La Timisoara, Consiliul Local decide pretul care este facturat populatiei, dar in conditiile actuale, anunta viceprimarul Sorin Grindeanu, nu poate fi vorba de o majorare a acestui pret, deoarece populatia nu mai poate suporta inca o crestere a pretului.
„Eliminarea subventiei va insemna un suport financiar in plus pentru bugetul local de 19 milioane de lei. (…) Pentru scaderea costurilor de productie, astfel incat sa avem un pret real suportabil, premisele sunt bune. In primul rand, pretul de productie al gigacaloriei de 325 de lei sub cel mediu pe tara, care este de 500 de lei. Am obtinut o importanta finantare europeana, de 74 de milioane de euro cu care se face retehnologizarea Colterm din acest an, ceea ce ne va permite sa mentinem pretul actual”, a declarat Sorin Grindeanu.
Ca si subventie, Guvernul acorda societatilor de termoficare o suma pentru compensarea pretului neprevizionat la combustibili, de pana la 45% din pret. In 9 mai 2011, din aceasta subventie, Colterm mai are de incasat 56,4 milioane de lei de la Bucuresti. In aceeasi privinta, Consiliul Local subventioneaza Coltermul cu 32,78 de lei, ca diferenta dintre pretul de productie (325,82 lei) si pretul platit de timisoreni (252,17 lei), iar guvernul cu 40,87 de lei.
Cat trebuie sa primeasca Colterm?
Colterm mai are de primit de la Consiliul Local 44,4 milioane de lei. In total, societatea de termoficare are de incasat restante de subventii de la Guvern si de la bugetul local de 100,8 milioane de lei. Anul acesta, Colterm a primit 18 milioane de lei subventie de la CLT si 10 milioane de lei de la Guvern.
Municipalitatea se lauda si cu realizarea unei fabrici de valorificare energetica a deseurilor, ale carei demersuri sunt deja avansate. Aceasta fabrica, spune viceprimarul Sorin Grindeanu, va permite reducerea pretului de producator a gigacaloriei.