Direcția de Sănătate Publică Timiș i-a convocat pe directorii spitalelor pentru a lua măsuri de limitare a efectelor gripei și virozelor.
Oamenii sunt sfătuiți că la apariția primelor simptome de boală să se adreseze medicului de familie, precum și centrelor de permanență.
Timp de 2 saptamani vor fi organizate in spitale cabinete de evaluare a virozelor respiratorii, în cadrul ambulatoriilor din incinta următoarelor unități sanitare: – Spitalul de Boli Infecţioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara, Strada Gheorghe Adam 13, Ambulator + Camera de gardă, program: luni-vineri 07.00-15.00, – Spitalul Clinic C.F. Timișoara, Splaiul Tudor Vladimirescu 13-15, Timișoara, Camera de gardă, program: luni-vineri 08.00-14.00, – Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu Timișoara, Strada Doctor Iosif Nemoianu 2, Timișoara, Ambulator, program: luni-vineri 08.00-20.00.
Vezi si lista centrelor de permanență din TimișAICI.
„La nivelul Direcției de Sănătate Publică Timiș, ultima raportare a infectiilor acute respiratorii arată o creștere a pacienților confirmați cu afecțiuni de sezon. Astfel, pentru perioada 27 ianuarie-2 februarie, au fost înregistrați 2345 pacienți cu infecții ale căilor respiratorii superioare, dintre aceștia 28 au necesitat spitalizare. Alți 451 de pacienți au fost diagnosticați cu pneumonie, 189 având nevoie de îngrijiri în unitatile sanitare. Au fost, de asemenea, identificati 255 pacienți suspecți a fi infectați cu virusul gripal, dintre acestia 210 au fost confirmati prin intermediul testului rapid, 57 necesitand internare.„, transmit reprezentantii Directiei de Sănătate Publică Timiș.
De la inceputul sezonului, in Timis, doua femei au murit din cauza gripei, una de 82 de ani si cealalta de 70. Niciuna nu era vaccinata.
Despre diferentele dintre gripa si viroza, dar si despre simptome vorbeste dr. Andrica Ioana Luput – medic rezident Boli Infecțioase la Spitalul Victor Babes Timisoara.
Gripa este o viroza respiratorie cu evolutie potential severa la anumite categorii de risc.
Virozele respiratorii sunt afectiuni frecvente ale sistemului respirator, cauzate de virusuri.
Diferentele intre cele doua afectiuni vizeaza severitatea simptomelor, modul de diagnostic, tratamentul care se administreaza, masurile de preventie si izolarea pacientilor.
Infectiile respiratorii se raspandesc pe cale respiratorie sau prin contact direct.
Virusul se transmite prin eliberarea de picaturi respiratorii atunci cand o persoana bolnava tuseste, stranuta sau vorbeste. Aceste particule pot fi inhalate de catre cei din apropiere, facilitand infectarea.
O alta modalitate de transmitere este prin atingerea unei suprafate contaminate (manerele usilor, telefoanele sau tastatura calculatorului) si apoi ducerea mainii la fata, nas sau gura.
Exista insa o diferenta de contagiune. Gripa este mult mai contagioasă decât alte viroze respiratorii, receptivitatea fiind generala pentru persoanele neimunizate.
Simptome:
Viroza respiratorie non-gripala este o afectiune mai “usoara”, care se manifesta prin febra moderata, stranut, congestie nazala, tuse usoara, disconfort in gat. Starea generală nu este foarte afectata, iar pacientul isi poate desfasura activitatile zilnice, cu un disconfort minor.
Gripa debuteaza brusc si este mult mai severa. Pacientii prezinta febra ridicata, frisoane, dureri musculare si articulare, oboseala extrema, dureri de cap si ochi si tuse persistenta. In cazurile grave, gripa poate duce la complicatii mai severe, precum pneumonia sau bronhopneumonia, mai ales la varstnici, copii mici sau persoane cu boli cronice.
Diagnostic:
Simptomele gripei pot semana cu cele ale altor infectii respiratorii.
Testarea rapida ajuta la diferentierea gripei de alte afectiuni, permitand astfel administrarea unui tratament corespunzator.
Este important sa solicitam un consult medical pentru recomandarea unui tratament adecvat, atunci cand starea generala se agraveaza, febra persista sub tratament antipiretic sau apar dificultati de respiratie si semne de deschidratare.
Tratament:
Pentru virozele respiratorii obisnuite, tratamentul este simptomatic.
Gripa se trateaza prin administrarea de antivirale. Acestea sunt eficiente daca sunt administrate in primele 48-72 de ore de la debutul simptomelor. Se recomanda odihna, hidratare, antitermice si antiinflamatoare nesteroidiene pentru febra si disconfort, antitusive, spray-uri nazale sau pastile pentru gat.
Antibioticele sunt necesare doar daca vorbim de o suprainfectie bacteriana, confirmata de medic.
Recomandari privind izolarea:
Izolarea este recomandata pentru a limita raspandirea virusului. Persoanele infectate ar trebui sa ramana acasa cel puțin 5-7 zile sau pana la disparitia febrei si a simptomelor severe.
Respectarea masurilor de igiena, cum ar fi spalarea frecventa a mainilor, purtarea mastii in perioadele epidemice si evitarea contactului cu persoanele bolnave, ajuta la prevenirea raspandirii virusurilor.
Vaccinarea:
O diferenta majora intre gripa si restul virozelor respiratorii este preventia prin vaccinare.
Nu exista un vaccin specific pentru viroza respiratorie non-gripala, deoarece aceasta poate fi cauzata de numeroase virusuri diferite.
Gripa poate fi prevenita prin vaccinare anuala, fiind recomandata gravidelor, persoanelor vulnerabile si celor care lucreaza in medii cu risc ridicat. Vaccinarea antigripala ramane cea mai eficienta metoda de preventie impotriva complicatiilor gripei.