Citricele turcesti si merele romanesti contin cele mai multe pesticide, potrivit raportului anual de monitorizare a pesticidelor in Romania realizat de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pentru anul 2012, citat de adevarul.ro, scrie realitatea.net.
Din 3.367 de probe analizate, care au inclus fructe, legume, cereale, mancare din cereale pentru bebelusi si produse de origine animala, 839 (25%) contineau reziduuri de pesticide, iar 31 (0,9%) aveau cantitati de pesticide peste limita maxima admisa prin lege.
Ba, mai mult, unele produse analizate (417 dintre ele) aveau mai multe tipuri de pesticide: Merele – aveau in compozitie intre 2 si 7 tipuri de pesticide. Au fost analizate 29 de mostre de mere, dintre care 17 (58,62%) erau romanesti.
Grepfrutul – 72 de mostre; numarul de pesticide – intre 2 si 5; 60 dintre mostre (83,3%) proveneau din Turcia.
Lamaile – 88 de mostre; numarul de pesticide – intre 2 si 5; 80 dintre ele (90,9%) erau turcesti.
Mandarinele – 47 de mostre; numarul de pesticide – intre 2 si 5; 41 dintre ele (89,36%) proveneau din Turcia.
Portocalele – 23 de mostre; numarul de pesticide – intre 2 si 5; 11 dintre ele (47,82%) erau turcesti.
Rosiile – 30 de mostre; numarul de pesticide – intre 2 si 5; 21 dintre ele (70%) erau turcesti.