TIMISOARA. Sute de femei si barbati din Romania ajung sa fie exploatati sexual si prin munca in Italia si Spania! Pentru ca au nevoie de afectiune sau de bani, victimele devin vulnerabile. Iata care este profilul celui care le recruteaza!
Potrivit Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane, fenomenul de recrutare a femeilor pentru a le exploata sexual este in crestere, numarul victimelor identificate fiind cu 29% mai mare fata de cel al victimelor identificate in 2010. Mai mult, jumatate dintre victimele exploatate sexual au fost minore, iar 34% din totalul victimelor identificate au fost exploatate intern, in Romania.
Specialistii au realizat un studiu potrivita caruia contextul familial disfunctional (violenta fizica si verbala, inclusiv abuzuri sexuale) poate conduce la dezvoltarea afectiunii victimei fata de traficantul perceput in mod gresit drept prieten. Studiul a fost lansat vineri, la Timisoara.
Cele mai frecvente tipuri de exploatare in trafic inregistrate acum sunt exploatarea sexuala, exploatarea prin munca si cersetoria. Principalele tari de destinatie in aceasta perioada sunt Italia si Spania. Astfel, in anul 2007 se inregistrau 1780 de victime, (960 femei, 820 barbati), 52% dintre femei fiind exploatate sexual si 85% dintre barbati fiind exploatati prin munca; in 2009 numarul victimelor a fost de 780 (420 femei si 360 barbati), 76% dintre femei traficate pentru exploatare sexual si 72% dintre barbati traficati pentru exploatare prin munca. In 2010, in baza de date a ANITP au fost inregistrate un numar de 1.154 de victime ale traficului (650 (56%) femei si 504 (44%) barbati), 71% dintre victimele de sex feminin fiind exploatate sexual.
Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) lanseaza „Sperante, la vanzare”, o cercetare calitativa privind traficul de persoane in vederea exploatarii sexuale in Romania si Italia, in perioada 2007-2011. Analiza face parte din proiectul ”AnimaNova – Integrare pe piata muncii pentru persoanele traficate”, proiect finantat din fonduri europene.
„Cercetarea ofera informatii despre factorii de vulnerabilitate care cresc riscul de trafic. in multe dintre cazurile la care am avut acces, a fost vorba, dincolo de lipsa oportunitatilor economice, de existenta unor familii disfunctionale. In aceste familii, abuzul si violenta impotriva femeilor si a copiilor, lipsa de afectivitate si de ingrijire fizica si emotionala s-au ”normalizat”, au devenit parte fireasca din viata. Insa acestea au consecinte negative foarte puternice la nivelul adolescentelor si tinerelor cu varste cuprinse intre 14 si 25 de ani, grupul cel mai afectat de exploatare sexuala in prezent”, a declarat Livia Aninosanu, Directoare de Programe a CPE.
Potrivit acestei cercetari, sesi nu lipseste in totalitate, violenta este tot mai putin utilizata in prima etapa a parcursului de trafic, cazurile de rapire sunt mai rare (dar nu absente) si, ca o consecinta a posibilitatii de libera circulatie dupa intrarea Romaniei in UE, traficantii nu mai forteaza victimele sa treaca ilegal frontiera.
Strategii de recrutare
Exista mai multe strategii de recrutare bazate pe relatia directa intre victima potentiala si recrutor. Astfel, prima o reprezinta strategia de dezvoltare a atasamentului emotional si construirea proiectului de cuplu: recrutorii sunt iubitii sau “cel mai bun prieten” de care victima este atasata. Figura centrala este cea a noului partener, barbatul protector, sprijinul moral si afectiv de care victimele au nevoie, detinator al informatiilor si solutiilor de salvare: plecarea de acasa si construirea unui viitor comun.
O a doua strategie consta in construirea proiectului de viata mai buna prin oferirea de oportunitati profesionale. De asemenea, unele dintre victimele chestonate au mentionat si situatii in care recrutorul era nu doar un cunoscut sau apropiat al familiei, ci chiar un membru al acesteia.