Desi legea divortului pe cale administrativa a intrat in vigoare inca din ianuarie, municipalitatea a reusit acum sa intocmeasca proiectul pentru acest tip de procedura si sa stabileasca o suma clara pentru taxa. Proiectul va intra in plenul din martie al Consiliului Local.
Asadar, casatoria se poate desface la primarie daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori in intretinere, rezultati din casatorie sau adoptati.
Noua procedura presupune efectuarea unor cheltuieli suplimentare consistente care cad in sarcina Directiei de Evidenta a Persoanelor din cadrul primariei. Astfel, functionarii spun ca inregistrarea cererilor de divort pe cale administrativa se face in registre cu regim special, ceea ce presupune costuri mai mari pentru tiparire. Si certificatele de divort trebuie tiparite, la fel ca si declaratiile pe care sotii urmeaza sa le completeze. Reprezentantii municipalitatii spun ca aceste costuri nu pot fi acoperite decat prin instituirea unei taxe speciale de 500 de lei. In plus, cuantumul taxelor speciale se stabileste anual, iar veniturile obtinute se utilizeaza integral pentru acoperirea cheltuielior efectuate pentru infiintarea serviciilor publice de interes local, precum si pentru finantarea cheltuielilor curente de intretinere.