TM2023: Festivaluri si alte lucruri de facut in Timisoara Capitala Culturala, la final de august
Redactie
Avem zile de festival, la Timisoara, in ultima parte a lunii august, unul de muzica clasica,dar și pe cel de operă și operetă în aer liber, în Parcul Rozelor.
Teatrul Național deschide stagiunea cu un spectacol-coproducție realizat alături de artiști din Austria și Luxemburg. Sunt expoziții, ateliere și conferințe. Sunt petreceri și se redeschide unul dintre localurile cu poveste ale Timișoarei.
Se întâmplă lucruri și, pentru a vă decide dacă vă plac sau nu, condiția e una singură: să ieșiți din case, pentru a le descoperi. Iar în drum spre ele, sigur o să mai găsiți ceva de făcut.
Evenimentele săptămânii
Această secțiune este dedicată evenimentelor din cadrul Programului Cultural TM2023.
21
AUG
Eufonia Festival: Music for All
21 august – 8 septembrie
Județele Timiș și Arad
Muzica este pentru toți. Este ideea de la care pleacă, și în acest an, Eufonia Festival, eveniment ajuns la ediția a șasea. Festivalul este structurat pe două capitole: Eufonia Masterclass și Eufonia Baroque Academy. Vor cânta artiști din Australia, Coreea de Sud, Spania, Elveția, Taiwan, Germania, Franța, Cehia, Olanda și România, muzicieni care au urcat pe unele dintre cele mai mari scene ale lumii.
Muzicienii vor fi aproape și de oamenii care nu au întotdeauna acces la cultură. În prima parte a festivalului, vor avea loc patru concerte sociale, la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, Centrul Medical „Cristian Șerban” Buziaș, Penitenciarul Timișoara și Spitalul Județean. În partea a doua a festivalului, muzica ajunge la vârstnicii de la Căminul „Adam Müller Guttenbrunn” și la copiii cu dizabilități de la Centrul „Podul Lung”.
Eufonia este primul festival din România care integrează muzicoterapia în programul său. În acest an, muzicoterapeutul Angelica Postu va susține o conferință pe tema „Anxietatea vs. psihologia pozitivă”.
Union Place, deschidere specială de stagiune la Teatrul Național
La mijlocul anului dedicat Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii și în deschiderea stagiunii 2023-2024, Teatrul Național Timișoara invită publicul la un eveniment european prin excelență: spectacolul „Union Place”. Acesta a fost creat într-un proiect care aduce împreună trei teatre europene, în calitate de coproducători: Schauspielhaus Salzburg (Austria), Teatrul Național din Timișoara și Théâtre d’Esch din Esch-sur-Alzette (Luxemburg).
Fire nevăzute care ne unesc, dincolo de culturile si identitățile noastre. Istorii de viață în care ne recunoaștem cu toții pot fi descoperite într-un text-sinteză a Europei noastre imaginat de Elise Wilk și transpus scenic de regizorul Alexandru Weinberger-Bara.
Vor fi patru reprezentații, de vineri, 25 august, până luni, 28 august, la Sala 2.
Festivalul va fi deschis vineri, 25 august, la ora 20,30, cu opera „Aida”, de Giuseppe Verdi. În cea de-a doua seară, sâmbătă, 26 august, la ora 20,30, va fi opereta „Văduva veselă”, de Franz Lehár, iar opera „La Traviata”, de Giuseppe Verdi, este spectacolul de închidere.
Toate spectacolele sunt realizate cu participarea orchestrei, corului și ansamblului de balet ale Operei Naționale Române din Timișoara. Intrarea la toate evenimentele este liberă. În caz de vreme rea, acestea vor avea loc în sala Operei.
Calendar
Această secțiune cuprinde alte evenimente culturale desfășurate în Timișoara.
23
AUG
Remembering Oscar – „Totul e regie, bătrâne!”
23 august, ora 18
Ambasada, str. Peneș Curcanul 5
Zece ani de la plecarea lui Oscar Berger, unul dintre ultimii mari boemi ai Timișoarei, regizor, cineast, director al ziarului Timișoara și jurnalist.
Va fi lansată cartea „Totul e regie, bătrâne! Crâmpeie din minunata (dar trista) viață și haioasele (dar utilele) învățături ale lui Oscar Berger, după o experiență de peste douăzeci de ani în Occident”, scrisă de Flavius Boncea, și va fi „trasă” și o ediție specială a ziarului „Timișoara”.
24 august, ora 19
Casa Artelor. str. Augustin Pacha
GenF este o organizație feministă non-profit care își propune, prin evenimentele organizate, să ofere o platformă tinerilor în căutare de expunere. „Dezordonat” este o expoziție colectivă care reunește lucrările mai multor artiști aflați la început de drum. Sunt realizate în mai multe tehnici, au stiluri diferite și abordează arta în moduri distincte, dar au în comun talentul și inventivitatea creatorilor. Vernisajul va fi însoțit de o lectură live de poezie.
25 august, ora 12
Grătarul cu ștaif, str. Matei Corvin
Un nou eveniment, în cadrul seriei Lecturile Culinaria Banatica. Oana Irina Coantă și Cosmin Dragomir vor vorbi despre fascinanta temă a identității culinare locale. De la tradițional la modern, amestecuri culturale și provocări – toate vor fi discutate într-un dialog animat și informativ. Moderatorul Caius Merșa va ghida discuția către subiecte intrigante legate de tradițiile și evoluția bucătăriei locale.
25 august, ora 18
Kunsthalle Bega, str. Circumvalațiunii 10
Ce rămâne după artă? Nu este o întrebare filosofică, ci una cât se poate de materială: ce rămâne efectiv după ce instalațiile in situ și-au îndeplinit ciclul de viață? Kunsthalle Bega și Pepe Peralta Guerrero vă propun atelierul „Recycled Ghost”, care are ca punct de plecare lucrarea Ghost Geometry, a lui Cristian Rusu. Lucrarea din grinzi uriașe de polistiren va primi o nouă viață prin reimaginare și reinterpretare.
26 august, ora 11
Observatorul Seismologic, str. Glad 59
Orașul este o multitudine de lucruri cu care construim legături emoționale, de care ne atașăm, adesea fără să ne dăm seama. Într-un proces de distrugere creativă, pornind de la fotografii ale locurilor dragi, atelierul „Reconstruiri urbane emoționale” e o modalitate de a experimenta altfel spațiile în care trăim și a ne da seama care sunt elementele cheie ce le fac de neînlocuit pentru fiecare dintre noi.
Finisaj expoziție UNTITLED. SCULPTURE after SCULPTURE
26 august, ora 14
Cazarma U, Piața Mărăști
Cazarma U a găzduit o expoziția de sculptură sârbă, curatoriată de Sava Stepanov, oferind vizitatorilor ocazia de a descoperi evoluția sculpturii sârbe de la începutul acestui secol, sub semnătura a 25 de artiști. La finisaj va avea loc lansarea catalogului expoziției, iar Sorina Jecza, președintele Fundației Triade, va modera o discuție liberă cu Sava Stepanov, alături de Branislav Nikolić și Aleksandar Stanojević Kempa, doi dintre artiștii prezenți în expoziție.