TIMISOARA. In anul scolar 2013-2014 in gradinitele din Timisoara vor functiona 92 de grupe mici. Sunt disponibile 2313 locuri pentru care au fost depuse, in prima zi de inscrieri, 1546 de dosare
Cele mai cautate gradinite din oras, conform datelor centralizate dupa prima zi de inscrieri, sunt:
• Gradinita cu Program Prelungit nr. 22 ( de pe strada Paciurea) unde pentru cele trei grupe mici cuprinse in planul de scolarizare au fost depuse deja 74 de cereri de inscriere
• Gradinita cu Program Prelungit nr.20 (de pe strada Irlanda) cu 72 de inscrieri in cele doua grupe mici
• Gradinita cu Program Prelungit nr. 26 ( de pe strada Teiului) cu 108 cereri de inscriere pentru cele 5 grupe disponibile
Conform legii, o grupa de gradinita poate functiona cu un numar maxim de 20 de copii inscrisi, dar exista posibilitatea suplimentarii locurilor in functie de cerere, asa incat, la cele mai cautate gradinite, micutii ajung sa fie si cate 30 intr-o singura grupa.
Cat despre criteriile pe care le au in vedere parintii atunci cand isi inscriu copiii la gradinita, cele mai cautate unitati de invatamant prescolar sunt cele cu program prelungit, cu traditie si situate in centrul orasului.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Timis dau asigurari ca exista suficiente locuri pentru toti copiii care vor merge anul acesta in grupa mica, dar nu toti parintii vor fi multumiti.
“ Niciun copil nu va ramane pe dinafara, avem locuri suficiente. Problema este ca nu toti vor putea fi inscrisi la gradinita dorita de parinti. Exista criterii clare pentru acceptarea solicitarilor si, in functie de acestea, se va face departajarea” a precizat Cornel Petroman , inspector scolar general.
Criteriile generale de departajare pentru inscrierea in grupa mica sunt: domiciliul copilului sa fie situat pe raza circumscriptiei unitatii de invatamant prescolar, copilul are frati sau surori inscrisi deja la gradinita respectiva, provine din familii monoparentale sau are certificat pentru incadrearea intr-un grad de handicap.
Pe langa acestea, consiliile de administratie ale fiecarei gradinite in parte pot stabilii criterii suplimentare de departajare dar acestea trebuie sa primeasca avizul Inspectoratului Scolar.
In Timisoara exista zeci de gradinite particulare, dar numai 1 singura este acreditata de Ministerul Invatamantului
In fiecare an, zeci de micuti sunt inscrisi in gradinitele particulare din judetul Timis. Totusi, doar 4 dintre acestea sunt acreditate de Minister, dintre care doar una singura in Timisoara. Mai exista, tot in judetul Timis, 16 gradinite particulare autorizate.
“Parintii ar trebui sa fie cei care se intereseaza de acest aspect important pentru educatia copilului. Ei nu pot insa sa fie obligati sa-şi inscrie copilul la o gradinita particulara acreditata, alegerea le apartine. Multe astfel de unitati de invatamant prescolar functioneaza apeland la diverse subterfugii, ca SRL-uri sau fundatii. In acest caz, noi nu putem sa le controlam” spune Aura Danielescu, inspector scolar general adjunct.
Pentru obtine autorizarea si mai apoi acreditarea din partea Ministerului Educatiei, gradinitele particulare trebuie sa dovedeasca faptul ca respecta o multitudine de criterii, de la cele referiotare la baza materiala si pana la personalul didactic. Procesul de obtinere a acreditarilor este destul de indelungat si anevoios. Acesta se desfasoara in doua etape: autorizarea de functionare provizorie, prin care unitatea de invatamant se infiinteaza si, dupa parcurgerea unui ciclu complet de scolarizare, in maximum doi ani de la autorizare, urmeaza, conform legislatiei in vigoare, acreditarea propriu-zisa.
In cursul anului scolar trecut, la nivel national, peste 20 000 de copii au mers la gradinite particulare. In vreme ce numarul gradinitelor particulare autorizate, tot la nivel national, este de 438, cel al gradinitelor acreditate de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar pana a fost de 119.