TIMISOARA. Au obtinut aprobare de la primarul Timisoarei Dominic Fritz si mai apoi de la politie, astfel ca fermierii au inceput joi seara sa se adune in centrul orasului.
Primele tractoare au ajuns in parcarea de la Modex, aflata langa Piata Victoriei, cu putin inainte de ora 21.00. Au venit insotite de echipaje de politie care au avut grija ca acestea sa nu incurce circulatia rutiera.
De altfel, in urma unor discutii cu reprezentantii politiei rutiere, s-a stabilit ca acesul acestora in Timisoara sa aiba loc după ora 20.00 pentru a nu perturba traficul. Mai mult, utilajele, care au fost insotite si de masini ale agricultorilor, au venit cate doua- trei deodata. Deci nu vorbim de coloane de tractoare.
Inainte de intrarea in Timisoara, politistii le-au verificat documentele, inspecția tehnica periodica si asigurarile. Doua tractoare au fost intoarse din drum pentru ca cei care le conduceau nu au aveau toate documentele legale.
Sub atenta supraveghere a politiei, protestatarii si-au asezat tractoarele in parcarea de la Modex, unde vor ramane pana in 24 ianuarie.
„Mijlocul orasului este oarecum ocupat de aceste mijloace de transport agrare, utilaje agricole, dar, din pacate, vedem ca protestul a luat amploare in tara, din cauza unor probleme nerezolvate la nivel de guvern, cateva probleme ale fermierilor romani pe care ministrii trebuie sa le solutioneze repede, pentru ca lucrurile sa nu ia amploare si sa nu vedem alte evenimente in viitor.
La Timisoara, cel putin eu, in Comisia de avizare a manifestarilor publice, am avizat acest eveniment la solicitarea a trei fermieri, anume desfasurarea unor adunari publice in aceasta piata, cu avizul Comisiei de Circulatie. L-am solicitat expres pentru ca ma gandeam ca vor veni ori in coloana, si atunci era nevoie pentru ca sa se deplaseze pe strazi, ori, daca veneau in aceste masini, aveau nevoie de un aviz al circulatiei. Ulterior am inteles ca, in urma obtinerii avizului de la Comisia de Circulatie, pe care nu l-am dat eu, a existat o comunicare intre organizatori si Politia Rutiera, si s-a ajuns la un consens pentru a se studia suprafata acestei parcari, a vedea cate utilaje agricole incap, a se crea un spatiu pentru anumite interventii, a salvarilor sau pompierilor, in caz de necesitate.
Eu am avut o discutie cu fermierii in care m-au asigurat ca nu vor afecta un alt perimetru al orasului, inclusiv in fata Operei, daca vor fi evenimente. Eu cred ca ei se vor manifesta civilizat si cred ca aceasta solutie de a aduce aceste utilaje agricole pe timp de noapte in oras a fost o solutie oarecum de a proteja traficul si de a nu periclita bunul mers al lucrurilor de maine„, a explicat viceprimarul Cosmin Tabara.
Agricultorii au adus 20 de utilaje din localitatile Livezile, Tomnatic, Voiteg si Sanandrei, din Timis. Tractoarele sunt moderne si foarte scumpe, valoarea lor variind intre 200.000 si 500.000 de euro bucata.
VIDEO: George Stefanita
Va reamintim, premierul Marcel Ciolacu a anuntat, joi, ca se va acorda un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza razboiului din Ucraina. In plus, Executivul va legifera echivalarea permisului auto la categoriile B si B1 pentru tractoare si va rezolva si problema utilajelor agricole, extinzand exceptiile de la inmatriculare si inspectie tehnica periodica la categoria vehiculelor lente, astfel ca RAR va putea efectua ITP-ul la vehicole agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor. El a precizat ca Guvernul are in prima lectura o masura importanta, amanarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producatorilor agricoli afectati de seceta din 2023.
La propunerea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, Executivul a aprobat, in sedinta de joi, actele normative prin care au fost solutionate revendicarile cu rezolvare imediata ale transportatorilor, revendicari ce au fost ridicate de partenerii sociali in cadrul dialogului permanent pe care ministrul Sorin Grindeanu il are cu reprezentantii acestora.
Totodata, este in derulare constituirea doua grupuri de lucru care sa modifice Ordonanta Guvernului 49/2022 privind transportul alternativ si pentru imbunatatirea cadrului normativ in vederea eliminarii „pirateriei” in transporturi, iar aceste grupuri vor fi constituite si isi vor incepe activitatea de luni, 22 ianuarie.
UPDATE: Protestatarii afirma ca au aflat ca o parte dintre revendicarile lor au fost soluționate in sedinta de Guvern, dar spun ca vor sa le vada și puse in practica.
Vor ramane in parcarea de la Modex pana in 24 ianuarie.