TIMISOARA. Primaria Timisoara scapa de „o durere de cap”. Nu va mai fi responsabila in cazul in care cineva este muscat de cainii vagabonzi de pe strazile din oras. In fapt, victimele sunt despagubite de societatea de ecarisaj.
Descarca de la finalul articolului regulamentul!
Timisorenii sunt chemati, miercuri, incepand cu ora 13:30, la o dezbatere publica pe marginea Regulamentului serviciului pentru gestionarea cainilor fara stapan din Timisoara, in Sala de Consiliu a Primariei. Avem deja un regulament privind gestionarea cainilor, cu si fara stapan din oras, insa e nevoie de unul separat pentru licitatia care sa stabileasca ce firma va presta servicii de ecarisaj in oras, contractul cu Danyflor expirand in luna februarie.
Regulamentele sunt asemanatoare, cea mai importanta noutate referindu-se la faptul ca Primaria paseaza responsabilitatile viitoarei societati de ecarisaj.
„Operatorul serviciului pentru gestionarea cainilor fara stapan are obligatia sa plateasca despagubiri persoanelor fizice pentru traumele suferite din cauza agresiunii cainilor fara stapan de pe domeniul public al Municipiului Timisoara, stabilite prin hotarari ale instantelor de judecata definitive si irevocabile”, se arata in Art. 67, litera C din regulament.
Potrivit sefului Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara, Adrian Bere, mai sunt noutati si in ceea ce priveste introducerea unor sanctiuni pentru situatii in care hingherii nu ridica totii cainii dintr-o anumita zona a orasului. Vorbim asadar de indicatori de performanta. In functie de numarul de sesizari privind cazurile de persoane muscate de cainii vagabonzi de pe domeniul public si privat din Timisoara, societatea poate fi penalizata chiar si cu 100% din valoarea contractului incheiat. Valoarea penalitatilor va fi stabilita prin hotarare de consiliu local. Reprezentantii firmei vor fi nevoiti sa faca un raport lunar pe care sa-l predea Primariei Timisoara.
In regulament mai scrie si de capturarea si transportul cainilor fara stapan, precum si de functionarea adapostului pentru caini, dar si chiar de cate ori pe zi trebuie hranite patrupedele din adapost: de trei ori pe zi – cainii sub 3 luni si de doua ori pe zi adultii.
Pozele cainilor capturati de pe strazi vor fi in 72 de ore pe site-ul societatii
De asemenea, sunt numite foarte clar activitatile ce trebuie prestate de respectiva societate: de la capturarea cainilor, pana la transport, cazire, hranire, deparazitare, vaccinare, sterilizare, eutanasiere pana la adoptie. Reprezentantii firmei mai trebuie sa faca si estimarea populatiei canine din oras, sa neutralizeze cadavrele de animale si sa faca programe de informare, educatie si responsabilizare a cetatenilor. Hingherii nu au voie sa ridice caini dintr-o anumita zona a orasului si sa-i duca in alta, in acest caz fiind pasibili de sanctiuni drastice. Dupa ce microcipeaza cainii luati de pe strazi si le pun crotalii, cei de la firma sunt obligati sa faca poze patrupedelor si sa posteze fotografiile pe pagina de internet a adapostului, in termen de 72 de ore de la capturare.
Eutanasierile, in 14 zile de la ridicarea de pe strazi
Cainii capturati din adapost pot fi revendicati sau adoptati in termen de 14 zile de la ridicarea lor de pe strazi. In caz contrar, conform legii, patrupedele vor fi eutanasiate. Daca hingherii captureaza vreun caine cu stapan, proprietarii il pot revendica in primele 7 zile lucratoare de la data inregistrarii in evidentele adapostului. Adoptia cainilor vagabonzi se face gratuit, in baza unei declaratii de angajament. Patrupedele pot fi adoptate si prin ‘adoptie la distanta’, situatie in care animalele raman in adapost, dar „proprietarii” platesc o suma pentru intretinerea lor. Era vorba de aproape 80 de euro, lunar, la care se adauga si 250 de lei, taxa de microcipare si sterilizare. Plata cheltuielilor de intretinere, cu exceptia tratamentelor medicale, se face in avans pentru cel putin 30 de zile. E posibil ca taxa pentru adoptia la distanta sa fie modificata in urma semnarii unui nou contract.
In ceea ce priveste eutanasierile, ramane cum s-a stabilit. Cainii nerevendicati sau neadoptati pot fi ucisi in baza unei decizii emise de catre persoana imputernicita de primarul orasului.
Regulamentul trebuie sa fie aprobat in Consiliul Local Timisoara si reprezinta o conditie obligatorie pentru organizarea licitatiei care sa stabileasca o noua societate de ecarisaj in capitala Banatului. Ionel Puscas, seful societatii Danyflor, care s-a ocupat pana acum cu serviciile de ecarisaj in Timisoara, este decis sa participe la licitatie.
DESCARCA DE AICI REGULAMENTUL!
CITESTE SI:
A inceput masacrul! Cati caini au fost omorati la Timisoara, in prima zi de eutanasieri?