Cu o suprafata agricola totala de aproape 700.000 de hectare si arabila de peste 530.000 de hectare, Timisul continua sa fie cel mai mare producator agricol, atat vegetal, cat si animal, inregistrand un efectiv de peste un milion de capete de ovine si suine si ocupand primul loc pe tara la efectivul de pasari sau stupine.
Potrivit liderului grupului de consilieri judeteni PDL, Tiberiu Lelescu, datele statistice arata ca cele mai drastice scumpiri au avut loc la cartofi si grau, respectiv, carne de bovina, porc si pasare.
‘Daca in ianuarie 2012 se cumpara 1 kg de carne de porc viu cu 5,64 lei, anul acesta, pentru aceeasi cantitate, timisenii trebuie sa scoata din buzunar 6,5 lei, in timp ce pentru 1 kg de carne de bovina vie trebuie sa platim astazi 6,03 lei, in comparatie cu 4,98 lei in 2012. Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni, in judetul Timis, este de 10 la suta.
<<Bucuria>> este si mai mare in apropierea sarbatorilor pascale. Pretul unui ou de gaina costa astazi 0,45 lei, in comparatie cu 0,35 lei in 2012, iar un kilogram de carne de miel viu oscileaza astazi intre 15 si 17 lei, comparativ cu 13 – 15 lei in 2012. Cu aceiasi bani, in Germania sau Franta se poate cumpara o cantitate dubla de alimente de baza. Romanul mananca din ce in ce mai scump si din ce in ce mai prost’, se arata intr-un comunicat al fostului sef al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Timis.