TIMISOARA. Timisorenii au depanat amintiri, miercuri, la sediul Administratiei Bazinale de Apa Banat. Si-au amintit de vremurile in care Timisoara dadea tonul in domeniul de gospodarire a apelor, printr-un moment aniversar in care au celebrat 100 de ani de la infiintarea primului Departament de Ape din Romania, in 1913.
Zeci de pensionari, fosti angajati ai Administratiei Bazinale de Apa Banat, au devenit nostalgici si au vorbit despre momentele in care munca lor a fost pusa la incercare. Au prins mai multi ani de inundatii, iar implicarea lor a insemnat mai mult decat datorie pentru timisenii loviti de calamitatile naturale.
„Am invitat colegii pensionari, carora le datoram faptul ca ne aflam aici. Activitatea lor pe parcursul anilor a facut ca noi sa fim unde suntem. Acum avem 573 de angajati, la inceput erau peste 1.000”, ne-a declarat Luci Ervin, directorul Administratiei Bazinale de Apa Banat.
Ion Balu a fost vreme de 20 de ani seful Oficiului de Gospodarire a Apelor din Timisoara. Isi aminteste cu emotie toate cele 5 inundatii pe care le-a prins si crede ca, si acum, autoritatile locale si oamenii trebuie sa lucreze cot la cot cu gospodarii apelor.
„Am lucrat 20 de ani la Apele Banat. A fost focul care a creat o organizatie si o administratie deosebita care sta la baza actualelor forme administrative. In perioada anilor ’70-’80 s-au remarcat toate unitatile de ape din Banat. Timisoara a fost intotdeauna prima, pentru ca aici a fost vorba de vechea administratie, de scoala Politehnica de Hidrologie sau de Chimie care a stat la baza activitatilor de gospodarire a apelor. Dar laboratoarele au fost in teritoriu si in Caras-Severin a fost cel mai mare. Am prins cel putin 5 momente de calamitati naturale deosebite, care au produs victime omenesti. Dar nu se poate compara modul de interventie de atunci, cand lipseau diguri, cand lipsea o serie intreaga de lucrari sau se executau si veneau inundatiile si la daramau. Acum se lucreaza in spatele unor lucrari existente, este o dotare deosebita fata de ce o fost cu mult timp in urma. Este nevoie de educarea populatiei in primul rand, dar si a autoritatilor locale, care trebuie sa participe alaturi de gospodarii de ape. Capacitatea umana nu e suficienta la Directia de Ape”, ne-a dezvaluit Ion Balu, fost director al Oficiului de Gospodarire a Apelor.
Titu Bojin a condus vreme de cativa ani Directia Apelor Banat, asa cum se numea pe vremea lui. Le-a vorbit cu emotie fostilor colegi si crede ca „Apele” reprezinta acum armata Romaniei.
„La ora actuala, Apele au ramas singura armata disciplinata din Tara Romaneasca. Armata s-a cam dezbinat, CFR e pe cale de demolare, spre privatizare, raman Apele Romane. Mereu am sustinut ideea de a ramane Apele distincte, sa nu intre la deconcentrate, la institutiile regionalizate. Ar fi pacat sa treaca Apele la regiuni sau la judete. Am plecat de la muncitor aici, sunt convins ca sunteti multi care ati trecut prin viata fostelor unitati. Sa stiti ca functia la Consiliului Judetean Timis nu este una usoara, este o functie invidiata. Invidia, rautatile, problemele, miscarile din societate trebuie rezolvate”, le-a spus Titu Bojin celor adunati la sediul Administratiei Bazinale de Apa Banat.