TM2023: August si vacanta. Festival al lavandei, raliu, concerte si petreceri sau activitati pentru copii, in Timisoara Capitala Culturala Europeana
Redactie
E vacanță și mulți dintre noi se bucură deja de zilele libere, în locuri în care vă întoarceți mereu cu drag sau pe care abia acum le descoperiți. Pentru cei care încă sunt acasă, oferta săptămânii e un pic… toropită de căldură, dar tot putem găsi lucruri pe placul nostru.
In luna august vor și concerte, și petreceri si chiar și un raliu, pentru pasionații de cai putere. Iar în weekend, centrul Timișoarei se colorează în mov și se umple de parfum: are loc un festival la care lavanda este personajul principal. Puteți pune umărul la restaurarea unui monument istoric sau puteți culege… fân. Sinagoga din Cetate prinde culoare într-o expoziție-întoarcere acasă a unei timișorence plecate de șase decenii, iar la MV sci art natura face din nou spectacol.
Doar nu stați în casă: o simplă plimbare prin oraș vă poate da tot felul de idei faine. Și-ar fi păcat să nu profitați.
Evenimentele săptămânii
Această secțiune este dedicată evenimentelor din cadrul Programului Cultural TM2023.
10
AUG
Teatrul Valiza Roșie: zâmbete pentru copiii de toate vârstele, în Bastionul Theresia
10 august, ora 11
HEI – House of European Institutes, Bastion 1
Pentru prima dată de la inaugurare, HEI – House of European Institutes, noul centru multicultural al Timișoarei situat în Bastion, va găzdui o serie de activități pentru copii. Cei mici vor asista la spectacole de improvizație, glume de situație, jonglerii, creații din baloane, acrobație și teatru de obiecte și un atelier de grafică.
Teatrul Valiza Roșie este construit în jurul unui personaj clovn și se inspiră din tradiția teatrului de improvizație, Noului Circ și teatrului de obiecte. Spectacolele sale implică publicul de toate vârstele și folosește limbajul pantomimei. Atelierul de grafică va fi susținut de Kamila Pawłucka-Górecka, o artistă poloneză specializată în ilustrații de cărți pentru copii.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Sunteți invitați să dați o mână de ajutor, alături de meșteri dulgheri, la reconstituirea unor elemente arse din structura bisericii de la Povergina, folosind tehnici tradiționale de prelucrare a lemnului. Atelierele vor să contribuie la educarea publicului larg, în ceea ce privește componenta tehnică și constructivă a obiectivelor de patrimoniu din lemn.
Proiectul „Oglinda de lemn II” este desfășurat de Asociația Biserici Înlemnite și are drept scop promovarea patrimoniului cultural din lemn. Un alt obiectiv este medierea între actorii locali care doresc să se implice în procesul de documentare, promovare și protejare a bisericilor de lemn, pentru a păstra și valorifica moștenirea culturală din comunitățile lor.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Atelierele Lost Music #6: Rock în Timișoara anilor 80 – 90
Proiectul Lost Music propune o recuperare a istoriei muzicii timișorene din decadele 70, 80, 90 și 2000, prin ateliere, concerte, podcasturi și expoziții ce vor pune lumina pe oamenii, locurile și muzica acelor vremuri.
În 9 august vă întâlniți cu Emil Biebel și membrii trupei Abra, la o discuție despre anii ’80 și ce au însemnat aceștia în muzica rock din Timișoara. După discuție urmează un concert Abra. Tot în 9 august va avea loc și finisajul expoziției Lost Music: Muzica Mișcă.
Lost Music este un proiect organizat de Asociația Noi-Recreăm și implementat în parteneriat cu Muzicon.hub, cu sprijinul Faber, Ambasada și Viniloteca.
La MV sci-art, știință + artă = love
Știința și arta au multe lucruri în comun, deși, la prima vedere, ar părea că sunt (aproape) diametral opuse. La Timișoara, acest lucru este dovedit, de mai bine de un an, la MV sci-art, un spațiu generos al Universității Politehnica, în care sunt acasă, întotdeauna, și arta, și știința. Cele două își dau mâna foarte des și, din colaborarea lor, rezultă nu doar expoziții de artă contemporană, ci și un program amplu de conectare interdisciplinară pentru studenți și activități pentru copii.
Ce este MV sci-art, cu ce se ocupă, cum e relația dintre „geeks” și artă și cum poate fi ea înlesnită, cum pot fi atrași copiii spre arta contemporană – sunt doar câteva întrebări la care și-a găsit timp să răspundă Mirela Stoeac-Vlăduți, fondatoarea META Spațiu și MV sci-art. Interviul complet, AICI.
Calendar
Această secțiune cuprinde alte evenimente culturale desfășurate în Timișoara.
10
AUG
Rădăcini și reflecții
10 august, ora 18
Sinagoga din Cetate, strada Mărășești
Veronica Taussig s-a născut în 1948, la Timișoara, dar locuiește de decenii în Viena. A fost dintotdeauna interesată de artă și, după ce a împlinit 60 de ani, a debutat ea însăși ca artist. Ideea acestei expoziții a apărut după ce a vizitat Sinagoga din Cetate. S-a revăzut, copil fiind, alături de mama, bunica și străbunica ei și și-a spus că ar fi locul perfect pentru a avea o primă expoziție în Timișoara.
Expoziția dezvăluie parcursul artistic al artistei prin lumea fertilă a plantelor – o ipoteză pentru a construi o nouă realitate inspirată de natură. Lucrările transcend granițele peisajului tradițional, invitându-i pe privitori să pășească într-o lume alternativă de inversări ale elementelor naturale. Fiecare pânză e o invitație la o călătorie.
Ziua Internațională a Tineretului, într-un mediu incluziv, în conexiune cu diferitele comunități din oraș. În Parcul Central vor avea loc ateliere artistice, educaționale și experimentale. Fiecare zi se va încheia cu o serie de concerte, prietenoase cu persoanele cu dizabilități motorii, cel din 11 august fiind tradus în limbajul mimico-gestual.
Influențe & Mărturii – Spațiul multietnic din Timișoara
11 august, ora 19
Casa Tineretului, str. Arieș
Antonia Itineanț a intrat în echipa Unfold Motion și debutează cu proiectul „Confluențe”, o călătorie complexă prin straturile etnice care îmbogățesc spiritul orașului. Ea propune o întâlnire între minoritățile din Timișoara, prin dans, dialog, costume și tradiții.
Lavanda Fest te invită să cunoști producători de lavandă și artizani din toată țara. Va fi creat un „lan mov urban” plin de miresme. Vei găsi aici înghețată artizanală și macarons cu lavandă, cosmetice, aranjamente florale, flori, accesorii și haine din materiale naturale.