TIMISOARA. A fost facut primul pas oficial pentru amplasarea, la Timisoara, a doua toalete publice cu autocuratare, in zona centrala din oras. Consiliul Local a aprobat, in sedinta de marti, Studiul de Fezabilitate pentru cele doua WC-uri publice inteligente, care se curata singure, si care vor costa 50.000 de euro fiecare.
CITESTE SI: Criminalul care a ucis doi batrani din Timisoara a fost filmat. Video
Insa, desi au trecut de votul alesilor locali, nu toti au fost de acord cu investitia.
„Am vizitat o astfel de locatie in Bucuresti si va spun cu mana pe suflet ca poate sa fie autocuratire cat vrei tu acolo, tot mizerie este, pentru ca romanasul nostru nu stie sa pastreze curatenia. N-avem educatie sa intretinem astfel de toalete. Eu as renunta la o astfel de investitie, mai bine m-as apuca sa repar ce avem deja„, a spus consilierul liberal Lucian Caldararu.
In plus, consilierii locali nu au ratat ocazia de a se ataca din nou.
„As avea o intrebare. Cum am ales locatia pentru aceasta toaleta in Parcul Civic si daca in SF s-au pus cateva masuri pentru semnalizarea la inaltime a toaletei, dat fiind ca acolo vorbim de un metru jumate de buruieni si e posibil sa n-o gasim„, a spus Dan Diaconu, consilier PNL.
„Au fost mai multe locatii luate in considerare, acestea sunt primele doua dintr-un set de puncte din oras. Am ales astea doua locatii pentru ca nu existau sarcini pe teren si din cauza utilitatillor. Cu siguranta, in perioada urmatoare, vor mai veni si alte astfel de proiecte de toalete. Sa stiti ca sunt foarte multe sesizari care vin de la ceteteni vizavi de nevoia de toalete publice in oras si cred ca este un lucru de dorit„, i-a raspuns viceprimarul USR Ruben Latcau.
Conform documentatiei, toaletele inteligente sunt special concepute cu sistem ignifug si antivandalism, sistem de inchidere-deschidere automat pe baza de cartela si/sau monede si vas de toaleta cu sistem de autocuratare si dezinfectie. Toaleta va avea sistemul de spalare a mainilor, dozatorul de sapun, uscatorul de maini automatizate. Dispune de sistem de telecontrol si monitorizare de la distanta pentru transmiterea 24/24 de ore a parametrilor de functionare. Ambele toalete vor beneficia de buton de panica SOS ce deschide automat usile toaletei, chiar si in cazul penelor de curent, senzori de miscare si optic si dimensiuni potrivite inclusiv persoanelor cu dizabilitati, supraveghere cu camere a exteriorului toaletei, sistem de incalzire si ventilatie.
Langa fiecare toaleta va fi instalata si cate o cismea.
Valoarea investitiei in primele doua toalete inteligente este estimata la 500.000 lei (cu TVA inclus), adica aproximativ 100.000 de euro. Timpul de realizare a proiectului este de 9 luni, din care 7 luni pentru proiectare si 2 luni pentru executia propriu-zisa.