantul Periam
Progresul Pecica – Timisul Sag
CSC Peciu Nou – Politehnica Timisoara

TIMISOARA. S-a dat alarma joi dupa-amiaza, dupa ce un incendiu a izbucnit la mall-ul sudul Timisoarei.

CITESTE SI: Un tanar a sarit de la etaj dintr-un hotel din Timisoara, cand i-a vazut pe politisti. A ajuns la spital, sub escorta

Focul s-a declansat in depozitul unuia dintre magazinele din mall, insa nu a apucat sa se extinda. Angajatii au sunat imediat la 112.

La fata locului au intervenit atat pompierii de la centrul comercial, cat si echipaje de la ambele detasamente din Timisoara.

Aproape 70 de persoane s-au autoevacuat si nimeni nu a fost ranit.

 

Incendiul a fost stins, fara ca flacarile sa se extinda la magazin.

UPDATE: In urma unei anchete, pompierii au stabilit si cauza producerii incendiului.

Cauza probabila a fost un scurtcircuit electric la un cablu electric de la o trotineta electrica, depozitata in magazie. Nu a ars nimic altceva„, au transmis reprezentantii ISU Timis.

TIMISOARA. Politistii de la Investigatii Criminale din IPJ Timis sunt in alerta si incearca sa dea de urma unui baiat de 16 ani care a disparut marti de acasa, ia de atunci familia nu mai stie nimic despre el.

CITESTE SI: Efect de discoteca pe Calea Bogdanestilor din Timisoara. Au luat-o razna becurile inteligente de pe bulevardul proaspat modernizat. Video 

Mario Alin Babescu a plecat in 24 septembrie din locuinta parintilor sai de pe strada Transilvania din Timisoara. Era imbracat cu un hanorac rosu, pantaloni negri, si purta in picioare adidasi negri.

Mario are 1.63 inaltime, par negru si ochi caprui.

Daca il vezi sau ai informatii despre baiat, suna la 112!

 

35 de milioane de euro bani din PNRR, fonduri nerambursabile, pentru dotarea celor 11 administrații bazinale din România.
35 de milioane de euro care azi ar fi făcut ca inundațiile din Galați să nu mai fie  catastrofale. 35 de milioane de euro pe care România i-a pierdut deja.

Planul Național de Redresare și Reziliență a fost făcut și gândit pentru a rezolva o mare parte din problemele structurale cu care România s-a confruntat în ultimii 30 de ani.Dacă Guvernul PSD&PNL l-ar pune în aplicare România s-ar moderniza pe repede înainte, comunitate cu comunitate. Doar că Guvernul Ciolacu nu are capacitatea administrativă să-l realizeze și-l folosesc doar ca argument când face o prostie. pentru că banii europeni nu se pot fura, nu există nici interes pentru finanțarea prevăzută pentru modernizare.

Administrația Apelor Române s-a scufundat odată cu inundațiile
Administrația Apelor Române, în subordinea căreia se află cele 11 administrații bazinale trebuia să se ocupe doar de achiziționarea aparaturii. Doar atât trebuia să facă pentru a primi cele 35 de milioane de euro.

Jalonul trebuia finalizat până la 30 septembrie. Acum, aproape de mijlocul lunii, nu există nicio achiziție făcută. Ce e de făcut totuși ca să nu pierdem banii? Cerem amânare. De ce nu am reușit să achiziționăm încă nimic? Pentru că e greu.
Termenul s-a mutat, mai e timp până la finalul anului, decembrie 2024. Amânarea este rețeta clasică prin care actualul guvern a pierdut foarte multe jaloane PNRR. Practic putem prevesti că jalonul este ca și pierdut.

Ce ar putea fi însă achiziționat? 

Ei bine, jalonul prevedea utilaje pentru acces și intervenție în teren accidentat, șenilate amfibii pentru acces și transportul sacilor/digurilor mobile în zone greu accesibile; echipamente de investigare și monitorizare a stării infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor (drone dotate cu senzori, georadar pentru corpurile digurilor etc), la care se adăuga și instruirea angajațiilor care urmau să le folosească; software și infrastructură hardware pentru analiza datelor și stocarea datelor colectate de noile echipamente.
Pe scurt cele 11 administrații bazinale urmau să fie digitalizare cu echipamente performante.

Schimbările climatice devin o reală problemă pe care Guvernul României o ignoră. Inundațiile din toată Europa sunt cu siguranță doar începutul. România are la dispoziție foarte multe pârghii spre a se moderniza, ce ne lipsește nu este planul, ci competența administrației, a guvernului și a politicienilor de a pune în practică acest plan.