TM2023: Teatru, vaporas sau concert? Septembrie cu de toate
Redactie
Luați un creion sau deschideți calendarele de la telefoane sau laptopuri: doar așa veți putea să vă faceți un program coerent. Și în această săptămână va trebui să faceți slalom printre întâmplări culturale, de toate felurile și pentru toate gusturile. Eurothalia, festivalul organizat de Teatrul German, aduce la Timișoara spectacole din toată Europa, unul mai interesant ca altul, în care veți putea vedea roboți, dar și marionete uriașe.
În weekend puteți merge cu vaporașul Pelicanul până în Serbia, fiind astfel martorii unei premiere. De miercuri încolo, centrul Timișoarei va fi gazda Zilelor Culturale Maghiare, un eveiment care are deja tradiție și zvâc, așa că pregătiți-vă pentru lucruri faine. Și, evident.. gustoase.
Sunt și filme, este și festivalul Sabotage, und arta și știința se joacă iar împreună, iar garnizoana din Piața Libertății redevine spațiu expozițional. Sunt și petreceri, și jazz, și muzică de fanfară și multe altele. Se deschide și stagiunea Operei.
Deci… nu stați în casă! În Timișoara chiar se întâmplă lucruri. Trebuie doar să fiți dispuși să le vedeți.
Evenimentele săptămânii
Această secțiune este dedicată evenimentelor din cadrul Programului Cultural TM2023.
20
SEP
Eurothalia: perspective asupra lumii, pentru mici și mari
20 – 30 septembrie
Trupe din zece țări și 11 zile de spectacole, la Festivalul European de Teatru Eurothalia. Ediția din acest an se desfășoară pe tema „Perspective”, cu spectacole de teatru, dans, teatru-dans, teatru documentar și teatru de marionete. Trupele vin din Spania, Germania, Belgia, Austria, Franța, Letonia, Grecia, Danemarca, Bulgaria, Macedonia și, bineînțeles, România.
Spectatorii sunt așteptati la CRAFT, în sala TGST, în sala Operei și a Teatrului Naţional, în Piața Libertății și în sala Studio a Teatrului Maghiar, dar și în Sinagoga din Cetate. Vor fi organizate și ateliere, lecturi publice, dezbateri, tururi de arhitectură, proiecții de film și expoziții foto.
În programul Eurothalia sunt incluse, de asemenea, multe activități pentru publicul tânăr. Andrea Wolfer, unul dintre cei doi selecționeri ai festivalului, are niște recomandări pentru activități care se potrivesc adolescenților și copiilor, pe care le puteți citi AICI.
Mai multe detalii
22
SEP
Ecluze pe Bega: povestea apei care unește
22 – 24 septembrie
Apa care străbate Timișoara reprezintă o atracție din ce în ce mai mare nu doar pentru sportivii care își desfășoară activitatea pe sau pe lângă apă sau pentru localnicii care se plimbă și relaxează de-a lungul Begăi, ci și pentru arhitecți, artiști, oameni de știință și un public divers și curios. Proiectul „Ecluze pe Bega” a pus reflectorul pe importanța canalului, prin intermediul acestui proiect se formează colaborări transfrontaliere, dar și locale, ce pun în context valoarea apei și potențialul pe care ea îl poate oferi orașului pe termen lung.
În acest weekend, vaporașul Pelicanul va ajunge în premieră în Serbia și, în plus, vor avea loc și alte activități interesante. Alexandrina Ciortuz, coordonatoarea proiectului „Ecluze pe Bega”, vorbește AICI despre cum poate și trebuie să capteze această apă interesul și atenția unui public de toate vârstele.
Mai multe detalii
Zilele Culturale Maghiare, un eveniment la care sunt așteptați 100.000 de oameni
Zilele Culturale Maghiare, eveniment care promovează cultura și tradițiile ungurești, a ajuns, la Timișoara, la cea de a opta ediție. Vor fi concerte, evenimente artistice, un târg meșteșugăresc, standuri cu preparate tradiționale. Totul durează cu o zi mai mult decât în anii trecuți.
Vor fi concerte pop-rock cu trupe din Ungaria şi Ardeal, muzică şi dansuri populare ungureşti, gastronomie maghiară, un spectaculos târg meşteşugăresc, ateliere pentru copii, dezbateri, lansări de carte, filme, spectacole de reconstituire istorică cu trupe din Ungaria şi Timişoara.
În Piața Operei sunt programate mai multe concerte. Joi va urca pe scenă Vincze Lilla (ex-solista trupei Napoleon Bulevard), vineri cântă Deak Bill Gyula, care are o carieră de peste 50 de ani în rockul maghiar, sâmbătă este Republik, o trupă foarte iubită în Ungaria, iar duminică va fi un concert foarte interesant susținut de Budapesta Gypsy Symphony Orchestra, cea mai mare orchestră de acest gen din lume. Se mai numește „Orchestra celor 100 de țigani”. Sunt programate și trei concerte de jazz cu Sarik Peter Trio, Vintage Dolls și Bagyi Balazs.
Caravana TIFF Unlimited, zile faine pentru cinefili
Caravana TIFF Unlimited promite filme de Oscar, filme românești, dar și un cine-concert special. În program sunt filme precum TÁR (r. Todd Field), cu Cate Blanchett în rolul unei dirijoare de geniu, sau Balena (r. Darren Aronofsky), care i-a adus premiul Oscar actorului Brendan Fraser.
Spectatorii sunt așteptați și la filme românești în avanpremieră: documentarul Între Revoluții (r. Vlad Petri), David, noul film al lui Radu Muntean despre ultramaratonistul Tibi Ușeriu, sau Cazul inginerului Ursu (r. Liviu Tofan), despre dizidentul comunist.
Un eveniment special este cine-concertul „Aventurile Prințului Achmed”, acompaniat live de muzicianul Danaga. Regizat în 1926 de Lotte Reiniger, acesta este cel mai vechi film de animație din lume, fiind inspirat din legendara colecție de povești „1.001 de nopți”.
Sabotage. Când artiști, muzicieni și ingineri lucrează împreună
Sabotage 2023, un festival care reunește artiști din Europa și Japonia, aduce laolaltă cele mai prominente nume din industrie, într-un efort comun de a explora limitele artei, muzicii și tehnologiei. Printre aceștia se numără: Anthony Rother (electro hybrid), Byetone (av/live), Kyoka (live), Mieko Suzuki (live), Shifted, Sos Gunver Ryberg (live), Years of Denial (live), Phasing Waves (live): Ricky Van Broekhoven & Albert Van Abbe.
Cu un program plin de show-uri audio-video și instalații interactive, Sabotage 2023 se concentrează pe schimbul de cunoștințe și idei între artiști, muzicieni și ingineri. Pe timpul zilei, acțiunea are loc la MultipleXity, iar pe timp de noapte, energia se mută la Escape Underground Hub, unde muzica și video-proiecțiile se combină într-un mod captivant.
Calendar
Această secțiune cuprinde alte evenimente culturale desfășurate în Timișoara.
20
SEP
Revoluția în știință și artă
20 septembrie, ora 17
Galeria 2, Bastionul Theresia
Un simpozion captivant, deschis și onest care reunește artiști recunoscuți internațional, oameni de știință, comunicatori și educatori din domeniul științei pentru a explora magia care se întâmplă atunci când artiștii intră în contact cu știința, lucrând direct cu modificări genetice, boli periculoase și chiar roboți.
Fundația Art Encounters vă invită la vernisajul expoziției de fotografie „Poetica politicii ” a artiștilor Michele Bressan, Dani Ghercă și Nicu Ilfoveanu și a artistei invitate Alexandra Croitoru. Expoziția curatoriată de belgianul Sam Steverlynck oferă o reflecție asupra oscilației dintre ruinele trecutului și anumite posibilități pentru prezent.
22 septembrie, ora 18
Comenduirea Garnizoanei, Piața Libertății
Comenduirea Garnizoanei este unul dintre cele mai vechi imobile din oraș̦, o construcție tipică de sec. XVIII. În Individual Compus, spațiul ei devine un loc de întâlnire, un spațiu comun, de compunere și compoziție, precum ar putea fi piața publică sau curțile interioare – marcă distinctă și specifică a Timișoarei.
Cel mai longeviv festival de jazz şi blues din Timişoara şi al doilea cel mai timpuriu festival de jazz din România, Gala Blues/ Jazz KAMO ajunge, în acest an, la ediția a XXXII-a. Artiști îndrăgiți pe plan local, dar și invitați de valoare din străinătate vor cânta pe scena Sălii Capitol a Filarmonicii Banatul.
Dance along everybody like nobody is watching. Anul universitar nu poate începe mai bine decât cu un party. Așadar, ești așteptat alături de invitatul special de la pupitru, DJ Eugen Rădescu, pentru marea revenire în campus.
Invitații de anul acesta sunt: Fanfara Blue Brass; Fanfara Bisericii Ortodoxe din Almaș, județul Arad; Fanfara Bega; Fanfara Doinitorii Banatului din Mercina; Fanfara din Giroc și Fanfara Trandafirul Calafindești din Suceava. Invitații speciali sunt Ina Chiriac și Fanfara din Cozmești.