TM2023: Multe filme si mult teatru, la inceput de decembrie. Programul evenimentelor culturale din Timisoara
Bianca Dichis
In ultima saptamana dinaintea inchiderii oficiale a anului Capitalei Culturale, la Timisoara va avea loc un festival de filme horror & fantasy, cu multe premiere, o retrospectivă Marguerite Duras sau o zi la cinema dedicată persoanelor cu dizabilități. Sunt multe spectacole de teatru, mai ales din zona independentă, și vă puteți întâlni, de 1 Decembrie, cu un pic de Caragiale.
De Ziua Națională și în weekend, în centrul Timișoarei, avem Cobzality, dar și Surorile Osoianu și Lupii lui Calancea. Sunt și câteva concerte, și ceva petreceri, și sunt ultimele zile în care mai e deschisă Cazarma U. În plus „bufnițele” împlinesc șapte ani și-l aduc la Timișoara pe cel mai cunoscut librar scoțian.
Alegeți ce vi se potrivește, bucurați-vă de ce vi se întâmplă și nu uitați că, săptămâna viitoare, ne așteaptă zile pline de evenimente.
Evenimentele săptămânii
Această secțiune este dedicată evenimentelor din cadrul Programului Cultural TM2023.
29
NOV
Dracula TiMes, călătorie în lumea fanteziei
29 noiembrie – 3 decembrie
Cinema Timiș & Faber
Dracula TiMes are loc în premieră la Timișoara, fiind creația celor care au inițiat Dracula Film Festival de la Braşov, eveniment deja cunoscut în plan internaţional și ajuns la a XI-a ediţie. Vor fi proiecții de filme fantasy, horror și thriller, expoziții de artă postmodernistă, cineconcerte, competiții de scurtmetraje și lungmetraje, Dracula Digital, premiere și avanpremiere naționale.
Veți putea vedea atât „Dracula”, filmul din 1931 cu Bela Lugosi în rolul titular, cât și mult așteptatul Poor Creatures / Sărmane creaturi, câștigătorul Leului de Aur, de la Festivalul de Film de la Veneția. Sunt însă multe-multe alte tentații, așa că, dacă sunteți un fan al genului horror, veți avea o săptămână foarte plină. Proiecțiile sunt fie la Cinema Timiș, fie la Faber, iar invitatul special al festivalului este scriitorul și cineastul Dacre Stoker, stră-strănepotul lui Bram Stoker, autorul romanului „Dracula”.
Retrospectiva este dedicată uneia dintre cele mai influente romanciere franceze a secolului al XX-lea și mai puțin cunoscutei cineaste Marguerite Duras. Întinsă pe genuri precum melodrama, comedia sau filmul-eseu, opera lui Duras explorează intersecțiile și distanțele dintre film, literatură și muzică și abordează atât viețile interioare ale protagonistelor ei, cât și teme cu largă rezonanță precum relațiile dintre clasele sociale, obsesiile amoroase, nebunia, infidelitatea sau înaintarea în vârstă.
Filmele semnate Marguerite Duras deschid mereu noi posibilități de interpretare a experienței din sala de cinema și a relației text-imagine-sunet. După proiecții, spectatorul rămâne cu o nouă percepție asupra artei cinematografice și va înțelege filmul ca pe mediu care poate spune mai multe povești simultan, apelând la limbaje diferite.
Extra info evenimente (sectiunea poate fi ascunsa)
Caleido: teatru, performance, dialog
Festivalul de arte performative Caleido, ajuns la ediția a cincea, are loc în premieră la Timișoara. Timp de cinci zile, vor avea loc 20 de spectacole de teatru, dans, performance din România și din Norvegia, cinci dezbateri și două ateliere de dans. Accesul la toate evenimentele din cadrul Caleido este liber.
Festivalul Caleido s-a dezvoltat ca o platformă a dialogului intercultural, cu mize în dezbaterea constructivă de idei, în educația culturală și în pluralitatea vocilor artistice. Promovând valori precum diversitatea, empatia și nonconformismul, sondând problematici sociale și culturale actuale, Caleido și-a propus să construiască, pentru artiști și public deopotrivă, spații deschise și diverse.
Victoria pentru toți
În 3 Decembrie, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, Cinema Victoria a pregătit un program special, gândit pentru toți. Sunt trei filme care se adresează deopotrivă publicului larg și diferitelor grupuri de persoane cu altfel de abilități: nevăzătorii, persoane surde sau cu deficiențe de auz, persoane cu dizabilități motorii sau intelectuale.
Unul dintre filme este documentarul-portret „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, care, cu această ocazie, va fi accesibilizat și pentru nevăzători.
Calendar
Această secțiune cuprinde alte evenimente culturale desfășurate în Timișoara.
28
NOV
Ethnic Love Mix vol. 12
28 noiembrie, ora 19
Cinema Victoria, str. C. Porumbescu
De sute de ani, în zona Timișului și a Banatului trăiesc pașnic, alături de români, multe alte etnii. Aceasta este povestea lor – primul spectacol Remix ID care strânge laolaltă materialul documentat mai bine de cinci ani de la toate comunitățile etnice din zona Timișului. Spectacolul îmbină coregrafia folclorică și cea contemporană, vizualuri grafice moderne si mărturii documentare, muzica tradițională cu sunete electronice.
29 noiembrie, ora 19
Teatrul Maghiar, str. Alba Iulia
Rezultat al Laboratorului de introspecție teatrală condus de regizorul Kocsárdi Levente, spectacolul „Eréndira & bună-sa/replayed”, inspirat de opera scriitorului Gabriel García Márquez, este a patra versiune scenică în programul companiei independente Arte-Factum. Spectacolul de miercuri seară, din sala Studio, îi are în distribuție pe actorii Aida Olaru, Iulia Ioana, Teodor Cauș, Bàlint Előd, Flavius Ichim, Bogdan Alexandru Popescu.
Tehnic supracalificată, trupa Pero Defformero revine in Timișoara. Din păcate, au și un album nou. Aceasta va fi o seară de risipire fără sens a talentului, dar cu multă distracție. Lăsând gluma la o parte, trupa înființată în 1993, la Novi Sad, la inițiativa chitaristului Saša Friš, sărbătorește 30 de ani de activitate. Din trupă Goran “Biške” Biševac – voce, Saša Friš – chitara, András Ispán – chitară bas, Luka Jelisavčić – tobe.
Ansa și Holappa, doi oameni singuratici, se întâlnesc din întâmplare într-o noapte pe străzile din Helsinki și încearcă să își găsească prima, singura, ba chiar ultima dragoste a vieții lor. Drumul lor înspre acest țel măreț este amenințat de dependența de alcool a lui Holappa, de numere de telefon pierdute, dar și de faptul că nu își cunosc numele sau adresele. Filmul lui Aki Kaurismäki a primit Premiul Juriului la Cannes, în 2023.
În urmă cu 85 de ani, două grenade de mână au explodat în sala de spectacole a teatrului din Timișoara în timpul unei reprezentații a cântăreței evreico-bucovinene Sidy Thal și a ansamblului său. În urma atentatului antisemit, comis de Garda de Fier, au murit patru oameni, iar 72 au fost răniți. Evenimentul, puțin cunoscut în Timișoara, a devenit subiectul de la care a pornit o piesă documentară.
4 decembrie, ora 18
Librăria La Două Bufnițe, str. M. Corvin
Într-o casă în stil georgian, plină de cărți și condusă de un motan, Shaun Bythell veghează cel mai mare anticariat din Scoția. El este și șef, și angajat, dar și coleg al unor librari țăcăniți, arhivar și colecționar. Viața lui se întâmplă între cumpărat cărți, taclale cu clienți și notele zilnice de jurnal, provocate de întrebările și comentariile cititorilor.