Lipsa anumitor minerale in organism ne pot face sa ne simtim ametiti, stresati, obositi sau fara vointa. Putem preveni insa aceste stari, dar si multe altele, daca consumam mineralele necesare. Inainte de a face asta, avem nevoie de un set complet de analize, care sa evidentieze nivelul anumitor minerale din corp. Apoi, trebuie inlocuite carentele. Putem face asta cu ajutorul suplimentelor alimentare, insa cel mai indicat ar fi sa ne luam mineralele esentiale chiar din alimente. Exista o serie de minerale esentiale pentru organism. Specialistii au si un top 10, acesta fiind alcatuit din calciu, magneziu, potasiu, fier, cupru, zinc, crom, seleniu, fosfor si, nu in ultimul rand, iod.
Lipsa de calciu si magneziu pot da ameteli si spasmofilie, iar deficientele de exprimare, astenia, oboseala, indecizia sau scaderea vointei pot fi consecintele deficientei de fier din organism. Lipsa de cupru din corp ne poate face anemici sau cu defecte de conformatie osoasa, in timp ce carenta de iod poate aduce mai multe neplaceri, de la scaderea concentrarii si a atentiei, pana la stari de iritare, deprimare si oboseala.
Cel mai important mineral pentru femei, calciul, il putem lua din laptele degresat, din iaurt, din branza de vaci, din legume, din alune sau din miere. il mai gasim si in semintele de susan, in macese, in tofu, in patrunjel sau in ovaz si orz.
Magneziul il gasim in ciocolata, in cerealele integrale, in verdeturi, nuci, fructe uscate sau in floarea soarelui, in legumele verzi ori in mere, in cacao, in cartoful dulce, in fistic sau in ruccola.
Potasiul, un mineral extrem de important pentru o gandire limpede si o memorie excelenta, e de gasit in banane, portocale, kiwi, rosii, cartofi, grapefruit, mere, struguri si banane.
Fierul se gaseste in carnea rosie, in peste, ficat, fasole, cereale, legume, precum si in ciocolata neagra. il mai putem lua insa si din drojdia de bere, din miere, din ciuperci, din radacina de patrunjel, din ridichi, morcovi, soia, naut, smochine, afine, coacaze, fistic, struguri, stafide, caise uscate, piersici, prune, spanac, urzici, mazare, fasole, varza rosie, migdale, nuci, goji, catina, sfecla rosie ori din kiwi.
Cuprul este iarasi un mineral care ne poate mentine organismul sanatos. Specialistii spun ca degeaba avem o dieta bogata in fier, daca nu consumam si vegetale care sa contina cupru, care asigura mai bine absorbtia fierului. Cuprul previne racelile si gripele, asa ca pentru aceasta vreme este perfect. Trebuie doar sa consumam cacao, mazare si fructe de mare. Il mai gasim si in drojdia de bere, taratele de grau, in fasolea uscata, in semintele de floarea soarelui. Legumele radacinoase sunt si ele perfecte pentru doza zilnica de cupru.
Daca vorbim despre zinc, acesta ajuta in vindecarea rapida a ranilor externe, dar si interne. Mai mult decat atat, lupta impotriva caderii parului si intareste sistemul imunitar. Il gasim in carne, peste, fructe de mare, oua, lapte.
Scade tensiunea arteriala, scade pofta de dulce si, implicit, ajuta la slabit. Vorbim despre crom, care poate preveni chiar si diabetul sau problemele psihice. Ajuta daca consumam cereale cu grau, ceai negru si verde, drojdie, scoici, carne alba, banane, spanac si legume. Cromul mai sta si prin fasole alba, curmale, paine integrala, porumb, pastarnac, morcov, ceapa, spanac, salata verde, patrunjel, rosii, ciuperci, mere, cirese, alune de padure ori prin banane.
Un alt mineral important pentru organism este seleniul, pentru ca este un bun antioxidant si mentine elasticitatea pielii. E plin de seleniu in carne, peste si oua, precum si in cocos, nuci braziliene, goji, polen, porumb, andive, soia sau stafide.
Fosforul confera indubitabil energie organismului. Daca il consumam, ne ajuta sa avem dinti si rinichi sanatosi. Avem nevoie de branza, oua, fructe de mare, peste ori de sucuri naturale din fructe.
Ultimul mineral din top, dar nu cel din urma, este iodul, important pentru frumusetea si sanatatea parului, a unghiilor, a pielii si a dintilor. Ajuta si la slabit. Il gasim in oua, lactate, fructe de mare, sare, legume.