TM2023: Culoare, veselie si povesti. Iulie de Capitala Culturala Europeana la Timisoara
Redactie
Avem teatru de la Berlin, pe un text inspirat dintr-o autoare de Nobel, și avem un alt laureat de Nobel care ne va explica de unde apar și cum putem să supraviețuim crizelor financiare. Vom descoperi, la finele săptămânii, Timișoara așa cum n-am știut-o: prin poveștile oamenilor care au trăit aici, spuse, peste ani, de actorii Teatrului German de Stat.
Timișoara devine și capitala mondială a folclorului, grație unui festival care, din 1990 încoace, pune capitala Banatului pe harta evenimentelor desfășurate sub patronaj UNESCO. Ne pregătim de Ceau, Cinema!, care ne va umple serile de povești nu peste mult timp.
Și dați o fugă în Fabric: Piața Traian devine scena unor întâmplări faine, cu muzică, ateliere și surprize. Dacă tot sunteți acolo, încercați și un spectacol la Teatrul Basca, a cărui stagiune de vară începe în weekend. Cum spunem de fiecare dată: doar ieșiți din casă. În oraș se întâmplă lucruri pe care ar fi păcat să le ratați.
Evenimentele săptămânii
Această secțiune este dedicată evenimentelor din cadrul Programului Cultural TM2023.
07
IUL
„Erinnerung eines Mädchen / A Girls Story”, de la Schaubühne, la Timișoara
7 iulie, ora 19 Teatrul Național Timișoara, str. Mărășești
Pe scena Teatrului Național va putea fi văzut vineri, 7 iulie, spectacolul „Erinnerung eines Mädchen / A Girls Story”, adaptare după un roman al lui Annie Ernaux, laureată a Premiului Nobel pentru literatură în anul 2022. Spectacolul vine de la Schaubühne am Lehniner Platz. Condus, din 1999, de regizorul Thomas Ostermeier, Schaubühne este un teatru de atitudine socio-politică, caracterizat de diversitatea manifestelor estetice și stilistice ale regizorilor care montează aici.
„Erinnerung eines Mädchen / A Girls Story” pleacă de la romanul lui Annie Ernaux, o voce puternică a literaturii sociale și a feminismului. Actrița Veronika Bachfischer și regizoarea Sarah Kohm recuperează, într-un monolog de mare intensitate, povestea tinerei Annie, într-un balans delicat între istoria personală și cea a epocii.
Spectacolul este prezentat în cadrul Anotimpurilor FEST-FDR, parte din traseul Vocile orașului / Atelierul Identitate, cuprins în Programul Cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.
7-8-9 iulie, ora 19,30 Teatrul German de Stat, str. Alba Iulia
În acest tur al orașului, ghidat de actorii de la TGST, veți întâlni personalități din diferite epoci ale istoriei Timișoarei, despre care veți afla detalii necunoscute și neobișnuite, atât din viețile lor, cât și din istoria orașului.
Timișoara, primul oraș iluminat electric din Europa, își propune să lumineze, prin sine, România, o țară dunăreană, cu autenticitatea sa proaspătă și cu farmecul său imprevizibil. Timișoara, cel mai vestic oraș al României, în calitatea sa de Capitală Europeană a Culturii în 2023, are în spate secole de istorie, de evenimente importante la nivel european, iar străzile, piețele și clădirile sale sunt locuri ale memoriei, încărcate de poveștile imigranților, emigranților și locuitorilor săi. Felul în care arta, cultura și educația pot modela un loc este evidențiat cu atât mai clar de proiectul „Destine dunărene”. Turul este în limba germană, cu traducere simultană în română și engleză.
Distribuția: Bülent Özdil, Richard Hladik, Radu Brănici, Simona Vintilă, Aida Olaru, Daniela Török, Yannick Becker, Enikő Blénessy Text & concept: Andrea Wolfer, Swantje Volkmann Regie: Olga Török Asistență de regie: Daniel Ghidel Machiaj: Bojita Ilici Vorbire scenică: Ulrike Schulze (a.G.) Regie tehnică: Costinel Stănescu
Festivalul Inimilor revine cu ediția numărul 32 și cu mult îndrăgita paradă a portului popular. Vor fi spectacole în Parcul Rozelor, dar artiștii vor ajunge și în cartiere.Vor fi, în total, 32 de ansambluri, din 13 țări, de pe patru continente. În afară de grupuri din Italia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia, Georgia și România, țări care au participat și la ediția precedentă, în 2023 vin la Timișoara și ansambluri folclorice din Spania, Turcia, China, Panama, Tahiti și Republica Moldova.
Parada portului popular va avea loc joi, 6 iulie, de la ora 18, pe traseul Piața Libertății – Operă – Catedrală – Parcul Rozelor. Deschiderea oficială a festivalului este programată în aceeași zi, la ora 18,30, în Parcul Rozelor. În fiecare seară, în Parcul Rozelor, vor fi spectacole cu ansamblurile invitate.
Duminică, 9 iulie, Festivalul Inimilor ajunge în parohiile Iosefin, Fabric Vest și Viile Fabric, unde vor avea loc scurte reprezentații de coregrafie folclorică internațională.
Minitremu Art Camp #8
Tabăra este destinată elevilor și studenților din primii ani de facultate. Este un pretext pentru ca ei să vorbească, prin artă, despre teme actuale din societatea contemporană. Totul se desfășoară într-o atmosferă relaxată, în care sunt încurajate deschiderea și observația critică, dezbaterea și reflexia artistică de orice fel.
Ediția Minitremu Art Camp #8 are ca tematică „Natura” din perspectiva environmental humanities. Atelierele sunt susținute de Irina Gheorghe, Ana Kun & Noemi Hügel, Alexandru Ciobotă & Raluca Rusu (Studio Peisaj) și Andrei Becheru, cu participarea Arhivei de Sunet. Pe lângă ateliere, sunt organizate din timp sau spontan, vizite și tururi ghidate în expoziții, vizionare de filme, DIY-party, zile de relaxare, alte întâlniri în contextul Timișoara 2023 – Capitala Europeană a Culturii.
Contextul taberei va fi dat de expoziția „Acum, imboldul este să trăim” ediția Timișoara, organizată în cadrul proiectului C4R (Cultures for Resilience [Cultură pentru reziliență]), de către tranzit.ro, în colaborare cu Atelier d’Architecture Autogérée (FR), Casco Art Institute (NL), Nethood (CH) și în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România.
Calendar
Această secțiune cuprinde alte evenimente culturale desfășurate în Timișoara.
05
IUL
Expoziție aniversară Ceau, Cinema!
5 iulie, ora 18 Casa Artelor, str. A. Pacha
Expoziția dedicată istoriei Ceau, Cinema! va fi deschisă oficial în prezența unora dintre artiștii expuși, a echipei festivalului și a unor invitați speciali (precum lubenița la pahar), chiar în locul unde a început evenimentul în 2014, la Casa Artelor. Vor putea fi văzute, pentru prima dată la un loc, afișe, lucrări de artă, fotografii, clipuri, trofee și obiecte inedite.
Conferință Eric Maskin, laureat al Premiului Nobel
6 iulie, ora 18 Universitatea de Vest, bd. V. Pârvan
Economistul Eric Maskin, laureat al Premiului Nobel în 2007, va susține o conferință cu titlul „Financial crises: why they happen and what to do about them”, moderată de redactorul-șef al publicației Forbes România, Ionuț Bonoiu, o voce importantă a presei din domeniul analizei financiare și economice, publicist cu vizibilitate al mediului public românesc.
Expoziția „Semne” (re)aduce în prim-plan o serie de sculpturi și desene ce au ca simbol semnele lui Ștefan Călărășanu. Evenimentul, organizat de Casa Artelor, face parte din seria „Amintiri necesare”, care spune poveștile artiștilor timișoreni plecați prea devreme dintre noi. Cuvântul de deschidere va fi rostit de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
În 7 și 8 iulie, PeriFEERIA va învălui Piața Traian într-o atmosferă de basm, visare și de frumos. Veți putea redescoperi farmecul cartierului Fabric prin sculpturi mărețe din lemn reciclat, elemente vizuale cutting-edge și realitate augmentată. În plus, o să vă puteți delecta cu bunătățile culinare și ospitalitatea deja cunoscută a Negustorilor de Traian.
Expoziția „Mirare și reverență pentru lumea naturală” pune întrebări, oferind critică pozitivă asupra modului în care ar trebui să ne comportăm cu semenii noștri non-umani. Ea își propune să atragă atenția asupra distrugerii ecosistemului, de la nivelul micro la cel macro, și oferă o serie de posibile instrucțiuni despre cum ne putem percepe propriile realități.
Spectacolul „Casa cu maimuțe” explorează diverse poveşti ale Fabricului, pornind de la legende urbane, dar și de la materiale documentare şi de arhivă. Având ca fundal clădirile istorice ale cartierului, în special Palatul Ştefania, cunoscut drept „casa cu maimuţe” datorită celor patru statui de pe faţadă, spectacolul se axează relaţia dintre indivizi şi relaţia lor cu istoria.