TM2023: Evenimente culturale pe alese, la inceput de decembrie, la Timisoara
Bianca Dichis
În această săptămână, în program sunt filme, concerte, petreceri, conferințe, inclusiv cu o laureată de Premiu Nobel. Avem o premieră la Teatrul Național și reluarea unui spectacol foarte îndrăgit la Teatrul German. Îl veți putea vedea pe Napoleon, în viziunea lui Ridley Scott, dar veți putea (re)descoperi și de ce Andrei Ujică e atât de apreciat în lumea filmului.
La început de decembrie vin să ne cânte Jessie J, Roisin Murphy, Katie Melua și Delia. Programul weekendului de închidere începe să se contureze frumos și poate fi citit AICI, pe măsură ce sunt puse la punct toate detaliile.
Iar dacă n-ați văzut niciodată pe ecran mare „Casablanca”, poate acum e momentul să vă reîntâlniți cu Ilsa Lund și Rick Blaine. Fiindcă, nu-i așa, din toate localurile cu gin din toate orașele din lume, ea trebuia să intre într-al lui.
Evenimentele săptămânii
Această secțiune este dedicată evenimentelor din cadrul Programului Cultural TM2023.
22
NOV
Retrospectivă Andrei Ujică
22 – 25 noiembrie
Cinema Victoria & UVT
Retrospectiva Andrei Ujică este un moment simbolic în contextul TM 2023, celebrând contribuția remarcabilă a unui artist timișorean cu anvergură europeană. Scriitor și regizor român emigrat în Germania în 1981, Andrei Ujică a avut o carieră de mai mulți ani ca profesor la Academia de Teatru și Film din Karlsruhe. Este regizorul timișorean cu cea mai semnificativă carieră internațională, având filme premiate la festivaluri de prestigiu din întreaga lume, fiind subiect de analiză pentru unii dintre cei mai notabili critici de film.
Retrospectiva de la Timișoara nu se rezumă doar la o privire în trecut, ci oferă oportunitatea de reflecție, cu participarea unor critici de film din Franța și România: Antoine de Baecque, Alice Leroy și Andrei Gorzo.
Încă un Nobel la Timișoara. Întâlnire cu Nadia Murad
23 noiembrie, ora 18:00
Aula Magna a UVT, bd. V. Pârvan
Nadia Murad, născută în 1993 la Kocho, în Irak, este, din 2016, primul Ambasador ONU al Bunăvoinței pentru Demnitatea Supraviețuitorilor Traficului de Ființe Umane. Pe când avea 19 ani, Nadia a fost răpită de Statul Islamic în nordul Irakului, alături de aproape 7.000 de femei și copii. Timp de trei luni, a trăit în captivitate și a fost supusă abuzurilor. A reușit, în cele din urmă, să scape, iar ulterior a ajuns în Germania, unde a început lupta ei pentru drepturile omului. Nadia Murad s-a dedicat cauzei refugiaților, evidențiind situația dificilă a acesteia, în special sclavia sexuală și traficul de femei și copii subjugați de Statul Islamic.
În 2018, Nadia Murad a primit Premiul Nobel pentru Pace, la care mai fusese nominalizată încă o dată anterior. Sunteți așteptați la Universitatea de Vest, pentru a-i asculta povestea și pentru a-i onora curajul și angajamentul. Tema conferinței pe care o va susține Nadia Murad la Timișoara este „Personal Journeys, Audacious Actions and Global Impact”.
Târgul de Crăciun de la Timișoara va avea loc în perioada 26 noiembrie 2023 – 7 ianuarie 2024. Pe platoul din fața Operei au fost montate deja cupola luminoasă și bradul de Crăciun. În Piața Victoriei este ridicată și roata panoramică, în același loc ca anul trecut. Patinoarul a fost „așternut” în Piața Libertății și, în premieră, în acest an va fi integrată în decorul festiv și Piața Sf. Gheorghe.
Duminică, 26 noiembrie, va fi aprins iluminatul de sărbătoare și va fi deschis oficial Târgul de Crăciun. Potrivit primăriei, orașul va fi împodobit cu peste un milion de leduri, montate în piețele din zona centrală și din cartiere, în parcuri și pe drumurile intens circulate. Vor fi împodobite fântânile de la Punctele Cardinale, din Parcul Dacia și din intersecția Pestalozzi – Corneliu Coposu.
Târgul de Crăciun se va deschide cu un spectacol ai cărui protagoniști vor fi Alina Sorescu și tinerii dansatori de la Clubul de dans sportiv Magnum Team.
„Adevărul”, de Florian Zeller, văzut de Radu Iacoban
„Adevărul” este, înainte de orice, o poveste despre minciună. Florian Zeller, autorul piesei, a ales să vorbească despre situații de viață cel mai adesea incomode, folosind instrumentele comediei, ale replicii scânteietoare și ale falselor clișee. Este o poveste foarte simplă despre un infidel într-o lume de infideli, despre un mincinos într-o lume de mincinoși.
Florian Zeller (n.1979) a debutat pe scena literară franceză la doar 22 de ani, cu romanul „Neiges artificielles”. Începe să scrie teatru și devine celebru cu trilogia Mama, Tatăl și Fiul. Cele trei texte sunt montate pe numeroase scene, depășind granițele Europei, iar ultimele două sunt ulterior ecranizate. Obține recunoașterea internațională cu „Tatăl”, care, în formula sa cinematografică, avându-l pe Anthony Hopkins în rolul principal, câștigă premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu, premiul César pentru cel mai bun film străin, premiul Bafta și premiul Goya.
„Adevărul” este cea de-a șasea piesă scrisă de Florian Zeller. Spectacolul de la Teatrul Național Timișoara este montat de Radu Iacoban și îi are în distribuție pe Matei Chioariu (Michel), Alina Ilea (Laurence), Romeo Ioan (Paul) și Cristina König (Alice).
Calendar
Această secțiune cuprinde alte evenimente culturale desfășurate în Timișoara.
22
NOV
Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită
22 noiembrie, ora 18
Muzeul Național al Banatului
Francesc Miralles a publicat, împreună cu Héctor García (Kirai), a publicat numeroase bestselleruri, între care „Ikigai: Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită”, „Metoda ikigai: Secrete japoneze pentru a-ți descoperi adevărata pasiune și a-ți atinge țelurile în viață” și „Ichigo-ichie: Arta japoneză de a te bucura de fiecare clipă”. Tema întâlnirii pornește, deci, de la subiectul cărților din seria Ikigai.
Teatrul German reia unul dintre cele mai iubite spectacole din repertoriul său. „Ținuturile joase”, adaptat în 2012 de Niky Wolcz, Valerie Seufert și Ulla Wolcz după volumul de povestiri al Hertei Müller, revine cu două reprezentații. Volumul descrie viața unui sat din Banatul șvăbesc din perspectiva unui copil, care trăiește lumea ca pe o folie în spatele căreia se ascund cruzime, aderență încăpățânată la valorile tradiționale și simpatie pentru naziști.
Mai multe detalii
24
NOV
TedEx Aristide Demetriade – Firestarters
24 noiembrie, ora 10
Venue, str. Divizia 9 Cavalerie
Drumul scânteilor de foc / Firestarters este tema primului eveniment TEDx organizat în Timișoara, după cinci ani. Ce vei descoperi dacă participi? Printre altele, un dialog live între om și robotul de tip social, cum poate fi storytellingul o soluție pentru captarea atenției publicului, cum se transformă apa sărată în apă potabilă prin tehnici specifice ingineriei navale și cum se aplică acest procedeu în satele din România sau rolul tehnologiei pentru a evita să devenim pacienți și să intrăm în mentalitatea de pacient.
24 noiembrie, ora 19
Filarmonica Banatul, bd. CD Loga 2
Concertul simfonic de vineri seară este dedicat memoriei mitropolitului Nicolae Corneanu. Orchestra Filarmonicii Banatul Timișoara va interpreta în deschidere Simfonia nr. 5, p. IV, Adagietto de G. Mahler. În program urmează Concertul pentru fagot și orchestră în si bemol major, K. 191 de W. A. Mozart, care îl va avea solist pe fagotistul Constantin Barcov. Concertul se încheie cu Simfonia nr. 1 în re major, D. 82 de F. Schubert. Dirijorul concertului va fi maestrul Radu Popa.
Muzeul Apei vă invită să descoperiți legătura specială a Timișoarei cu apa, într-o serie de trei tururi ghidate care explorează repere importante pe drumul apei prin oraș de-a lungul istoriei. Turul pornește din Iosefin, cartier a cărui dezvoltare a fost legată de canalul Bega, trecând prin Fabric, unde apa a fost pusă în mișcare la prima hidrocentrală din România. și se termină la Muzeul Apei, care marchează succesul alimentării cu apă și prima stație de tratare a apei.
Lost Tapes 3 – Muzica pierdută și regăsită a anilor ‘80
25 noiembrie, ora 20
Casa Tineretului, str. Arieș
Recuperea unei bucăți marcante a istoriei muzicale timișorene continuă prin cea de-a treia ediție Lost Tapes, cu decada anilor ‘80. Proiectul scoate la iveală frânturi din rock-ul original al Timișoarei, mișcarea rock din anii ‘80 fiind o expresie a rezistenței împotriva regimului comunist. Muzica era un vehicul fundamental al schimbării, cu o sonoritate conectată la multiculturalitatea zonei, care funcționa ca un vector esențial de expresie artistică.