TIMISOARA. Si-a inaintat demisia in urma cu cateva zile, iar de la finele lunii februarie paraseste definitiv Colterm. Desi pe picior de plecare, directorul demisionar Petre Nenu le transmite abonatilor ca nu ar ramane fara caldura si apa calda, chiar daca la 1 mai compania de termoficare va intra in faliment.
„Cu siguranta nu ar ramane (fara apa calda si caldura, n.r.), este obligatia municipalitatii sa duca mai departe termia in oras„, a spus Petre Nenu, directorul general demisionar al Colterm, la o dezbatere organizata de Federatia Asociatiilor de Locatari Timisoara.
El a dat drept exemplu situatia de la Iasi.
„Iasiul a functionat 7 ani in faliment. Nu inseamna ca e o chestie buna…„, a spus Petre Nenu care a subliniat si ca investitiile in derulare pentru inlocuirea conductelor nu inseamna ca sunt degeaba.
„In cel mai pesimist caz sau sa luam cazul altor orase in care compania veche a intrat in faliment, a venit o alta companie si a preluat-o. Din punctul meu de vedere, matematic, eu cred ca e mai costisitor sa faci acest pas cum a facut Oradea sau Arad, e mai costisitor sa faci pasul de a crea una, decat sa salvezi aceasta companie„, a adaugat directorul demisionar.
Colterm trebuie sa cumpere pana in 30 aprilie cele 227.000 de certificate de poluare aferente anului trecut, in valoare de aproximativ 22 de milioane de euro.
In controversatul proiect de buget pe 2023, administratia Fritz a prevazut 165 de milioane de lei pentru Colterm (aproximativ 33 de milioane de euro), reprezentand subventii si pierderi tehnologice, bani din care compania de termoficare ar trebui sa cumpere si certificatele, si carbune, si gaz pana in aprilie. Or, asta e aproape imposibil.
„Pentru mine este clar ca trebuie sa trecem peste acest pas: certificatele la 30 aprilie. Nu mai conteaza orice am facut in acesti doi ani daca nu trecem de acest 30 aprilie…. Nu avem banii, ca de aceea mi-am dat demisia„, a mai declarat Petre Nenu.
Directorul demisionar al Colterm recunoaste insa ca nu doar lipsa banilor pentru salvarea de la faliment a stat la baza deciziei sale de a pleca din companie in plina iarna.
„Motivul demisiei mele este riscul persoanei mele, deci riscul personal in aceasta problema (a certificatelor de poluare, n.r.). Pentru doua luni si 10 zile de directorat, in 2021, am fost chemat la DNA pentru… in rem… orice persoana care e chemata ca martor poate deveni acuzat. Si atunci am zis… ok, poate o sa fiu, poate nu o sa fiu, dar nu imi asum inca o data acelasi risc, fiind peste puterile mele, adica nu pot, cu tot ce stiu, cu tot ce am invatat sa rezolv aceasta problema eu si cu administratorul„, a mai precizat Petre Nenu.
Intrebat in ultimul ceas de unde ar putea veni ajutorul pentru Colterm, directorul general demisionar a spus: „In primul rand de la proprietarul companiei, care este Primaria Timisoara, si in al doilea rand, de la oricine altcineva care ne poate ajuta, adica: poate sa fie inclusiv furnizor cu care colaboram, dar nu ii poti cere 21 de milioane, nu le are. Poti sa ceri 100.000, 200.000, sa intarzii plata catre el, dar nu poti sa sustii… in orice scenariu, si am facut ceva scenarii (…) Exemplul Oradiei il vehiculează foarte multa lume, dar eu vorbesc doar de realitatea Colterm si parerea mea personala: Colterm ar fi mai ieftin de salvat decat sa il iei de la zero cu alte companii„, a mai spus Nenu.
Conform directorului general demisionar, in acest moment, la Colterm mai sunt in jur de 51.000 de abonati, familii, scoli, spitale si institutii.
Va reamintim, Colterm, prin administratorul judiciar a solicitat Primariei Timisoara bani pentru plata certificatelor de poluare, intrucat daca nu face achizitia, va incasa cea de-a treia amenda in urma careia compania ar putea intra in faliment.
In proiectul de buget pe 2023, administratia Fritz a prevazut 165 de milioane de lei, bani care insa nu ar ajunge si pentru cumpararea certificatelor EUA. Consilierii locali au solicitat o sedinta de urgenta in care sa analizeze situatia, iar aceasta se va desfasura in 7 februarie.