TIMISOARA. Tinerii fermieri care doresc sa solicite fonduri europene prin Masura 1.1.2. pentru a-si deschide propria afacere in agricultura se vad nevoiti, dupa publicarea noului Ghid al Solicitantului, sa faca dovada ca sunt membrii unui grup de producatori sau a unei cooperative agricole.
Apartenenta la una dintre cele doua forme de asociatii cu profil agricol nu este obligatorie, insa aduce puncte importante in contul cererilor ce se doresc eligibile. „Printre criteriile publicate in Ghidul Solicitantului sunt mentionate grupurile de producatori si cooperativele care sunt acceptate. Apartenenta solicitantilor la aceste grupuri nu este obligatorie, ci doar daca doresc sa acumuleze un punctaj superior si, in consecinta, sa-si sporeasca sansele de primi banii europeni”, spune purtatoarea de cuvant al Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Timis, Laura Marcu.
Iin ciuda acestei masuri – care este vazuta ca forma de ingradire a accesului la banii europeni, in conditiile in care punctajul maxim pe un proiect va fi aproape imposibil de realizat -, tot mai multi tineri din Timis au inceput sa-si intocmeasca dosarele cu cererile de finantare. “Pana in luna iunie, cand se depun cererile de finantare, sper sa-mi pun la punct planul de afaceri pentru a acumula cat mai multe UDE-uri. Ma gandesc la infiintarea unei ferme agricole complexe, in sat la bunicii mei, la Jabar, in care sa cresc animale, sa plantez legume si chiar sa seman cateva zeci de hectare cu cereale. Singura problema este legata de asocierea la un grup de producatori, dar sper sa o rezolv si pe asta”, spune Mircea Savu, un tanar in varsta de 27 de ani care doreste sa acceseze bani europeni pentru a-si infiinta o exploatatie agricola in comuna Boldur.
Pentru accesarea a 40.000 de euro, un proiect trebuie sa intruneasca 14 UDE
Conform datelor publicate pe site-ul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, urmatoarea sesiune de depunere a cererilor de finantare pe Masura 1.1.2. va fi in perioada 1-29 iunie, iar suma ce va fi alocata de institutiile europene este de 120.886.096 de euro. Daca luam in calcul ca finantarea maxima ce poate fi alocata pe un dosar este de 40.000 de euro, aceasta suma ar ajunge pentru implementarea a circa 3000 de proiecte.
“Este cea mai mare suma alocata pe Masura 1.1.2. pana in prezent, iar faptul ca nu este o cifra rotunda, ca pana acum, cand s-au pus la dispozitia solicitantilor 60 sau 80 de milioane de euro, ne face sa credem ca ne aflam in fata ultimei finantari de acest gen. Aceasta masura este cea mai avantajoasa pentruntineri din intreaga gama a APDRP. Daca celelalte masuri merg pe principiul rambursabilitatii, adica intai faci investitia cu bani proprii, iar apoi o parte din suma iti este returnata din fonduri europene, aici este vorba despre alocarea unei prime proportionale cu valoarea exploatatiei agricole. Este vorba despre un calcul prin care se determina numarul de UDE, adica unitati de dimensiune economica, in functie de structura activitatii si dimensiunea exploatatiei. Fiecare cultura vegetala are un numar de UDE, ca de exmplu graul – 0,174 UDE la hectar, porumbul – 0,241 UDE la hectar, in timp ce animale sunt mai bine cotate, respectiv bovinele de lapte – 0,881 UDE. Puii de carne sunt cotati cu 0,301 UDE pe suta de bucati. Dimensiunea ajutorului porneste de la 10.000 de euro, pentru 6 UDE, fiecare UDE adaugata in plus aducand cate 4000 de euro. Neacceptandu-se rotunjiri, inseamna ca pentru a accesa 40.000 de euro e nevoie de 14 UDE. Asta ar insemna circa 15 vaci cu lapte, sau 4600 de pui, sau 186 familii de albine, sau 80 de hectare cultivate cu grau sau alte culturi cerealiere”, ne-a explicat un specialist in accesarea de fonduri europene pe Masura 1.1.2.. In 2011, tinerii fermieri de pe raza Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 5 Vest Timisoara au depus 621 de proiecte, dintre care 512 au fost considerate eligibile.