TIMIȘOARA. De la manej imperial la teatru și, mai departe, la un reper cultural unic în România printr-o transformare uimitoare, Sala 2 a Teatrului Național Timișoara e tot mai aproape de momentul redeschiderii în nouă prezentare.
Lucrările care vor schimba aspectul unui loc simbolic pentru oraș sunt în linie dreaptă, iar la finalul acestui an – începutul celui viitor, publicul ar putea avea parte de primele spectacole în Sala 2023, redenumită astfel pentru a aminti că aici s-a scris prima pagină din istoria devenirii Timișoarei Capitală Culturală a Europei.
Conform reprezentanților Teatrului Național Timișoara, o bună parte dintre lucrări sunt deja gata și se muncește la planșeele interioare din beton, la compartimentări și tâmplării, la profilele care vor susține foile de sticlă ce vor îmbraca imobilul, într-o expresie arhitecturală îndrăzneață.
Mai sunt de realizat pardoselile interioare și instalațiile electrice și sanitare și au fost contractate toate materialele necesare finalizării sălii.
Ultimele imagini de pe șantierul din Parcul Civic au fost filmate zilele trecute de cititorul opiniatimisoarei.ro care monitorizează obiectivele de infrastructură din Timișoara și din județ.
Cât privește echiparea Sălii 2023, aceasta va răspunde standardelor spectacolului de teatru din secolul 21.
Va avea tribună retractabilă, mecanisme de scenă, sistem de ștăngi electrice, sisteme de lumini și sunet moderne. Pentru acestea din urmă, Teatrul Național Timișoara a făcut demersuri în vederea obținerii de fonduri de la Ministerul Culturii.
De altfel, lucrările de modernizare de la Sala 2023 sunt finanțate de Ministerul Culturii prin Programul Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023. Extinderea sălii, reabilitarea fațadelor și echiparea cu mecanisme de scenă costă 29.700.000 lei cu TVA.
Termenul de finalizare a lucrărilor este 31 decembrie 2025.
Va reamintim, Sala 2023 era cândva manej imperial, parte din Bastionul Theresia, iar în anii 2000 a ajuns o sala de sport abandonată.
În 2010, este preluată de Teatrul Național și, după o serie de lucrări, e transformată într-o sala de spectacole cu toate facilitățile pentru actori și public, conservând moștenirea istorică și identitară a clădirii.
În 2017, UNITER premiază Teatrul Național Timișoara pentru proiectul inedit al acestei săli.
Acum trece printr-o nouă transformare menită să apropie și mai mult timișorenii de arta spectacolului.
SURSA FOTO: partial Atelierul Arhitext SRL, proiectant general