TIMISOARA. Piata imobiliara din Timisoara continua sa sfideze criza economica la capitolul proprietati de lux, evaluate la milioane de euro, in ciuda fluctuatiilor de pret din zona apartamentelor si a caselor familiale de la periferia orasului, unde s-au inregistrat ieftiniri si de pana la 40% din pretul anilor 2007 – 2008.
Retrocedata fostilor proprietari, cladirea Spitalului de Urgenta pentru Copii “Louis Turcanu” a devenit cea mai scumpa proprietate aflata la vanzare, in acest moment, pe piata imobiliara din Timisoara, pretul cerut fiind unul enorm pentru o cladire veche, de patrimoniu: nu mai putin de 4 milioane de euro.
“Este vorba despre cladirea roz, unde se afla spitalul de copii, care a fost scoasa la vanzare pentru patru milioane de euro. O suma enorma, daca ne gandim ca este o cladire veche, unde mai trebuie investiti multi bani pentru a o aduce la anumite standarde de confort. Pana la urma, nici asta nu ar fi o problema pentru oamenii cu bani, insa obtinerea tuturor autorizatiilor pentru interventiile constructorilor a devenit o adevarata nebunie la Primaria Timisoara. Efectiv esti blocat! Credeam ca va pleca Ciuhandu si vom avea parte de tratamente mai umane prin birourile de la Urbanism, insa nu s-a schimbat nimic. E cumplit!”, spune Nicoleta Pop, patroana uneia dintre cele mai vechi agentii imobiliare din Timisoara.
In topul cladirilor foarte scumpe, aflate la vanzare, urmeaza casa de pe strada Savoya, colt cu Griselini, pe care proprietarii cer 2 milioane de euro.
„Este o cladire de patrimoniu, aflata intr-o zona ultracentrala, poate de aceea proprietarii tin la pret! Totusi, necesita anumite renovari, iar stufarisul birocratic de la primarie poate fi o piedica in calea eventualilor investitori”, considera Nicoleta Pop.
In portofoliul agentiilor imobiliare se afla si cladirea de pe strada Remus, unde se afla Consulatul Republicii Cehe la Timisoara, pe care proprietarii cer 1.350.000 milioane de euro. „Este o casa nou refacuta, cu cinci apartamente, scara interioara, spatii comerciale la parter, consulatul ceh in chirie, pe care proprietarii cer aceeasi bani inca de la inceput. Nu au lasat deloc din pret, semn ca nu se grabesc sa o vanda”, apreciaza consultantul nostru imobiliar.
Tot in zona ultracentrala, pe strada Colonel Enescu, exista o cladire scoasa la vanzare, pe care proprietarii solicita nu mai putin de 1 milion de euro.
De asemenea, in Piata Sf. Gheorghe, cladirea scoasa la vanzare in urma cu cativa ani, in plin boom imobiliar, contra sumei de 1,8 milioane de euro, s-a vandut, recent, cu doar 800.000 de euro.
„Nu am mai auzit de acea oferta pe piata imobiliara, si nici anuntul de vanzare nu mai exista pe fatada. Din cate am inteles, s-a vandut cu 800.000 de euro”, ne radiografiaza Nicoleta Pop mercurialul cladirilor de milioane de euro din Timisoara.
Majoritatea imobilelor scumpe scoase la vanzare in Timisoara apartin fie Comunitatii Evreiesti, fie clanurilor de romi
„Personal, nu am vandut cladiri mai scumpe de 600.000 de euro. Ultima cladire, ce apartinea unui tigan, am tranzactionat-o cu o banca. Este amplasata intr-un loc mai linistit, ferit de privirile indiscrete, in zona fostului Spital de Ortopedie, unde au fost identificate conditiile ideale pentru amenajarea unui sediu de banca de tip VIP. Acolo merg clientii bogati, care nu se amesteca cu plebea, pentru a contracta imprumuturile de milioane de euro. Exista trei intrari separate, pentru ca identitatea clientilor sa fie cat mai protejata. Este primul sediu de banca de tip VIP, iar modelul acestui gen de cladire a fost luat de la Bucuresti, unde functioneaza foarte bine”, ne-a mai declarat Nicoleta Pop.
In opinia sa, casele de patrimoniu ultracentrale din Timisoara, scoase la vanzare pentru preturi de pana la un milion de euro, nu sunt scumpe, dar cu toate acestea, nu se vand. „Sunt de foarte mult timp scoase la vanzare si nu se prea vand. Dupa cum spuneam, in cladirile vechi trebuie bagati prea multi bani, si nu la toti le place asta, iar obtinerea autorizatiilor de constructie este un adevarat calvar. Pe de alta parte, cladirile noi nu sunt in centru, sunt in zonele marginase ale orasului, iar proprietarii nu au notiuni despre confortul zonei si cer acelasi pret, motiv pentru care piata caselor scumpe bate pasul pe loc”, mai precizeaza specialista in imobiliare.
In aceasta situatie este si o vila construita in 2010, cu o suprafata utila de aproape 500 mp si teren de 900 mp, aflata in zona Mircea cel Batran, al carei pret ajunge la un milion de euro. Sa mai spunem ca cel mai scump apartament din Timisoara, aflat in portofoliul agentiilor, este amplasat in Piata Victoriei, are o suprafata de 240 mp si costa 340.000 de euro…